Какво да правите в Антигуа и Барбуда

Антигуа и Барбуда

Антигуа и Барбуда е типичен карибски рай, където се пътува предимно заради слънцето и морето. Затова дейностите са свързани предимно с водата и няма да се забавлявате много във вътрешността на островите.

365 плажа за всеки ден от годината

Плажовете са основната атракция на Антигуа и Барбуда. Със своята пресечена и разнообразна брегова линия, многобройни заливчета и фотогенични гористи хълмове, плажовете тук са сред най-красивите в Карибския басейн.

Намерете най-добрите места за настаняване на брега на морето

Всички плажове са покрити с фин бял пясък, на места примесен с малки камъчета, но те не пречат на приятното излежаване или разходка. Карибското море край бреговете на Антигуа е кристално чисто, а навлизането във водата е постепенно и много безопасно.

Всички плажове ли са обществени?

Много плажове са заети от големи хотелски комплекси със собствени барове, шезлонги и затворен достъп откъм сушата.

Въпреки това по закон всички плажове са безплатни за всички посетители по цялата им дължина. Така че можете да посещавате части от плажовете в хотелските комплекси без никакви проблеми, дори ако сте отседнали в съвсем друг хотел.

Въпреки това курортите могат да разполагат със съоръжения на части от плажовете си, предназначени само за гостите, които няма да можете да използвате (обикновено шезлонги или тоалетни). Освен това обикновено не е възможно да шофирате по плажовете на хотелските курорти. Трябва да паркирате пред рецепцията и да преминете през курорта до плажа.

Как са оборудвани плажовете в Антигуа и Барбуда?

Плажовете в хотелските курорти са добре оборудвани с удобни шезлонги, чадъри и напълно заредени барове или ресторанти.

Извън курортите плажовете са по-скоро естествени. Въпреки това обикновено ще намерите плажове с шезлонги и чадъри под наем и повече или по-малко импровизирани снек-барове. Въпреки това не е добра идея да разчитате на плажните магазини, тъй като не навсякъде ще можете да си купите нещо за ядене. Затова винаги вземайте със себе си достатъчен запас от напитки и храна.

Цената за наемане на два шезлонга и един чадър на повечето плажове е между 15 и 20 щ.д. Винаги можете да платите само в брой, както в щатски, така и в източнокарибски долари.

Предимство на плажовете на Антигуа е естествената сянка от зрели дървета, които се срещат почти навсякъде.

Кои са най-добрите плажове в Антигуа и Барбуда?

Страната се гордее с 365 плажа, затова, за да ви е по-лесно да се ориентирате, ви предлагаме преглед на най-добрите от тях.

Оживени плажове с пълно оборудване

Под тези имена търсете най-посещаваните плажове, осеяни със сергии за сувенири, барове и скъпи ресторанти:

Плажове с най-красивите залези

Обичате ранните вечери край морето, когато залязващото слънце постепенно превръща пясъка от бял в златист и тъмночервен? Тогава отидете на тези плажове:

Осиротели естествени плажове

Ако предпочитате абсолютна неприкосновеност на личния живот и плажове, на които има само няколко души, тогава Барбуда е идеалното място:

Но такива плажове ще намерите и на самата Антигуа:

Гмуркане с шнорхел

В Антигуа и Барбуда има едно от най-добрите места за гмуркане с шнорхел в Карибския басейн. По-специално остров Антигуа е чудесна дестинация за гмуркане с шнорхел благодарение на кораловите рифове и затворените заливи със спокойни води.

Голямото предимство на Антигуа е, че не е необходимо да пътувате с лодка до отдалечените коралови рифове, за да се гмуркате с шнорхел, а просто да се придържате към краищата на плажовете.

Подводният живот тук е богат на стотици видове пъстри риби, скатовете също са в изобилие, а може дори да имате късмета да видите костенурки. В Карибския басейн може би само Кюрасао, Аруба и Белиз са по-добри дестинации за гмуркане с шнорхел.

Къде е най-доброто гмуркане с шнорхел в Антигуа?

Към кои плажове да се насочите за най-добри условия за гмуркане с шнорхел? Като цяло търсете затворени заливи с пресечени скалисти ръбове, които създават чудесни условия за коралови рифове. Те са дом на стотици видове риби.

