Придвижване Антигуа и Барбуда

Антигуа и Барбуда

Пътуването в Антигуа е диаметрално противоположно на пътуването в много по-слабо населената Барбуда. Докато на Антигуа има всички големи международни компании за коли под наем и основна автобусна мрежа, на Барбуда няма нито една от тях и винаги ще трябва да организирате транспорт чрез местни частни оператори.

С кола - Антигуа

Определено ви препоръчваме да пътувате из Антигуа с кола. Това е единственият начин да стигнете до всички плажове и няма да сте зависими от автобуси, които нямат разписание. На практика цялото източно и голяма част от северното крайбрежие на Антигуа е достъпно само с кола.

Резервирайте кола на летище Антигуа

Фирмите за отдаване под наем работят директно на летището в Св.

Колко струва да наемете кола в Антигуа и Барбуда? Какво е качеството на пътищата? Какви са правилата тук и как да получа бензин от бензиностанцията? Прочетете подробната глава " Коли под наем в Антигуа и Барбуда".

Такси - Антигуа

Такситата са много разпространен вид транспорт в Антигуа, дори извън столицата. Всъщност такситата са единственият начин да стигнете до много плажове, ако не искате или не можете да наемете кола.

Повечето таксита са по-големи автомобили или дори големи микробуси. Всички официални таксита имат специални жълти регистрационни табели с черни букви "TX" и цифри.

В Антигуа няма таксиметрови апарати, но има определени от правителството максимални цени по маршрути между определени места. Плащането винаги е в щатски и източнокарибски долари и е само в брой.

Цените са изчислени на автомобил за максимум 4 души. Така че цената е една и съща, независимо дали пътувате с 1 или с 4 души. Показани са примерни цени (актуални към 2024 г.):

 • Сейнт Джон - Джоли Харбър: 20 USD / 54 XCD
 • Сейнт Джонс - Английското пристанище (и околните плажове): 25 USD / 67 XCD
 • Сейнт Джонс - Лонг Бей: 27 USD / 72 XCD
 • Сейнт Джон - Дикенсън Бей: ДИКЕНСЪН - 13 Щ.Д. / 35 Щ.Д.
 • Инглиш Харбър - залива Халф Мун: ХОНГ ХАЛФ: 15 Щ.Д. / 40 Щ.Д.
 • Инглиш Харбър - Галеон Бийч: 7 Щ.Д. / 18 Щ.Д.
 • English Harbour - Jolly Harbour: 25 USD / 67 XCD

Цените от летището и от главното пристанище в Сейнт Джонс (Deep Water Harbour) винаги са с около 2 до 4 щ.д. по-високи.

Половин час чакане излиза 5 щ.д. / 12 щ.д.

Ако се отправяте към плажа с такси, добре е да се договорите с таксиметровия шофьор за точен час на връщане и намалена цена за чакането.

Автобуси - Антигуа

Антигуа разполага с доста широка мрежа от автобусни линии. За да бъдем точни, по-голямата част от услугите се извършват от по-малки микробуси и миниванове, като тук наистина няма да срещнете конвенционални големи автобуси в обществения транспорт.

Антигуа - 10 най-евтини хотела на booking.com

Всички услуги тръгват от Сейнт Джонс, където има 2 специални автогари:

 • West Bus Station - Джоли Харбър, Инглиш Харбър, Фалмут, Нелсън Докиърд, Ол Сейнтс, Олд Роуд, Дикенсън Бей и други (общо взето цялото западно и южно крайбрежие + центъра на острова)
 • East Bus Station - Willikies, Bethesda, Freetown, Airport (обикновено североизточното крайбрежие)

Частният, но надежден уебсайт busstopanu.com предоставя маршрутни карти, ориентировъчни цени и друга практическа информация.

Колко често се движат автобусите?

Автобусните линии в Антигуа нямат разписание. Те тръгват от Сейнт Джонс, когато автобусът се напълни. По натоварените маршрути микробусът наистина не тръгва, докато не се запълни и последната седалка.

На връщане към Сейнт Джонс автобусите от противоположния край се движат на интервала, на който са пристигнали от Сейнт Джонс.

