Култура и история на Антигуа и Барбуда

Антигуа и Барбуда

Колко лесно е да се живее в Антигуа и Барбуда? Какви са местните жители и кога са затворени магазините в Антигуа?

Вижте наличните места за настаняване - Антигуа

История накратко

Тази страна е открита през 1493 г. от Христофор Колумб и той става първият бял човек, когото коренните жители от племето аравак виждат. Постепенно островът е завладян от испанците, след това от британците, после от французите, но в крайна сметка територията се пада на Великобритания.

През 1764 г. на южния бряг е създадено военното пристанище Инглиш Харбър, което в момента е най-луксозната дестинация на Антигуа. Първоначалните жители дават на острова името Уададли, което в превод означава дом. Това име се среща и днес на етикета на местната бира, на който е изобразена и картата на острова.

През 1961 г. на Антигуа и Барбуда е предоставена широка вътрешна автономия, а на 1 януари 1981 г. Антигуа и Барбуда става независима държава.

Език

Официалният език е английският, но местните жители говорят свой диалект (broken english), известен и в Ямайка.

Мини-речник:

 • Well wa guan? - Как си?
 • Ma lub - До скоро
 • Mek arwe mek one move na? - Ще отидем ли някъде?

Както и да е, тук няма да имате проблеми с обикновения английски. Местните жители знаят, че английският им е неразбираем за туристите, затова забавят значително темпото при общуване и с удоволствие ще повторят всичко по 3 пъти.

Хора

По-голямата част от населението на Антигуа и Барбуда произхожда от африкански роби, така че чернокожите съставляват над 95% от населението. Само около 1% от белите, предимно британци и канадци, живеят тук постоянно.

Общото население на Антигуа и Барбуда е малко под 100 000 души, което я прави 14-ата най-малка държава в света по брой на населението. Над 95 000 души живеят на остров Антигуа, а малко под 2 000 - на остров Барбуда.

Жителите на Антигуа са мили хора. Те обичат да спорят помежду си, но това са по-скоро социални разговори, отколкото истински спорове. Понякога могат да бъдат малко шумни, но са много дружелюбни и отзивчиви към туристите. Но не и досадни. Ако не ги попитате, те са склонни да ви игнорират, най-много във вътрешните села да ви помахат и да ви поздравят.

Намерете най-доброто място за настаняване на плажа

Дори на плажовете или при туристическите забележителности няма да срещнете натрапчиви предложения за стоки и услуги. Продавачът ще попита веднъж и ако посочите, че не се интересувате, ще си тръгне тихо.

Като турист в Антигуа и Барбуда със сигурност няма да привличате внимание. Туризмът е основният източник на доходи и островът е пълен с туристи, особено американци, канадци и британци.

Религия

Над 77% от местното население изповядва християнството, но то е разделено на много плюс-минус равни групи. Най-големи са англиканите, адвентистите от седмия ден, петдесятниците, моравските братя и християните.

Останалите са малцинствени групи от може би всички известни религии.

Макар че антигуаните редовно посещават църква, те не практикуват особено вярата външно и тя не се отразява много на всекидневния живот.

Празници

Празниците в Антигуа не оказват голямо влияние върху туристите. Офисите са затворени по празниците, но нормалните услуги като магазини, ресторанти, коли под наем, туристически оферти и автобуси работят нормално.

Антигуа и Барбуда има общо 11 празнични дни, през които е свободно:

 • Нова година - 1.1.
 • Разпети петък - плаваща дата (Великден)
 • Великденски понеделник - плаваща дата
 • Ден на труда - 1.5.
 • Великденски понеделник - плаваща дата
 • Карнавален понеделник - първият понеделник на август
 • Карнавален вторник - втори вторник на август
 • Ден на независимостта - 1.11.
 • Ден на първия министър-председател на независима Антигуа В. К. Бърд - 9.12.
 • Коледа - 25.12.
 • Ден на бокса - 26.12.

Култура

На Деня на независимостта, 1 ноември, през цялата седмица се провеждат панаири на храните, спортни състезания, танцови фестивали, изложби на изкуствата и занаятите. За да отбележат случая, хората се обличат в националните цветове и маршируват в празничен парад. Очаквайте и официални сгради, предприятия, правителствени сгради, украсени с традиционните национални цветове - черно, червено, бяло, синьо и жълто.

Големите празненства се провеждат по време на карнавала през първата седмица на август.

Туризъм

Икономиката на страната се основава изцяло на туризма, затова местните жители се стараят да предоставят напълно функционални услуги за пътуващите, особено организирани екскурзии (обиколки с лодка около острова, посещения на тропическите гори) или наемане на автомобили или четириколки.

Пътешествениците избират това място заради красивите панорамни плажове, а като черешка на тортата - фактът, че под прозрачното лазурно море спят останки от стари кораби за приключенците, които искат да открият подводния свят.

Вижте цените на хотелите в Антигуа

Услугите тук може и да не са толкова напреднали, колкото в Европа или Северна Америка (особено качеството на транспорта и пътищата е трагично), но са предостатъчни за една почивка.

Супермаркети има в Сейнт Джонс, Инглиш Харбър и Джоли Харбър, но можете да си купите поне основни продукти в мини-маркетите на всеки ъгъл в селото.

Отново, ресторанти има само в най-големите села, но навсякъде другаде няма да имате проблеми да се храните на местни сергии и импровизирани улични заведения за бързо хранене.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.