Безопасност и сигурност в Антигуа и Барбуда

Антигуа и Барбуда

Какви са рисковете за здравето в Антигуа и Барбуда? Безопасно ли е и къде са местата с най-висока престъпност?

Преглед на наличните места за настаняване - Антигуа

Здраве

Уверете се, че сте сключили качествена туристическа застраховка преди да заминете, и определено не разчитайте на Европейската здравноосигурителна карта или дори на полица от кредитна карта.

Антигуа и Барбуда не предлага значителни рискове за здравето. Цялото Карибско море е гореща точка за треска денга, за която все още няма ефективен антидот, така че се препоръчва постоянната употреба на репеленти и мрежи против комари (предоставяни в хотелите). Въпреки това големите огнища на треска денга не се появяват често в Антигуа, така че този риск не е основен проблем при планирането на почивката.

Риск за здравето представлява високата интензивност на слънчевата светлина, особено за туристите от Европа или Канада, които не са свикнали с нея. Последователно използвайте слънцезащитни продукти, ако сте склонни към слънчеви изгаряния.

Задължителни ваксинации

Антигуа и Барбуда изисква задължителна ваксинация срещу жълта треска, ако пътувате от страни, в които болестта е разпространена. Това важи например при пътуване от повечето страни в Южна Америка.

В останалите случаи за Антигуа не се изисква специална ваксинация.

Рискове при плуване в морето

Плуването във водите около Антигуа и Барбуда е много безопасно. Поради затворените заливи обикновено няма големи вълни. Изключение от това може да бъде периодът между август и ноември, когато морето се вълнува повече поради тропически бури и урагани.

В местните морета не се срещат особено опасни същества. Например, във водите на Антигуа и Барбуда никога не е регистрирано нападение на акула срещу човек.

Може ли да се пие вода от чешмата?

Препоръчваме ви да използвате чешмяната вода само за миене на зъбите или за преваряване, за да си налеете кафе или чай.

Препоръчваме ви да си купите 5-литров варел с питейна вода на цена от 20 хкд от всеки магазин за хранителни стоки.

Опасни животни

Въпреки че джунглите в югозападната част на Антигуа или гъстата растителност по крайбрежието в северната част могат да предизвикат усещането за много опасни същества, обратното е вярно. В Антигуа няма животозастрашаващи животни.

Може да срещнете скорпион или някои видове паяци, които могат да хапят, но контактът с тях не е опасен за хората.

От змиите тук живее само изключително редкият ендемичен вид антигуански распер, но той е безобиден и не е отровен.

В селата и градовете от време на време се срещат бездомни кучета, но в повечето случаи те не забелязват непознати. Бясът не се среща на островите.

Престъпност

Антигуа и Барбуда е безопасна страна. Що се отнася до тежки престъпления като убийства, изнасилвания, отвличания и грабежи, Антигуа и Барбуда е една от най-безопасните страни в света. Тези престъпления са абсолютна рядкост тук, а когато се случват, те обикновено са в рамките на домакинствата или между туристите един на друг.

Така че, както във всяка друга страна по света, трябва да внимавате за джебчийски кражби, особено на пазарите в Сейнт Джонс.

На островите няма места, където туристите да не се съветват да влизат поради опасност.

Общото ниво на престъпност е най-ниското от всички държави в Карибския басейн.

Риск от бедствия

Съществува риск от урагани и тропически бури, които могат сериозно да засегнат живота на острова за няколко дни, а в изключителни случаи и за много седмици.

Ураганите се появяват средно веднъж годишно. През някои години те са 3, но има и дълги периоди, в които ураганите изобщо не пристигат в Антигуа.

Сезонът на ураганите продължава от август до края на октомври.

Земетресенията и другите големи природни бедствия са редки и не са опасни.

Важни контакти

Международният телефонен код за Антигуа и Барбуда е +1-268.

При спешни случаи позвънете на тези номера (не е необходимо да набирате националния код):

  • 911 - полиция
  • 999 - универсален номер за спешни случаи (полиция + линейка + пожарна)

В Антигуа и Барбуда има минимален брой чуждестранни дипломатически мисии. В Антигуа и Барбуда има само няколко посолства, включително на Обединеното кралство, Китай, Доминиканската република, Венецуела и Куба.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.