По най-натоварените маршрути автобусите се движат приблизително на всеки 5 до 15 минути през деня (приблизително между 7:00 и 19:00 ч.), докато по-рядко предлаганите маршрути предлагат 1 до 2 превоза на час.

Честотата намалява значително след настъпването на тъмната част на денонощието и между приблизително 19:30 и 23:00 ч. има само 1, максимум 2 услуги на час.

Най-натоварените линии са:

 • Линия 17 от Сейнт Джонс до Инглиш Харбър
 • Линии 20 и 22 от Сейнт Джонс до Джоли Харбър (линия 22 продължава до Олд Роуд, а линия 20 завършва в Джоли Харбър)

Колко струват билетите и как се плаща?

Цените на билетите са сравнително ниски и се определят от Държавната транспортна служба. За пътуване през нощта между 22:00 и 5:00 ч. се заплаща специална такса (приблизително 1,75 пъти по-висока от дневните тарифи).

Примери за цени:

 • Сейнт Джонс - Инглиш Харбър: 3,75 xcd
 • Сейнт Джонс - Джоли Харбър: 2,75 xcd
 • Сейнт Джонс - Дикенсън Бей: 2,25 XD
 • Сейнт Джонс - Уиликис: Виликс - 3,25 xcd
 • Сейнт Джонс - Airport Road: 2,25 xcd
 • Сейнт Джон - Даркууд Бийч: Даудуик - 3 xcd

Тарифите се плащат в брой и само в източните карибски долари.

Винаги плащайте на шофьора на автобуса. Когато пътувате от Сейнт Джонс, шофьорът събира таксата преди пътуването, когато заобикаля всички пътници, вие плащате според дестинацията си.

От друга страна, на път за Сейнт Джонс плащате, след като слезете, когато отново е добре да напомните на шофьора откъде идвате. Шофьорът ще ви даде дребни пари, ако платите разумна сума.

Къде спират автобусите?

Официално автобусите спират на спирки, обозначени с обикновена червено-бяла табела, на която пише "No parking - Bus Stop". Много често обаче автобусът функционира по-скоро като споделено такси, което следва фиксиран маршрут. Това означава, че можете да подадете сигнал за автобус навсякъде извън обозначената спирка.

Ако искате да слезете, просто извикайте силно "Автобусна спирка " по посока на шофьора и той ще спре на най-близкото подходящо място.

Как да разпознаете автобус от градския транспорт?

Всички микробуси са обозначени с номера на линията, по която се движат. Маркировката е лесно да се пропусне, защото представлява само малък кръгъл стикер с номер от дясната страна на предното стъкло.

Можете лесно да различите обществен автобус от частен микробус или такси дори без номер на линия. Всъщност всички автобуси имат жълти регистрационни табели с думата "BUS" и цифри в черно.

До кои плажове мога да стигна с автобус?

Намирате ли се в Антигуа без автомобил? Отседнете в столицата Сейнт Джонс и вижте до кои плажове може лесно да се стигне с автобус.

Най-достъпните плажове са тези на югозападното крайбрежие, до които можете да стигнете с автобусна линия 22 от Западна автогара (около 2-3 пъти на час).

Значително по-натоварена линия се движи от Западна автогара до Джоли Бийч, който се обслужва от линия 20 в допълнение към линия 22 (обикновено 5-6 връзки на час). Автобусната спирка обаче не е точно до плажа, а на кръстовището при главния път, така че трябва да изминете около 1 км пеша до плажа.

Много често от Сейнт Джонс можете да стигнете и до Инглиш Харбър в южната част на града, откъдето можете да отидете пеша на 1 км до красивия плаж Пиджън Пойнт или Уиндуърд Бийч. Линия 17, свързваща тези градове, се движи приблизително на всеки 10 минути през деня.

Последният лесно достъпен с автобус плаж е Дикенсън Бей в северозападната част на града, до който може да се стигне от автогара Уест средно 2-3 пъти на час с линия 50.

