Култура и история на Кипър

Кипър

Колко лесно е да се говори английски в Кипър? Какви са кипърците и кога са затворени магазините в Кипър?

Търсене на настаняване в Кипър

История накратко

Първите следи от човешко заселване датират от около 8000 г. пр.н.е., когато хората започват да се заселват и да образуват села. Останки от села можете да видите и днес, ако посетите Саламис или Курион, например.

През 1878 г. Кипър става част от Британската империя, но от 1955 г. насам има поредица от въстания и местни вражди между кипърските гърци, кипърските турци и британците. Мнозинството кипърски гърци настояват за обединение с Гърция, която по това време се управлява от авторитарна военна хунта.

Независимост и разделяне на Кипър

ООН обаче отхвърли обединението с Гърция поради опасения от реакция от страна на Турция, значителна част от чието население също населява Кипър.

През 1960 г. британците окончателно се отказват от Кипър и е обявена независимостта му като една цялостна държава. От 1963 г. насам обаче има много, но засега само локални, прояви на насилие между кипърските турци и гърци.

1974 г. е повратен момент за бъдещето на Кипър. Гръцката военна хунта прави опит за преврат, за да обедини Кипър с Гърция. Превратът обаче е неуспешен (впоследствие военната хунта в Гърция пада и страната преминава към демокрация) и в отговор турската армия започва масирана инвазия на острова.

Това беше неприемливо за Турция и затова инвазията беше извършена с голяма сила, включително с бомбардиране на кипърски градове. Ожесточеният конфликт доведе до изселването на около 200 000 кипърски гърци от север на юг и на около 60 000 кипърски турци от юг на север. Турските войски контролираха малката северна част на острова (около 36 % от общата площ на Кипър).

Ожесточеният конфликт приключва през 1983 г., когато кипърските турци обявяват независима Севернокипърска турска република, която обаче е международно призната само от Турция. Създадена е контролирана от ООН буферна зона с дължина между 50 м и 4 км.

От 2004 г. Кипър е част от Европейския съюз. Целият остров е приет в Съюза, но действието на европейското право е спряно в непризнатия Северен Кипър до решаването на "кипърския въпрос".

Понастоящем посещението на Северен Кипър е възможно през контролно-пропускателния пункт на улица "Ледра" в столицата Никозия.

"Южен" Кипър е отделна република, въпреки че има много общо с Гърция.

Понастоящем ситуацията в Кипър е спокойна и няма насилие. Туристите могат свободно да посещават и двете части на острова.

Език

Официалният език е гръцкият, който е майчин език за повечето кипърци и също така е официалният език за комуникация с властите. В гръцкия език не се използва латиницата, а гръцка писменост, наречена азбука.

Но не се притеснявайте, тъй като по-голямата част от надписите (например на пътните знаци) също се транскрибират на латиница.

Тук можете да говорите английски почти без проблем, тъй като до 1960 г. Кипър е бил английска колония. Можете да говорите както с по-възрастните, така и с по-младите хора. Повечето от знаците и маркировките са както на гръцки, така и на английски език. Поне основните познания по английски език са доста разпространени дори в най-забутаните планински села през поколенията.

Това прави Кипър уникален в Средиземноморието и освен Малта, където английският е официален език, той е категорично най-добре англоговорящата страна в Южна Европа.

Мини речник:

 • Добро утро, добро утро - Kaliméra
 • Довиждане - Adio
 • Лека нощ - Kalinichta
 • Thank you - Efcharisto
 • Моля - Parakalo
 • Да - Не
 • Не - Очи
 • Кой път - Апопу
 • Бира - Бира

Хора и религия

Кипърците са много мили и дружелюбни хора, субективно те са много по-спокойни от гърците, въпреки че се смятат за една нация. Характерът им е много спокоен и винаги разполагат с достатъчно време. Те не бързат за никъде и не се стресират. Готови са да ви помогнат и да ви посъветват за всичко. Не очаквайте голяма точност от кипърците, двадесетминутните закъснения не са изключение.

