Коли под наем в Антигуа и Барбуда

Антигуа и Барбуда

Всички красиви плажове и фотогеничната хълмиста вътрешност на Антигуа могат да се видят само с кола под наем. Общественият транспорт тук е по-скоро за местните жители и е "всички линии отиват до Сейнт Джонс". Такситата в крайна сметка излизат по-скъпо, отколкото наемането на автомобил.

В Антигуа и Барбуда има ляво движение.

Как и кога да резервирате кола в Антигуа

В Антигуа работят много големи мултинационални компании за отдаване на коли под наем, както и по-малки местни панкарибски компании. Наемането на автомобили тук се извършва както във всяка друга цивилизована държава.

Въпреки това тя има спецификата на недостиг на автомобили. Резервирайте автомобил поне 2-3 месеца предварително, особено в периода декември-април. В противен случай рискувате реално никоя от компаниите за отдаване на автомобили под наем да не разполага със свободен капацитет и да се окажете напълно без автомобил, което ще доведе до цялостно преразглеждане на програмата.

Сравнете цените и резервирайте кола - Антигуа

Имаме добър опит с Hertz, Drive-A-Matic и Avis.

Цени на автомобили под наем в Антигуа

Изненадващо, Антигуа не е от скъпите дестинации, когато става въпрос за наемане на автомобил. Въпреки че цените варират в пиковия и слабия сезон, те все още са в доста разумни граници.

  • Седмичен наем в пиковия сезон (декември-март): от 310 USD за най-малкия автомобил
  • Седмичен наем извън сезона (от април до юни): от 265 USD за най-малкия автомобил
  • Седмичен наем извън сезона (от юли до ноември): от 220 USD за най-малкия автомобил
  • Текущи цени за наем в Антигуа

Цените на по-големите SUV автомобили са до 3 пъти по-високи от тези на най-малките автомобили.

Както и навсякъде другаде по света, колкото по-дълго наемете автомобил в Антигуа, толкова по-ниска цена на ден ще получите.

Международна и местна шофьорска книжка за 20 щ.д.

За да наемете автомобил в Антигуа и Барбуда, ще ви е необходима национална шофьорска книжка, а ако сте от неанглоезична държава, тогава и международна шофьорска книжка, която трябва да носите винаги със себе си.

Освен това ще трябва да заплатите такса от 20 usd / 50 xcd за временна местна шофьорска книжка, която ще ви бъде издадена директно от фирмата за автомобили под наем на място под формата на ръкописна зелена хартия.

За местната шофьорска книжка не се изисква снимка.

Цени на бензина и бензиностанции

Бензинът в Антигуа и Барбуда е доста скъп, въпреки че все още е една от най-евтините карибски държави.

Тук се използват американски мерни единици, така че всички цени са за галон, а не за литър. 1 галон = 3,78 литра.

Понастоящем (2024 г.) 1 галон обикновен бензин (тук се използва терминът "бензин") струва около 13 хил.

Как работят бензиностанциите в Антигуа и Барбуда?

На Антигуа има добра гъстота на бензиностанциите и можете да намерите бензиностанция във всеки по-голям град. На Барбуда има една-единствена бензиностанция южно от центъра на Кодрингтън.

Всички бензиностанции тук се обслужват от хора и все още няма бензиностанции на самообслужване.

Просто спрете до колонката, отворете резервоара и кажете на служителя колко искате да заредите. Или в литри, или в максимална парична стойност, или просто кажете "пълен резервоар, моля". Плащането винаги може да се извърши в щатски и източнокарибски долари, а в повечето случаи и с карта. Плащате директно на обслужващия персонал, който е напълнил резервоара ви, така че изобщо не е необходимо да напускате автомобила.

Повечето бензиностанции са оборудвани както навсякъде другаде: малък магазин със закуски и автомобилни аксесоари.

Качество и пътна маркировка

Остров Антигуа разполага с много гъста мрежа от пътища и асфалтови улици, така че с малък автомобил можете да стигнете абсолютно навсякъде. Няма магистрали и не се заплащат пътни такси за нито един участък от пътя.

Значителен ограничаващ фактор е качеството на пътищата, което е абсолютно мизерно.

Хоризонтална маркировка на практика не съществува, както и бордюри, които се рушат или напълно липсват. Неочаквани и често много дълбоки дупки ви очакват на всеки ъгъл, независимо дали се движите по главния път или по най-затънтената уличка. В края на краищата... от пръв поглед е почти невъзможно да различите главния от страничния път. Качеството и ширината на пътищата са сходни навсякъде.

Много често се срещат и напречни прагове за забавяне, които вероятно някога са били обозначени с бели хоризонтални стрелки, но в днешно време са по-скоро невидими. Тези ограничители на скоростта са разпръснати из целия остров и извън големите градове.

Ключът към успеха е да шофирате бавно и да предвиждате дупките абсолютно навсякъде.

Знаците са в европейски стил, но маркировката е по-скоро случайна и обикновено се определя от навика или пътните условия. Указателните табели също са много слаби, тъй като не са на всички кръстовища, а когато са, стрелките на знака често изобщо не съответстват на формата на кръстовището.

Движение и правила за движение

В Антигуа и Барбуда движението е отляво.

От друга страна, предимство на шофирането в Антигуа е внимателният характер на местните шофьори и фактът, че те могат да разпознаят чужденец в автомобил от пръв поглед. Всъщност всички коли под наем имат различни регистрационни номера: червено R с цифри на бял фон.

Местните шофьори наистина карат малко бясно, но само толкова, че да не разбият колата по трагичните пътища. Така че не е нужно да се притеснявате от бързо опасно шофиране или нервно изпреварване, ако карате по-внимателно от местните.

Сравнете цените и резервирайте кола - Антигуа

Обикновено шофьорите ви сигнализират при изпреварване, но тук това е нормално: те просто ви уведомяват, че са решили да изпреварват и учтивостта е да намалите скоростта или да се отдръпнете по-встрани от пътя.

Не е нужно да се притеснявате за скоростта. Състоянието на пътищата, криволичещият им характер и гъстото застрояване правят практически невъзможно превишаването на обявените ограничения (40 мили в час извън селото или 20 мили в час в селото). Не се изненадвайте, че много автомобили под наем имат скоростомери в километри в час, докато знаците показват скоростта в мили в час. Както пишем, това няма значение. Тук не можете да карате бързо, защото това просто не е възможно.

Единствените неща, които полицията проверява и постоянно глобява, са използването на предпазен колан и нарушаването на ограничението за алкохол в кръвта, което е определено на максимум 0,08%.

Паркиране

Паркирането в Антигуа и Барбуда е радост и болка едновременно. Големите и просторни паркинги са изключение и реално могат да се намерят само в Инглиш Харбър и на някои плажове като Джоли Бийч и Ффрийс Бийч.

На другите плажове се паркира там, където има малко място, или покрай пътя. В градовете има изключително малко място за паркиране, но от друга страна, не вълнува никого, ако просто оставите колата си на ръба на улицата.

С изключение на някои гаражи и паркинги в столицата Сейнт Джонс, паркирането е безплатно навсякъде.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.