Времето в Антигуа и Барбуда и най-доброто време за посещение

Антигуа и Барбуда

Антигуа и Барбуда се намира в Карибския басейн, където климатът е тропически и се редуват дъждовни и сухи сезони. Въпреки това дори през сухите месеци често вали, но обикновено само за няколко минути на ден, така че спокойната почивка не се влияе особено от тези дъждове.

Температурите са летни през цялата година, а разликите между зимата и лятото са минимални. Средните дневни температури варират между 28 °C и 31 °C през цялата година.

Търсете хотели с намаления извън сезона

Сухият сезон е между декември и април, а ураганният сезон и пикът на валежите са между август и средата на октомври.

Кои са най-добрите месеци за посещение?

Постоянното време с най-малко валежи и най-комфортни температури между 26 и 28 °C преобладава от декември до април. През този период вали средно по веднъж на ден, обикновено вечер или през нощта. Дъждът може да бъде много силен и да започне без предупреждение. Обикновено обаче той продължава между 2 и 10 минути.

Освен това рядко вали по целия остров, а само в тесни, ограничени ивици.

Кога е дъждовният сезон в Антигуа и Барбуда?

Най-силните дъждове идват в началото на август, а влажният сезон приключва в края на ноември. През тези месеци може да вали до няколко пъти на ден, но обикновено това все още са само кратки силни гръмотевични бури с продължителност до 30 минути.

Целодневните превалявания определено са по-чести, отколкото през зимата, но дори и тогава те са сравнително малко: Средно 2-3 пъти месечно.

Има ли урагани в Антигуа и Барбуда?

Да, архипелагът се намира в ураганна зона.

Сезонът на ураганите продължава от август до ноември, като статистически най-много урагани има през септември и октомври. Средно ураган връхлита Антигуа и Барбуда веднъж годишно и е много трудно да се предвиди за повече от седмица напред.

Има години, в които нито един ураган не удря островите, а има и такива, в които се появяват 3 урагана.

В допълнение към ураганите през този период се наблюдават и силни тропически бури, които може да не причинят толкова големи щети, но могат да повлияят на почивката до 3 дни наведнъж.

Резервирайте кола на летище Антигуа

Времето и температурите през годината

Ето как изглежда времето в Антигуа и Барбуда през различните месеци на годината.

Времето през януари

Времето през януари е много подходящо за посещение на островите. Температурите се движат около 28°C, вали средно веднъж на всеки 2 дни, но само под формата на много кратки дъждове.

Рядко има ясно небе, а в повечето случаи е почти ясно или частично облачно, което е много приятно за престой на открито и на плажовете.

Температурата на морската вода е около 26 °C.

Времето през февруари

Статистически февруари е най-малко дъждовният месец в годината. Вали само на всеки 3-ти ден, обикновено за максимум 5 до 10 минути през нощта. Средните температури се задържат на 28 °C, докато водата в морето е най-студената през годината, като пада до около 24 °C.

Времето е почти ясно през по-голямата част от деня с няколко фотогенични облака.

Времето през март

Март е и един от най-сухите месеци в годината с най-много часове слънчево греене. Температурите се повишават леко до 29 °C, а в небето има много малко облаци.

В съчетание с предимно спокойното и топло море (26 °C) март предлага едни от най-добрите условия за гмуркане с шнорхел през годината.

Времето през април

Април все още може да се класифицира като високосезонен месец. Валежите са на подобно ниво като през зимата, като дъждът може да е малко по-интензивен, но все още вали за 10 минути на всеки около 2-ри и 3-ти ден.

Влажността на въздуха леко се повишава, което в комбинация с температури от около 29°C прави условията за престой на открито по-малко приятни, отколкото през зимата, но времето все още е повече или по-малко спокойно и идеално за плуване и гмуркане.

Времето през май

Май бележи началото на раменния сезон и преходния период между сухото и влажното време. Температурите се повишават до средно 30°C и въпреки че все още вали повече или по-малко, отколкото през зимата, в небето има повече облаци и влажността се повишава.

Температурата на морето се задържа на 26 °C, така че водата е приятно хладна.

Като цяло май също е доста подходящ месец за посещение. Задушното време компенсира по-ниските цени за настаняване и наемане на автомобили, отколкото през зимата.