По-голямата част от населението са православни християни и тази религия играе важна роля и укрепва традиционните кипърски ценности. Можете да намерите църква дори и в най-отдалеченото място на острова.

Населението на Кипър е около 950 000 души. По-голямата част от населението са кипърски гърци, но има и малцинства като кипърски турци, гърци, англичани, румънци и руснаци.

Празници

Кипър има силни традиции, които се предават на следващото поколение. Великден е най-важният религиозен празник. Всеки кипърец отива да посети църквата, където се провеждат литургии. Ако изберете да учите в Кипър, великденските празници продължават 14 дни за разлика от чешките.

През февруари всяка година в град Лимасол се провежда световноизвестният карнавал. Фестивалът се провежда в продължение на няколко дни и хората представят красиви костюми, пеят песни, танцуват, ядат и празнуват живота. Бъдни вечер се празнува тук на 25 декември.

В Кипър се празнуват следните празници, които са и почивни дни:

 • 1 януари - Нова година
 • 6 януари - Богоявление, явяването на Исус Христос според православната църква
 • 6-и понеделник преди Великденската неделя - Чист понеделник (църковен празник)
 • 25 март - Ден на независимостта на Гърция (празнува се и в Кипър)
 • 1 април - Национален ден на Кипър (борбата за независимост)
 • Разпети петък - плаваща дата (Великден)
 • Бяла събота - плаваща дата (Великден)
 • Великденска неделя - плаваща дата (Великден)
 • Великденски понеделник - плаваща дата (Великден)
 • Великденски вторник - подвижна дата (Великден)
 • 1 май - Ден на труда
 • Бели понеделник - първият понеделник след Петдесетница (плаваща дата)
 • 15 август - Успение на Пресвета Богородица
 • 1 октомври - Ден на независимостта на Кипър
 • 28 октомври - Национален празник на Гърция
 • 24 декември - Бъдни вечер
 • 25 декември - Първи коледен ден
 • 26 декември - Втори коледен ден

Туристическите услуги, ресторантите и по-малките магазини остават отворени по време на празниците. Автобусните превози по време на празниците се извършват по неделни разписания.

Култура

Жителите на Кипър са много дружелюбни и лесно възприемащи се. Местните жители не са много точни и могат да закъснеят с половин час за срещи. Почти всички обичат кафе, а фрапето е много популярно през лятото. Кипърците могат да седят и да разговарят с часове на кафе.

Кипър има много общо с Гърция и въпреки че е независима държава от много десетилетия, гръцките знамена се веят заедно с кипърските на всяка крачка (включително в официалните правителствени сгради).

Кипърците и гърците се смятат за една нация, но кипърците са по-дружелюбни и също така по-подредени от гърците.

Ако разговаряте с местните жители, имайте предвид, че северната част на острова е окупирана от турската армия от 1974 г. насам. Много кипърски гърци са били прогонени от домовете си от север на юг. Въпросът за разделянето и обединението на острова може да бъде много чувствителен за някои, особено за по-възрастното поколение.

Туризъм

Туристите обикновено търсят морски курорти, които са икономически жизнеспособни и с висок стандарт благодарение на туристите Хотелите са на високо ниво и има огромен избор от места за настаняване. Популярни дестинации за почивка на плажа са градовете Ая Напа и Протарас. Плажове като Nissi Beach и Fig Tree Bay са оценени като едни от най-добрите в Европа.

Кипър е популярна дестинация заради красивите си пясъчни плажове и възможностите за практикуване на много водни спортове като гмуркане и каране на лодка. Островът предлага и много рифове и плажове, където няма да срещнете много хора, а ако ги намерите, ще изживеете неповторими моменти. Ако обичате красивите плажове, топлото време, страхотната храна и дружелюбните хора, Кипър не бива да пропускате.

Най-добри хотели на плажа - Кипър

Кипър е развита европейска държава с пълно обслужване.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.