Потъването на кораба Edro III

Разрушеният кораб Edro III.

Популярна и сравнително нова атракция на западния бряг на Кипър е потъналият кораб Edro III, който лежи на борда си буквално на няколко метра от брега.

Вижте най-евтините хотели в Пафос

Това го прави напълно достъпен за ентусиастите на Urbex и обикновените туристи, които просто искат да снимат кораба от брега.

Корабът, плаващ под флага на Сиера Леоне, е построен през 60-те години на миналия век в норвежки корабостроителници и е прекарал по-голямата част от експлоатационния си живот в плаване между Гърция и Кипър.

По време на плаване от Лимасол, Кипър, до гръцкия остров Родос при силна буря корабът претърпява корабокрушение край крайбрежния град Пейя на 8 октомври 2011 г. Деветчленният екипаж е спасен, но плановете за буксировка на кораба са отложени за неопределено време поради трудностите при буксирането му, а корабът почива на мястото и до днес.

Дългият 80 метра кораб лежи на сушата само на 5 метра от брега и е популярна дестинация за много туристи въпреки забраната за влизане.

Снимането на кораба от брега е напълно законно.

Как да стигнете до останките от кораба?

До потъналия кораб може да се стигне лесно само с кола или чрез организирани екскурзии с четириколки или джипове, които се предлагат навсякъде в Пафос.

Потъналото корабче се намира в края на улица Glyou Nerou, която е обозначена от главния път с малка табела. Няма да откриете никакви туристически табели към останките от кораба, затова карайте бавно, за да не пропуснете завоя.

За да ви помогнем да намерите пътя, разгледайте картата на маршрута от Пафос: en.mapy.cz.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Кипър.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.