Традиционна храна в Кипър

Кипър

Каква храна трябва да опитате в Кипър? Какво най-често се продава в местните ресторанти?

Търсене на настаняване в Кипър

Кипърска кухня

Кипърската кухня е много близка до гръцката и турската кухня. Много кипърци често посещават бюфети и ресторанти, защото просто обичат храната. Типични кипърски специалитети са сувлаки, цацики, клефтико, мусака, мезе, калмари, сирене халуми, риба и различни морски дарове като октопод и раци. Най-разпространените напитки са кафе и вино.

Сиренехалуми - това е уникален вид сирене, което се произвежда само в Кипър. Произвежда се от краве или овче мляко и може да се консумира например на скара, пържено в домашни условия или печено в сандвич.

Souvlaki - Много популярно пикантно месо, обикновено пилешко или говеждо, което се пече на скара и се сервира на шиш. Често се консумира с хляб пита, зеленчуци, печени картофи и цацики.

Meze - представлява селекция от много видове ястия. Сервира се в голяма чиния или около масата и има от всичко по нещо. От пилешко месо, черни маслини, салата до октопод. Meze се сервира за двама или повече души, тъй като има наистина много от него.

Можете също така да опитате кипърски бири като KEO или Leon, които можете да намерите само в Кипър. Опитайте и местното вино, което е било произвеждано в Кипър преди няколко хиляди години, а сега е популярен продукт в кипърското меню.

Как да се храните като местен жител

Най-добрият начин да се храните като местни хора е да посетите местните бюфети или кипърските заведения за бързо хранене, където ще намерите повечето от местните ястия. Друг вариант е да посетите кипърски ресторант извън туристическите райони, където можете да се храните за около 6-8 евро на порция. Особеност са кипърските пекарни, които предлагат широк асортимент от солени и сладки ястия, а някои от тях са отворени 24 часа в денонощието.

В Кипър е много популярна и доставката на храна, при която храната се доставя до дома ви. Можете да поръчате от широка гама кипърски ястия.

Обичайни цени в ресторантите

В Кипър ще намерите различни видове ресторанти - от кипърски до италиански и арменски. Популярна е английската закуска, която струва между 5 и 8 евро. Цената на обяда и вечерята ще зависи от вашия бюджет. Въпреки това добър обяд може да се получи на цена от 12 до 20 евро.

Черпената бира ще ви струва 3-4 евро, а най-евтината е местната, KEO и Leon. Ако искате да опитате типично кипърско фрапе, пригответе си около 2-4 евро.

Ако много се разхождате по плажа, ще откриете безброй начини да хапнете и пийнете. Освен ресторанти и барове, ще намерите и класическа бърза храна като чипс, рибни пръсти, пилешки кебапчета или царевица.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.