Безопасност и сигурност в Кипър

Кипър

Какви са рисковете за здравето в Кипър? Безопасен ли е Кипър и кои са местата с най-висока престъпност?

Търсене на настаняване в Кипър

Здравни рискове

В Кипър няма екзотични болести.

Рисковете за здравето са свързани главно с плуването в морето и продължителното излагане на слънце.

Задължителни ваксинации

Определено не се нуждаете от специални ваксинации за пътуване в Кипър. Рискът да се заразите с екзотична болест, например хепатит или бяс, тук е минимален.

Рискове при плуване в морето

Плуването във водите около Кипър е много безопасно. В Средиземно море обикновено няма опасни вълни, а плуването в защитените заливи на Ая Напа или Протарас е особено лесно.

Риск могат да представляват т.нар. обратни течения, но ако те се появяват редовно, на плажа винаги има предупреждение с информация как да се държим при такива течения.

В местните морета не се срещат особено опасни същества. Например, последното документирано смъртоносно нападение от акула в Кипър е през 1901 г.

Опасни животни и бездомни кучета

В Кипър няма опасни животни. Има два вида отровни змии: левантийска усойница и европейска котешка змия, както и тарантули и скорпиони.

Въпреки това ухапванията или ужилванията са сравнително редки и тези животни не представляват особено голям риск при придвижване в обичайните туристически райони.

В селските и градските райони понякога се срещат бездомни кучета, но в повечето случаи те не забелязват непознати. Въпреки че някои източници твърдят, че в Кипър има до 200 000 бездомни кучета, реалността днес е значително по-различна.

От всички страни в региона бездомните кучета са най-малко в Кипър. От друга страна, бездомните котки могат да бъдат открити буквално на всеки ъгъл.

Питейна вода

Според местните жители водата е годна за пиене, но се препоръчва да се купува бутилирана вода. Качеството на чешмяната вода не е толкова добро, колкото в Централна или Западна Европа, и може да ви причини вреда или леки здравословни проблеми.

Ако например готвите паста и преварявате водата, това не би трябвало да е проблем.

Престъпления

Кипър е много безопасна страна и престъпността е почти нулева.

Възможно е да възникнат изолирани проблеми, особено от страна на чужденци и туристи, посещаващи Кипър. Проявявайте само елементарна предпазливост на туристическите дестинации.

Нощните разходки в Кипър са безопасни и не са регистрирани сериозни инциденти.

Политическа ситуация

Туристите, които влизат в Република Кипър през законни гранични пунктове (южната част на Кипър), могат да пътуват до северната част на острова и да пребивават там без ограничения. Обратно, ако пристигнете в северната част на острова, обикновено ще преминете на юг без проблеми, но може да срещнете трудности при опит да напуснете южната част през летищата в Ларнака или Пафос.

Имайте предвид, че северната част на Кипър не е призната за република от никого (освен от Турция), така че в случай на проблем помощта за туристите, пребиваващи в северната част на острова, може да бъде ограничена.

Ако разговаряте с местните жители, имайте предвид, че островът е окупиран от турската армия от 1974 г. насам. По това време много кипърски гърци са прогонени от домовете си от север на юг. Въпросът за разделянето и обединението на острова може да бъде много чувствителен за някои, особено за по-възрастното поколение.

Като цяло обаче ситуацията е замразена като статукво и в момента не се наблюдава насилие между кипърските гърци и турци.

Риск от бедствия

Въпреки че Кипър се намира в земетръсна зона, тук не се случват силни разрушителни земетресения. По-слаби земетресения се случват средно два пъти на всеки 10 години.

В Кипър има малко дъждове, така че рискът от наводнения е незначителен. Няма разрушителни бури или урагани.

Важни контакти

Телефонните номера, които могат да бъдат полезни по време на престоя ви, са следните:

  • Първа помощ - Универсален европейски номер: 112
  • Национален телефонен номер - универсален за полиция, линейка или пожарна: 199

Международният телефонен код на Кипър е +357.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.