Времето през юни

Юни се счита за последния добър месец за туризъм преди влажния сезон.

Времето е много сходно с това през май с температури около 30°C и висока влажност на въздуха. Морето обаче все още не успява да прегрее до подобни температури, така че водата с температура 26°C приятно разхлажда.

Юни е по-скоро под средното ниво на валежите, с предимно частично облачно небе, така че вали за кратко само вечер или през нощта.

Времето през юли

Времето през юли става неприятно задушно. Температурите се покачват до 31°C, а влажността на въздуха се повишава значително.

Буреносните облаци се преследват по небето и въпреки че не вали всеки ден, средно 4-5 пъти месечно може да се появи силна тропическа буря, особено вечер.

Въпреки това морската вода все още е по-хладна от въздуха, така че температури от около 25°C са приятно освежаващи.

Времето през август

Сезонът на ураганите започва през август. Дневните температури достигат 31 °C, а влажността на въздуха е много висока, което води до задушен климат и чести следобедни и вечерни гръмотевични бури.

Въпреки това рядко има облаци и бурите се заменят с частично облачно небе.

Средно веднъж на всеки 3 години през август се случва ураган.

Времето през септември

Септември е най-горещият месец в годината с най-голям риск от урагани, които се появяват средно веднъж годишно.

Температурите се покачват до 32°C, влажността е висока и престоят на открито не е никак приятен. Дори морската вода, чиято температура достига до 29 °C, не е много освежаваща.

Времето през октомври

Октомври не е от най-подходящите месеци за пътуване из Антигуа и Барбуда. Високите температури (около 31 °C) и влажността не са благоприятни за престой на открито. Силни следобедни гръмотевични бури се появяват на всеки 2 дни, а през октомври има риск от урагани.

Морската вода е с температура около 28 °C.

Времето през ноември

Ноември е последният месец от дъждовния сезон и повишеният риск от урагани.

Температурите бавно се понижават до 29-30 °C, но влажността на въздуха все още е висока, което прави престоя навън неудобен.

Дъждът често идва под формата на силни следобедни гръмотевични бури, които могат да продължат няколко десетки минути. Ураганите са средно по-рядко срещани, отколкото през септември или октомври, но рискът остава.

Времето през декември

Времето се променя драстично през декември. Влажността на въздуха намалява, както и температурите, които обикновено достигат 28 °C.

Валежите намаляват значително в сравнение с ноември, но все още се случват силни проливни дъждове средно всеки втори ден. Продължителността на дъжда обаче не надхвърля 30 минути.

Морето се затопля до 27 °C.

Таблица на температурите през годината

Антигуа и Барбуда - Температурите не се различават в рамките на страната

Месец
Времето
Air
Вода
януари
слънце
28 °C
26 °C
февруари
слънце
28 °C
24 °C
март
слънце
28 °C
26 °C
април
слънчев
29 °C
26 °C
май
слънчев
30 °C
26 °C
юни
слънце
30 °C
26 °C
юли
слънчев
30 °C
25 °C
август
дъждовен
31 °C
28 °C
септември
дъждовен
31 °C
29 °C
октомври
дъждовен
30 °C
29 °C
ноември
дъждовен
29 °C
28 °C
декември
слънце
28 °C
27 °C

Кога да отидете в Антигуа и Барбуда

Най-доброто време за посещение на Антигуа е от декември до март, когато преобладава сухият сезон.

Температурите се движат около 28°C, валежите са сравнително чести, но не повече от няколко минути на ден, а въздухът се допълва от приятен бриз. Освен това през зимата в Антигуа и Барбуда вали предимно късно вечер или през нощта, така че на практика не сте засегнати от дъжд.

Намерете най-добрите места за настаняване на брега на морето

Въпреки това можете да пътувате до островите през цялата година. От април до юни дъждът все още е много кратък и обикновено пада вечер, но влажността и температурите се увеличават, така че като цяло времето е знойно.

Най-неподходящият период е от август до ноември, когато силните бури са чести и има риск от ураган средно веднъж годишно. Междувременно обаче има частично облачно небе, а и цените на услугите са значително по-ниски през този период.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.