Пафос

Пафос

Най-големият град и курорт в Западен Кипър, Пафос (изписван на гръцки като Pafos), е една от двете основни отправни точки, заедно с Ларнака, благодарение на международното си летище Пафос PFO.

Хотели и места за настаняване - Пафос

Градът е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО благодарение на богатите си древни останки, но любителите на плажа и плуването също ще си дойдат на думата. Всъщност Пафос и околностите му са една от най-добрите плажни дестинации в Кипър.

Плажове и плуване

Тъй като историческият център на Пафос се намира на около 1 км от морето, можете да се насладите на чудесно плуване практически в самия град на фона на естествения релеф на суровото, много скалисто крайбрежие, без шума и суетата на големия град, който е буквално зад ъгъла. Сред най-добрите плажове в града са:

 • Venus Beach - Красив естествен плаж със скалист бряг, но самият плаж е покрит с фин златист пясък. Съседният курорт предлага и наемане на шезлонги и чадъри за широката публика. Добавената стойност на плажа е тюркоазено чистата вода и спокойната обстановка (разположение на google.com/maps). Тук се движи автобус 615.
 • Lighthouse Beach - Уединеният просторен плаж с фин бял пясък в края на града, близо до фара, е идеален за наблюдение на залези и тих ден край морето (местоположение на google.com/maps). Тук се движи автобус 615.
 • Kato Paphos - Южната част на града, известна като Като Пафос, е средище на по-големи хотели и курорти и малки градски плажове, разделени от каменни кейове. Някои плажове са покрити с фин светъл пясък, а други са изкуствено изградени върху бетонни повърхности, засенчени от палми. Курортът Като Пафос е идеален за любителите на дневния и нощния живот (разположението му на google.com/maps). През Като Папхос минават повечето автобусни линии на обществения транспорт.
 • Geroskipou Beach - най-южният плаж на Пафос е и един от най-дългите и е изцяло обществен. На него няма обособени зони за хотели, както на горните плажове (местоположението му е на google.com/maps). Тук се движат автобуси 606 и 611

Други много известни плажове се намират недалеч от пределите на града и за тях сме подготвили отделни мини-пътеводители: плажът Корал Бей и плажът Петра ту Ромиу.

Забележителности и атракции

Безспорно най-важните забележителности в цял Кипър, заради които Пафос е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, са многобройните и добре запазени останки от Древна Гърция, за които също сме подготвили специален мини-пътеводител:

 • Nea Pafos - Археологическите обекти в целия древен град
 • Tombs of the Kings - издълбани в скалите погребални съоръжения, които са били използвани главно през елинистическия и романския период

Други важни паметници в Пафос включват:

 • Венецианската крепост - средновековен замък, който защитава входа на пристанището, първоначално византийски, по-късно възстановен през XVI в. по време на Венецианската република, входът за 2,50 евро
 • Църквата Агиой Анаргирой - най-голямата църква в Пафос и важна забележителност на града, построена в красив византийски стил и датираща от 1649 г., вход свободен
 • Гръко-римски театър - амфитеатър между пристанището и църквата Агиои Анаргирой, вход свободен

Настаняване Пафос

Град Пафос предлага вероятно най-голямата концентрация на места за настаняване в цял Кипър. Частните апартаменти могат да бъдат закупени в ниския сезон от 35 евро на вечер за двама, а класическите хотели - от около 45 евро. В разгара на сезона цените се повишават с до 50%.

В Пафос се намират и най-големият брой плажни курорти и луксозни хотели в Кипър, където цените за нощувка в двойна стая започват от около 125 eur през лятото.

Транспорт

Общественият транспорт в Пафос се осигурява от около 15 редовни линии на транспортната компания OSYPA.

Билет за еднократно пътуване струва 2 eur, нощен билет - 3 eur, а дневен билет - 6,50 eur. Можете да си купите билет в брой от шофьора или с карта на билетната каса на автогарата до пристанището (Harbour) или на двете основни гари в центъра (Market и Karavella).

Най-натоварените линии се движат веднъж на всеки 10-20 минути. Основно ще използвате следните линии:

 • Пристанище - център: линии 603 (по-дълъг маршрут - около 15 минути), 610, 618 (по-кратки маршрути - около 10 минути)
 • Пристанище - Гробници на кралете - Корал Бей: 615
 • Пристанище - плажовете на Като Пафос - плажовете на Героскипу: 615: 615: 606, 611
 • Център - плажовете на Като Пафос - плажовете на Героскипу: 601,

Тук е валиден и еднодневен билет за 15 евро за всички обществени автобусни линии в Кипър, включително и за дълги разстояния.

Междуградските автобусни услуги са лесни за навигация. Обществените услуги тук се извършват от една-единствена компания - InterCity Buses, със своите зелени автобуси. От Ларанка се движат следните маршрути:

 • Ларнака (разписание: intercity-buses.com/larnaca) - 7 eur в едната посока, 13 eur дневен билет за маршрута
 • Никозия (разписание: intercity-buses.com/nicosia) - 7 eur в едната посока, 13 eur целодневен билет за маршрута
 • Ая Напа, Протарас (разписание: 1) - 1,5 билета на ден: intercity-buses.com/ayia-napa) - 9 eur в едната посока, 14 eur целодневен билет за маршрута
 • Лимасол (разписание: intercity-buses.com/limassol) - 4 eur в едната посока, 7 eur целодневен билет за маршрута
 • Polis Chrysochous - автобус 645, билет за 2 eur

Главната автогара на Karavella се намира на това място (местоположение на en.mapy.cz).

Подробна информация за автобусите или колите под наем можете да намерите в главата Транспорт в Кипър.

Паркирането в Пафос е сравнително безпроблемно. В града има много безплатни паркинги в близост до основните забележителности, където е най-добре да спрете. От друга страна, не препоръчваме редовно да паркирате по улиците.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Кипър.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.