1. Galleon Beach (с потънал кораб)

По-малко известно, но по наше мнение най-доброто място за гмуркане с шнорхел в страната. Плажът Галеон се намира на 10 минути път с кола от английското пристанище, а най-доброто място за гмуркане с шнорхел е в източния край покрай скалите.

Плажът Галеон е чудесен най-вече заради леснодостъпния малък потънал кораб, който се намира на по-малко от 30 метра от брега при ниски води. Дори не са ви необходими плавници, за да доплувате до потъналия кораб.

2. Заливът Дийп

Този дълъг залив на западния бряг предлага няколкостотин метра скалисто дъно по северния край на залива с множество коралови рифове и минимален брой хора на плажа.

Заливът Дийп е малко встрани от основните течения, но до него се стига сравнително лесно с кола.

3. Град Стингрей

Ако искате място, където да сте сигурни, че ще видите скатове, с които да плувате или да се храните, насочете се към градчето Уиликис в североизточната част на Антигуа. Тук частна компания организира кратки разходки с лодка до плитък залив, който е рай за скатовете, както и за други видове риби.

Пътуването с шнорхел струва 60 щ.д., но определено си заслужава.

Резервиране на кола на летище Антигуа

Къде да наемете/закупите шнорхел?

В Антигуа има много места, където можете да наемете или да си купите екипировка за гмуркане с шнорхел, особено в курортите Инглиш Харбър, Джоли Харбър и Лонг Бей Бийч. Ще намерите и няколко магазина за оборудване в центъра на Сейнт Джонс.

Наемането на пълен комплект екипировка (очила, шнорхел и плавници) струва около 15 щ.д. на ден. След това се закупува на цена от около 160 usd.

Наемете морски каяк

С пресечена брегова линия, спокойни води и много по-малко известни уединени места за гмуркане с шнорхел, наемането на морски каяк е едно от най-популярните занимания в Антигуа.

Предприемете релаксиращо пътуване по вода до мястото, където искате да отидете. Наеми на морски каяци ще намерите на всеки по-голям плаж, особено на Джоли Харбър, Инглиш Харбър, Ситънс и Лонг Бей.

Наемането на единичен каяк за двама излиза около 80 щ.д. за 3 часа.

Нощен живот

Антигуа и Барбуда може и да не е прочута дестинация за нощен живот в световноизвестни клубове, но в Инглиш Харбър ще се насладите на отворени барове и ресторанти до късно през нощта.

Достатъчно е да се разходите покрай главното яхтено пристанище и да си изберете от около дузина различни заведения.

Пътуване до Барбуда

Ако искате да посетите тихия и уединен остров Барбуда, но ви се струва почти невъзможно да се придвижвате сами, освен ако не сте си осигурили кола под наем от мястото за настаняване, не се отчайвайте.

Компанията Barbuda Express предлага удобни организирани екскурзии, които включват транспорт по редовната линия Антигуа - Барбуда - Антигуа и пълна програма за Барбуда.

Това включва посещение на резерват за птици Frigate Bird Sanctuary, екскурзия до пещерите Foot Bay в източната част на Барбуда, кратко посещение на единствения град Кодрингтън и плуване на плажа Pink Sand Beach в края на пътуването.

Екскурзията, наречена Whole Experience Tour, се организира във вторник, петък, събота или неделя и отнема общо малко под 9 часа. Цената е 174 щ.д. и може да се резервира онлайн на адрес barbudaexpress.com/tours-charters или да се плати на пристанището (в брой или с кредитна карта). Към цената трябва да добавите таксата от 10 щ.д. за посещение на резервата за птици и 5 щ.д. за посещение на пещерите. Тези такси се заплащат само в брой и само на място.

Организирани пътувания

Не искате да планирате дейности сами, а предпочитате да оставите планирането на експертите? Тогава използвайте услугите на някоя от многото местни агенции, които ще се заемат с всичко вместо вас и ще планират един ден на приключения.

Къде да търсим екскурзии? Предлагаме ви съвети за най-добрите местни туристически агенции.

  • Adventure Antigua - особено екскурзии с лодка и гмуркане с шнорхел до по-отдалечени места, далеч от плажовете
  • Antigua Nature Tours - разнообразни организирани обиколки с каяк, лодка или пеша във вътрешността на страната
  • Antigua Reef Riders - адреналинови пътувания с бързи лодки

За пълен списък на всички туроператори посетете официалния туристически уебсайт на Антигуа и Барбуда: visitantiguabarbuda.com/tours-activities.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.