Връзки Антигуа - Барбуда

Антигуа и Барбуда се състои от два основни острова. Значително по-малкият Барбуда се намира на 55 км от Антигуа и до него може да се стигне по въздух и с редовни фериботи.

Вижте наличните места за настаняване - Барбуда

Фериботи до Барбуда

Обществените фериботи се обслужват от две компании. Круизът винаги отнема около 1 час и 30 минути. Понастоящем онлайн резервацията е възможна само с Barbuda Express.

Barbuda Express плава веднъж дневно през цялата седмица. От понеделник до събота плаванията са сутрин от Сейнт Джонс, а в неделя - чак на обяд. Обратните плавания от Барбуда са в понеделник сутринта в 09:00 ч., а в останалите дни - чак в 15:45 ч. За актуалното разписание посетете barbudaexpress.com/schedule.

Еднопосочен билет струва 55 щ.д. / 150 щ.д., а двупосочен билет - 100 щ.д. / 270 щ.д. Купете билета си онлайн на официалния уебсайт.

Барбуда Експрес предлага и организирана еднодневна екскурзия с екскурзовод, която включва програма в Барбуда и билет за връщане. Заплатете общо 174 щ.д., а за подробности посетете barbudaexpress.com/tours-charters.

Island Escape Ferry Той плава 3 пъти седмично в понеделник, сряда и петък сутрин от Антигуа и следобед от Барбуда. За разписание и повече информация посетете islandescapeferry.com.

Еднопосочните билети са 50 щ.д. / 135 щ.д., а двупосочните билети са 90 щ.д. / 240 щ.д.

Пристанището на Антигуа се намира на главното пристанище в Сейнт Джонс, където има специален малък кей с билетна каса. В момента и двете компании плават от кея. Island Escape Ferry оперираше от док в северната част на Антигуа, но сега се е преместила на главното пристанище.

Барбуда е разположено на южното крайбрежие на около 6 км от единствения град Кодрингтън.

Фериботите са предпочитано средство за транспорт, ако искате да посетите плажа Розов пясък в Барбуда, който се намира в непосредствена близост до пристанището.

Със самолет до Барбуда

По-бързите и натоварени връзки се осигуряват от местната авиокомпания BMN Airways с малки витлови самолети за 8 души.

Разписанието включва минимум 1 полет на ден през слабия сезон и от 2 до 3 полета на ден през пиковия зимен сезон.

Полетът отнема 20 минути. Заминава от стария международен терминал V. C. Bird ANU. В Барбуда летището се намира точно в центъра на Кодрингтън.

Еднопосочен билет струва 81 щ.д., а двупосочен билет е двойно по-скъп. Цените не се променят във времето и са едни и същи при закупуване шест месеца преди заминаването и 2 дни преди заминаването. Въпреки това все пак препоръчваме ранна резервация (в идеалния случай поне един месец) поради наличните свободни места. Самолетите са малки и често се случва даден полет да бъде разпродаден.

Закупете билети онлайн на уебсайта на авиокомпанията booknow.antigua-flights.com.

Транспорт в Барбуда

Пътуването из остров Барбуда се различава значително от това в Антигуа. Тук няма официален обществен транспорт и не работят конвенционални компании за коли под наем.

Въпреки това можете да наемете автомобил или дори велосипед в Барбуда, но винаги трябва да си уговорите среща по телефона. Никой не отговаря на съобщения по електронна поща, а онлайн формулярите за резервация никога не работят.

Списък с контакти можете да намерите на туристическия уебсайт на острова barbudaful.net/visiting. Ако наемате автомобил, трябва да се обадите поне 1 до 2 месеца предварително.

Официалните таксита не работят на острова. Всяко движещо се превозно средство, което можете да се опитате да качите на автостоп, може да послужи като такси. Като цяло обаче не препоръчваме да ходите на Барбуда самостоятелно, без да сте организирали транспорт предварително.

Пътуването с автомобил е безпроблемно. Трафикът тук е наистина много рядък и на практика има само един асфалтиран път (с големи дупки), който свързва пристанището на южния бряг с град Кодрингтън. Можете да пътувате и до фотогеничното източно крайбрежие до пещерата Foot Bay.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.