Валута и цени в Антигуа и Барбуда

Антигуа и Барбуда

С каква валута мога да плащам в Антигуа и Барбуда? Колко струват стоките в обикновен супермаркет и колко в ресторант? И колко струва едноседмичен престой на острова? Разберете в тази глава...

Вижте наличните места за настаняване - Антигуа

Източнокарибски долар (XCD)

Официалната валута на Антигуа и Барбуда е източнокарибският долар, който се използва в 7 други държави и зависими територии в Карибския басейн.

 • Международен валутен код: XCD (цифров код 951)
 • Символ на валутата: EC$

За източнокарибския долар се използват монети от 5 цента, 10 цента, 25 цента, 1 долар и банкноти от 5, 10, 20, 50 и 100 щатски долара. 1 долар = 100 цента.

Източнокарибският долар е обвързан с щатския долар при непроменен курс:

 • 1 щатски долар = 2,70 екв.

Поради това фиксирано обвързване щатският долар (USD) се използва и като платежно средство в ежедневието. Ако пристигнете в Антигуа и Барбуда с пари в брой в щатски долари, не е необходимо да ги обменяте.

Можете да плащате с щатски долари навсякъде в Антигуа. Те обикновено се приемат в супермаркетите, във всички магазини, в хотелите, при спортни и водни дейности. Накратко, навсякъде. Може би само за автобусния транспорт източнокарибският долар е предпочитана валута, но лесно можете да го намерите и без обмяна.

Всъщност, ако навсякъде платите в щатски долари, винаги ще ви бъдат възстановени парите в източнокарибски долари по гореспоменатия обменен курс 1:2,70.

Сума в XCD или USD?

Заради фактическото двойно валутно обращение често възниква объркване при закупуване на стоки или услуги.

По-специално, туристическите услуги, като екскурзии, гмуркане или плажно оборудване, обикновено са посочени в щатски долари, докато ценовите етикети в обикновените супермаркети, бензиностанции или транспорт винаги са в източнокарибски долари.

Винаги се уверявайте предварително в каква валута е посочена цената, като попитате "EC или US"?

Обмяна на валута, банкомати и картови плащания

На летището има бюро за обмяна на валута, но е необходимо да носите само щатски долари, за да ги обмените в магазините. Както бе споменато по-горе, обменният курс на Източните Кариби към щатския долар е фиксиран, така че не е нужно да се притеснявате за плащането в щатски долари.

Ако вече разполагате с щатски долари от вкъщи, малко по-удобно е да платите в брой. Тегленето на пари от всички банкомати се таксува с около 10 хкд, независимо дали банката ви начислява такси за теглене на пари в чужбина.

Банкомати можете да намерите във всички големи градове и в почти всички супермаркети (винаги вътре).

Плащане с карта

Плащанията с карти са доста разпространени тук. Можете да плащате с карта във всички по-големи супермаркети, по-добри ресторанти, бензиностанции и паметници. Плащания с карти се приемат и от повечето туристически агенции, предлагащи различни организирани екскурзии.

От друга страна, определено не можете да плащате с карта в автобуса или на уличните сергии и в по-евтините ресторанти. Малко вероятно е да можете да се справите без пари в брой в Антигуа и Барбуда, освен ако не прекарвате цялото си време в хотелски курорт.

Колко струва - цени в Антигуа

Тъй като икономиката на страната се издържа основно от туризма и повечето стоки трябва да се внасят, тя е скъпа.

Не можете да контролирате цените в супермаркетите, но можете да ги контролирате в местните ресторанти. Например, в Jolly Harbour - ресторант Jose. Тук дори нямат обявени цени, но от местните знаем, че например пилешкото с гарнитура струва 15 хкд, а свинското 17 хкд - голяма порция. Плаща се на касата в магазина в съседство. Ако попитате колко струва ястието, ще се опитат да ви таксуват например 20 щ.д., така че препоръчваме просто да зададете този успокояващ въпрос на касата: "Петнадесет EC, ама нали?!"

Примери за цени

Настаняване в двойна стая (цени на вечер):

Хранене:

 • Топло основно ястие в обикновен ресторант за туристи - от 50 до 100 хкд
 • Меню за бързо хранене - 30 xcd
 • Топло ястие в местен щанд или ресторант - 20 xcd
 • Еспресо или капучино в кафене - 13 xcd
 • Вода 0,33 л - 3,50 xcd
 • Fanta/Coca Cola/Sprite 0,5 л - 6 xcd
 • наливна бира - 8 лв.

Храна в супермаркет:

 • Вода 1,5 л - 3 xcd
 • Барел за вода 5 л - 20 лв.
 • Пакетирана багета - 20 xcd
 • Кока кола (и други газирани напитки) 2л - 5 xcd
 • Мляко 1л - 20 лв.
 • Ябълки - 11 х.д. / кг
 • Банани - 3,50 xcd / kg
 • Ориз - 3 х.д.
 • Пилешко месо 1 кг - 21 лв.
 • Говеждо месо 1 кг - 42 лв.
 • Консервирана риба тон - 10 xcd

Доставка:

Алкохол и цигари:

 • Бутилка вино в магазина - 30 xcd
 • Кутийка местна бира - 6,50 xcd
 • Коктейли в бара - 15 xcd
 • Пакет цигари - 12 xcd

Почерпка и договаряне

Ресторантите, които посочват цени в менюто, понякога добавят 10% такса за обслужване, а понякога и държавен данък, който може да достигне до 15%, така че най-добре е да се храните по списък или да посещавате наистина малки ресторанти, където можете да попитате за цените още при влизането си и да се пазарите за това колко ще платите за любимия си бургер и пържени картофи.

Все пак пазаренето не е нормална част от живота и е по-скоро под формата на искане на цена.

Можете да се пазарите за някои стоки на сергиите на пазара, но дори и там това не е много разпространено.

Как да спестяваме

Престоят в Антигуа и Барбуда вероятно никога няма да е съвсем евтин, но все пак ви предлагаме няколко съвета как да намалите малко цените.

 • За транспорта на острова - най-евтиният начин за придвижване е с автобус, но ще пропуснете много плажове, до които може да се стигне само с кола
 • За храната - пазарувайте в местните магазини и супермаркети
 • За настаняване - ако отседнете в по-малки къщи за гости и апартаменти, ще спестите до 90 % от общия си бюджет в сравнение с плажните курорти

Дневен бюджет

Нуждите на пътуващите варират в широки граници, така че тук е даден само общ пример за това колко пари да предвидите за един ден в Антигуа. Изчисляваме цените в случай, че пътувате с двама души, а получената стойност е за 1 човек.

Можете да си осигурите настаняване за 1 нощ в стая с 2 легла в прилично оценен хотел 3* на средна цена от 128 евро. Така че за един ден, когато пътувате в двама, ще похарчите около 64 eur.

Повечето пътници ще наемат кола за целия период на престоя си. Средно дневната такса за наем със застраховка възлиза на 44 eur. Ако изминавате около 30 км на ден, ще платите около 2 eur на ден за гориво. Като цяло транспортирането на 1 човек на ден излиза около 23 eur.

За едно топло хранене на ден ще платите около 30 щд, а заедно за закуска, обяд и различни закуски ще платите още 30 щд.

По време на престоя си може да поплувате със скатове в Stingray City, да наемете шнорхел или да си купите сувенири. Тези чисто туристически дейности, ако се разчетат на ден, могат да излязат около 15 eur.

Като цяло средностатистическият пътник ще плати около 155 щ.д. за един ден в Антигуа и Барбуда.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.