Туристическа виза за Кипър

Кипър

Какви документи за пътуване са ми необходими, за да пътувам до Кипър? Мога ли да пресека границата между Република Кипър и Северен Кипър?

Лична карта или паспорт?

Ако пътувате до Република Кипър (понякога наричана "гръцки Кипър" или "Южен Кипър"), не се нуждаете от паспорт, ако сте гражданин на Европейския съюз.

Търсене на настаняване в Кипър

Кипър по документи за самоличност

Този раздел се отнася само за граждани на Европейския съюз.

Ако пристигате на летището в Ларнака или Пафос, пътувате в рамките на Европейския съюз и се нуждаете само от валидна лична карта, за да пътувате. Можете да пътувате до Кипър само с лична карта, но, разбира се, можете да пътувате и с паспорт.

Ако в хотела или на летището ви поискат "паспорт", те имат предвид документ за пътуване като цяло, така че няма значение дали действително представяте паспорт или само лична карта.

Валиден паспорт или лична карта са достатъчни за времето на престоя ви в Кипър. Не е необходимо валидността му да надхвърля датата на пътуването, както е обичайно в някои неевропейски държави.

Преминаване между Кипър и Северен Кипър

Ако ще пресичате сухопътната граница между Кипър и Севернокипърската турска република, ще ви е необходим паспорт.

Въпреки че на официалните уебсайтове на външните министерства се твърди, че личната карта е достатъчна за преминаване между Кипър и Северен Кипър, реалността е различна и винаги зависи от конкретния служител на място. В повечето случаи те не позволяват на никого да премине границата без паспорт.

Ако пристигате директно в Северен Кипър със самолет, за вас важат условията за влизане в Турция, т.е. също е необходим паспорт и няма да бъдете допуснати в самолета с лична карта.

Възможно ли е да пристигнете в една част на Кипър и да заминете от друга?

1. Пристигане в Северен Кипър -> отпътуване от Южен Кипър

Този вариант е най-малко приемлив и може да ви изложи на проблеми при заминаване от летищата Ларнака или Пафос в Кипър. Кипърските турски власти не признават Севернокипърската турска република и поради това влизането в Кипър през летище Еркан се счита за незаконно.

Поради това може да бъдете разпитани при заминаване от "южен" Кипър и в краен случай да ви бъде отказано влизане в транзитната зона. В такъв случай ще бъдете принудени да се върнете в Северен Кипър и да пътувате с други средства.

Всички граждани на ЕС подлежат на паспортен контрол в Кипър, тъй като Кипър не е част от Шенгенското пространство.

2. Пристигане в "Южен Кипър -> отпътуване от Северен Кипър

Обратното пътуване е възможно без сериозни проблеми. Въпреки че Севернокипърската турска република не признава реципрочно Република Кипър, тя позволява на чуждестранните посетители да напускат Северен Кипър през летище или пристанища Еркан, дори ако сте влезли на острова през "южнокипърските" летища Ларнака или Пафос.

3. Пристигане и заминаване от/за Северен Кипър

В този случай е възможно да посетите Република Кипър без затруднения, ако сте гражданин на Европейския съюз. Преминаването на границите е възможно и в двете посоки и ако точката на пристигане и заминаване е летище Еркан в Северен Кипър, можете да посетите "Южен" Кипър за произволно дълъг период от време.

Гранични преходи

Понастоящем има 9 контролно-пропускателни пункта за преминаване между Кипър и Северен Кипър. Всички те са отворени 24 часа в денонощието и могат да се използват без ограничения от всички притежатели на европейски паспорти и държави, с които Кипър има безвизов режим.

Подробен списък на граничните пунктове и подробно описание на начина на преминаване на границата можете да намерите в ръководството за Северен Кипър.

Влизане в териториите на Британски Кипър

Като погледнете картата, освен Севернокипърската турска република, ще забележите още две области, които не се контролират от Република Кипър.

Това са британските отвъдморски територии Акротири (на запад от Лимасол) и Декелия (на изток от Ларнака).

Обединеното кралство е запазило тези територии по силата на взаимно и все още действащо споразумение с Република Кипър и разполага с активни военни бази и в двете.

Въпреки това през Акротири и Декелия минават нормални пътища и магистрали и има нормални кипърски села. Въпреки че териториите са суверенни на британската корона, тук частично се прилага кипърското законодателство, плаща се в евро и при проблеми (като пътнотранспортни произшествия или наранявания) се вика кипърската полиция или бърза помощ.

В британските територии няма ограничения за влизане/влизане и често липсват указателни табели. Няма да преминете през никакъв паспортен контрол.

Митнически разпоредби

Можете да внасяте безмитно 800 цигари, 50 пури или 1 кг тютюн, 10 литра спиртни напитки, 90 литра вино и 110 литра бира, ако пътувате до Кипър от територията на ЕС, в противен случай ограниченията са намалени с една четвърт.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.