Акамас

Национален парк Акамас

Този национален парк, разположен в северозападната част на острова, е едно от най-вълшебните места в Кипър. Ще останете изумени от дивата природа, скалистото назъбено крайбрежие с многобройни надвеси и морски басейни, голите скали на нос Арнаутис, които навътре в сушата преминават в дълбоки гъсто залесени каньони и оврази с потоци или малки водопади. Цялата местност е национален парк, а името ѝ се отнася до сина на Тезей, герой от Троянската война.

Настаняване в района на Акамас

Всички обекти в националния парк са достъпни безплатно.

Баните на Афродита и Синята лагуна

Една от най-известните забележителности на националния парк е малък естествен басейн в дълбока гора само на няколко десетки метра от брега. Твърди се, че именно тук, в Баните на Афродита, гръцката богиня на любовта Афродита е срещнала Адонис. От Баните на Афродита можете да тръгнете по маркирани туристически пътеки и нататък:

  • По крайбрежието на около 3,5 км до Синята лагуна - красив малък залив с кристално чиста вода, където можете да плувате.
  • Изкачете се по много стръмни пътеки до платото (около 1,5 км), откъдето можете да се насладите на спираща дъха гледка към върха на полуостров Акамас
  • Карта на туристическите пътеки в Баните на Афродита - en.mapy.cz

Каньонът Авакас

На западния бряг и в южната част на националния парк не пропускайте да посетите три дълбоки ждрела с почти перпендикулярни стени. По дъното на каньоните обаче минават туристически пътеки, с които могат да се справят дори и по-малко подготвени пътешественици.

Най-известният каньон е дефилето Авакас, до което водят около 2 км (в едната посока), по време на които освен на отвесните скали ще се любувате и на богата флора с няколко ендемични вида растения, които не растат никъде другаде по света.

Плаж Лара

В най-отдалечената част на националния парк, на западния бряг, посетете почти безлюдния красив 200-метров плаж Лара, разположен в полегат залив. Чудесно чистото море, финият жълт пясък и минималният брой посетители създават перфектните условия за един спокоен ден на плуване и слънчеви бани.

Настаняване

Тъй като националният парк има площ от около 250 кв. км и много интересни места, си струва да останете в близост до него поне за 1 или 2 нощувки. Най-близките градове с места за настаняване са Полис Хрисохос, Нео Хорио или Пейя. Пафос, на 25 км, също не е далеч.

Транспорт

Ако искате да посетите всички интересни места в НП Акамас, автомобилът определено е най-доброто решение. Всички паркинги при основните забележителности са безплатни.

До повечето от интересните места обаче може да се стигне с автобус, въпреки че ще зависите от разписанието. Всички билети винаги струват 1,50 eur / едно пътуване.

  • Линия 645: Пафос - Полис Хрисохус (веднъж на час)
  • Линия 622: Полис Хисохос - Баните на Афродита (веднъж на час)
  • Линия 616: Корал Бей - Агиос Георгиос Пегеяс, на около 2 км от дефилето Авакас

Карта на местата за посещение в НП Акамас

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Кипър.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.