Карта и география на Кипър

Кипър

Искате ли да разберете къде е Кипър на картата и какво е неговото местоположение, преди да пътувате? Как изглежда пътната карта на Кипър или къде да намерите курорти и други интересни места, които искате да видите? Разгледайте картите на Кипър, които сме подготвили за вас.

Най-добрите хотели на плажа - Кипър

Местоположение на Кипър

Кипър е остров, разположен в източната част на Средиземно море в района между Европа, Азия и Африка. Въпреки че географски принадлежи към Азия, в културно, икономическо и политическо отношение Кипър е една от най-европейските държави.

Островът се намира на около 180 км западно от Сирия и Ливан, на 80 км южно от Турция и на 430 км източно от гръцкия остров Родос.

Карти на туристическите забележителности

Къде можете да намерите най-добрите плажове в Кипър или интересни забележителности? Просто разгледайте нашата карта на най-добрите туристически обекти:

Ако планирате пешеходен туризъм или колоездене, онлайн картите на туристическите маршрути ще ви бъдат полезни, а разбира се, не липсват и карти на местата за настаняване и хотелите:

Онлайн карта на Кипър

Разделение на Кипър

Остров Кипър е разделен на южна "гръцка" част, която е общопризнатата държава и е предмет на цялото ръководство, и северна турска част, официално наричана Севернокипърска турска република. Въпреки че последната се счита за отделна държава, тя е призната само от Турция. "Южен" Кипър разглежда тази ситуация като турска окупация на своята територия.

За пътуващите от ЕС не съществува проблем да преминават границата между Кипър и Кипър в обратна посока, дори само с лична карта (за повече информация вижте главата"Документи за пътуване до Кипър").

География

Кипър е третият по големина остров в Средиземно море след Сицилия и Сардиния.

Той е доминиран от планините Троодос, които са разположени във вътрешността на страната. Най-голямата планина е планината Олимп, която е висока 1 952 м и през зимата тук можете да карате ски.

В Кипър има голям брой стари оригинални села, които са запазили облика си в продължение на много векове. Тези села са запазили много стари и оригинални обичаи, които със сигурност ще ви запленят.

В западната част на Кипър се намира националният парк на полуостров Акамас, който предлага невероятен спектакъл от красиви скали и галещо море. В източната част на страната се намират популярните туристически дестинации Ая Напа и Протарас, които привличат голям брой туристи от цял свят.

В Кипър се намират 4 големи града.

Никозия - Столицата е разположена във вътрешността на страната и е разделена на две части - гръцка и турска. Никозия е основен финансов и търговски център и тук ще откриете много световноизвестни компании. Най-популярният спорт е футболът, а АПОЕЛ Никозия е отбор, който е известен в цяла Европа.

Лимасол - Лежи на южното крайбрежие, на което се намира най-голямото пристанище в Кипър. Той е вторият по големина град и е обявен за третия по големина град в света с обещаващи амбиции. Тук откриваме великолепна крайбрежна алея, осеяна с палми, с красива гледка към морето. През месец февруари непременно посетете световноизвестния карнавал, който продължава няколко дни, и ще се забавлявате много. Ако сте любители на нощния живот и безкрайните партита, през летните месеци задължително посетете плажния бар Guaba, който се намира точно на плажа.

Ларнака - градът с най-голямото летище и третият по големина град в Кипър. Тук има солено езеро, което през зимата е пълно с вода и можете да видите ята фламинго, които пребивават тук от ноември до март.

Пафос - Градът, който е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО благодарение на многобройните си древни останки, през 2017 г. стана културна столица. Разположен е в югозападната част на острова, а сред забележителностите е археологическият парк, където можем да видим останки от гръцки и римски градове. На няколко километра от града се намира родното място на гръцката богиня Афродита (Petra tou Romiou). До Пафос може да се стигне директно със самолет или с междуградски автобуси от Ларнака, Лимасол или Никозия.

Кипър в цифри

В края на тази глава представяме и някои интересни географски данни за Кипър.

  • Най-високата планина - Олимпос (1 952 м над морското равнище)
  • Най-дългата река - Педиеос (98 км)
  • Съседни държави - 0 (Кипър има само морски граници с Турция, Сирия, Ливан, Израел, Египет и Гърция)
  • Дължина на бреговата линия - 648 км
Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.