Придвижване Кипър

Кипър

Кипър е чудесна дестинация за съчетаване на релаксираща почивка на море с опознаване на градовете и планинските райони. В същото време островът не е твърде голям и можете да посетите всички основни забележителности в рамките на едноседмична почивка.

В Кипър няма железници, но има сравнително евтини компании за коли под наем и добър обществен транспорт между големите градове.

С кола

Ако ще пътувате из Кипър извън градовете и в по-отдалечените райони, определено се нуждаете от автомобил. Тъй като всеки използва автомобил, има голяма конкуренция на компаниите за отдаване на коли под наем, така че е възможно да наемете кола на сравнително достъпна цена.

В Кипър се шофира от лявата страна и гъстотата на трафика е доста висока, ако не вярвате в шофирането от лявата страна, не се притеснявайте. Повечето компании за отдаване под наем разполагат с автомобили с автоматична скоростна кутия и бързо ще свикнете с шофирането.

За подробна информация относно наемането на автомобили и пътуването с автомобил в Кипър, прочетете нашата статия " Коли под наем в Кипър".

Автобуси в Кипър

Общественият транспорт в Кипър се осъществява само с автобуси. Няма железници, трамваи или дори метро.

Въпреки това автобусните превози са много лесни за навигация и за използване на билети.

Освен връзките към отделните автобусни компании, можете да използвате уебсайта Cyprus By Bus, който се актуализира редовно два пъти годишно и показва разписанията и цените на билетите за абсолютно всички автобусни линии на острова - междуградски, градски и регионални.

Междуградски автобуси InterCity

Модерни климатизирани автобуси InterCity за дълги разстояния се движат между големите градове. Билетите винаги се купуват от шофьора в автобуса. Автобусите на InterCity се движат само между големите градове и не спират никъде по маршрута, като множество спирки има само в рамките на градовете, до които и от които пътуват.

Билетите не са скъпи, а услугите са сравнително надеждни, въпреки че може да се очакват закъснения поради интензивния трафик в града.

Еднопосочните билети струват от 4 eur до 10 eur, а по всички маршрути се предлагат и целодневни билети с намаление, които важат само за определен маршрут.

Билетите могат да бъдат закупени от шофьора в брой, като за плащане на по-малки суми могат да се използват само банкноти до 10 евро.

Можете обаче да се възползвате и от дневната карта за 15 евро (валидна само за един календарен ден, а не за 24 часа), която важи не само за всички автобуси InterCity, но и за всички регионални маршрути и във всички градове на градския транспорт.

Автобусите InterCity се движат по следните основни маршрути, кликнете върху маршрута по-долу, за да видите разписанието и цените на билетите:

Можете също така да видите обобщена таблица с цените на всички билети на уебсайта на InterCity Buses: intercity-buses.com/ticket-prices. Студентските отстъпки вече са валидни само за студенти, които учат в кипърски университети.

Летищни автобуси на дълги разстояния

Специални автобуси на дълги разстояния свързват летищата Ларнака (LCA ) и Пафос (PFO ) с големите кипърски градове.

Компанията Kapnos Airport Shuttle осигурява транспорт по тези маршрути.

Билети могат да бъдат закупени на гишето на летище Ларнака в залата за пристигащи и от шофьора по пътя от летище Пафос.

 • Летище Ларнака - Никозия
 • Летище Ларнака - летище Пафос
 • Летище Ларнака - летище Ая Напа - летище Протарас (само от май до октомври)
 • Летище Пафос - летище Никозия
 • Летище Пафос - летище Ларнака

Принадлежност Limassol Airport Express след това пътува от двете кипърски летища до Лимасол (Лемесос). Билетите отново се купуват от билетната каса на летище Ларнака, а на летище Пафос можете да ги закупите от шофьора.

Къде се намират автогарите?

Къде се намират централните автогари в най-големите градове в Кипър?

 • Ларнака - на крайбрежната алея на Финикудес (местоположение на en.mapy.cz) няма една голяма автогара, а само спирка на улицата, на която спират всички автобуси на InterCity. Централната автогара за градските автобуси се намира на около 250 метра на север.
 • Пафос - новата автогара Karavella (местоположение на en.mapy.cz)
 • Лимасол - автогара на новото пристанище (местоположение на en.mapy.cz)
 • Никозия - автогара на площад Солому (местоположение на en.mapy.cz)

Автобуси на обществения транспорт

Всеки голям град управлява собствена мрежа за обществен транспорт. Цените на билетите са много сходни в цял Кипър

 • 1 пътуване (непрехвърляемо) - 1,50 eur в Лимасол и Ая Напа/Протарас/Паралимни, 2 eur в Пафос, 2,40 eur в Ларнака и Никозия
 • 1 пътуване от 21:00 до 6:00 ч. - 2,50 eur в Лимасол, Пафос и Ая Напа/Протарас/Паралимни, 4 eur в Ларнака и Никозия
 • Целодневно пътуване с определен обществен транспорт - 5 eur в Лимасол и Ая Напа/Протарас/Паралимни, 6,50 eur в Пафос, 7,50 eur в Ларнака и Никозия
 • Цял ден във всички автобуси в Кипър, включително InterCity на дълги разстояния - 15 eur

За разписания и маршрути във всеки град/район, моля, посетете следните уебсайтове:

 • Обществен транспорт в Ларнака и Никозия - Cyprus Public Transport
 • Обществен транспорт Ая Напа и Протарас - OSEA
 • Обществен транспорт Пафос, Полис Хрисохус и Корал Бей - OSYPA
 • Обществен транспорт в Лимасол - EMEL

За подробна информация относно транспорта до двете кипърски летища, моля, вижте нашите ръководства за летище Ларнака и летище Пафос.

Къде да купя билети?

Единичните билети винаги се купуват от шофьора и могат да бъдат платени само в брой.

В Лимасол, Пафос или Ая Напа можете да закупите от шофьора дневен билет за конкретен град. В Ларнака и Никозия можете да закупите тези билети само от билетните каси, вижте списъка с билетните каси.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.