Коли под наем в Кипър

Кипър

Ако не искате да прекарате почивката си в Кипър само на един плаж, а предпочитате пътувания в провинцията или до уединени скрити плажове, наемането на кола определено е най-добрият начин за придвижване.

Автобусният транспорт работи добре, но само в рамките на по-големите градове и между тях. Достигането до планински села или осиротели плажове би било трудно и отнемащо време.

Къде, кога и как да резервирате кола в Кипър

Когато резервирате автомобил под наем, обикновено колкото по-рано направите резервацията, толкова по-евтино ще ви излезе. Това важи и за Кипър, въпреки че разликите не са толкова ясно изразени, както в други европейски дестинации.

Препоръчваме ви например да използвате системата за сравнение на всички компании за коли под наем на Booking.com, която ще подреди резултатите според избраните от вас критерии.

Сравняване на цените в Кипър - Booking.com

Най-добрият вариант е да наемете автомобил директно на едно от двете международни летища. Проверете актуалната наличност и цените на автомобилите.

За сведение, ще познаете автомобила си под наем от пръв поглед по червената му регистрационна табела.

Цени на колите под наем в Кипър

Наемането на автомобили в Кипър е сред най-евтините в европейските курорти. Цената зависи от продължителността на наема, като колкото по-дълъг е наемът, толкова по-евтина ще бъде дневната цена.

Примерни цени:

  • 7-дневен наем през лятото - малък автомобил от 226 EUR
  • 4-дневен наем през лятото - малък автомобил от 110 EUR
  • 7-дневен наем през зимата: малък автомобил от 85 EUR
  • 4-дневен наем през зимата: малък автомобил от 54 EUR
  • Резервирайте кола в Кипър

Винаги се запознавайте с подробните условия за наемане и особено със застрахователната полица, която можете да намерите и в Booking.com. Някои компании за отдаване под наем включват застраховката в крайната цена, другаде ще трябва да платите допълнително, между 5 и 10 евро на ден, в зависимост от вида на автомобила и продължителността на наема.

Връщане на автомобил на друго място

Тъй като в Кипър има две летища, много пътници предпочитат да наемат автомобил на едното и да го върнат в другия край на острова. Въпросът обаче е дали не е по-целесъобразно да пропътувате 135-те километра, разделящи двете летища.

Повечето компании за отдаване под наем начисляват такса от около 20 евро за връщане на автомобила на друго място.

Международна шофьорска книжка и други документи

Кипър е част от Европейския съюз и затова не е необходимо да се снабдявате с международна шофьорска книжка преди пътуването. Компанията за отдаване на автомобили под наем трябва да приема и класическата ви европейска шофьорска книжка.

Компаниите за отдаване на автомобили под наем обикновено изискват кредитна карта за наемане на автомобил, но често отпускат заем и с дебитна карта, но или при по-неизгодни условия, или с много висок депозит, често надвишаващ 1 000 евро.

Цени на бензина и паркиране

Бензинът в Кипър е сравнително скъп и цените му са над средните за Европа.

Цената варира от 1,45 eur до 1,65 eur. За пример вижте графиката на тенденцията на цените на уебсайта: fuel-prices.eu/Cyprus.

Гъстотата на бензиностанциите е достатъчна - можете да намерите бензиностанция във всеки по-голям град и следователно няма да има проблем с придвижването до "изпаренията".

Паркирането в Кипър е лесно, като на повечето плажове и туристически забележителности има големи и в повечето случаи безплатни паркинги. Можете също така да спрете безплатно на големи паркинги в най-големите градове и курорти на Кипър.

Как работят бензиностанциите в Кипър?

Обикновеният бензин се нарича "безоловен 95", а дизеловото гориво е известно на бензиностанциите като "дизел".

Почти всички бензиностанции в Кипър са с обслужващ персонал, но ако желаете, можете да заредите сами. На повечето бензиностанции първо плащате и след това зареждате.

Всички съвременни бензиностанции разполагат с автомат за кредитни карти, в който избирате вида гориво, поставяте картата си и той ще ви таксува точно толкова, колкото действително зареждате.

Експлоатация и правила за движение

В Кипър се шофира отляво.

Въпреки първоначалното притеснение, повечето шофьори нямат проблем с шофирането в насрещното и са необходими само първите няколко километра, за да свикнете. Ако за първи път шофирате отляво, препоръчваме ви да наемете автомобил с автоматична скоростна кутия.

Правилата тук са много сходни с тези в останалата част на Европа, т.е. десен волан.

Проблем могат да бъдаткръговите кръстовища - не забравяйте, че дори на тях трябва да шофирате в обратна посока, по посока на часовниковата стрелка. Правото на преминаване винаги е предоставено на превозните средства, движещи се по кръговото кръстовище. Трябва да използвате мигача си както при напускане на кръговото кръстовище (наляво), така и при движение по кръговото кръстовище (надясно, докато напуснете кръговото кръстовище).

В Кипър се прилагат следните скорости:

  • В селото - 50 км/ч
  • Извън селото - 80 км/ч.
  • Автомагистрала - 100 км/ч

Забранено е да се яде, пие или да се използва мобилен телефон или друга подобна електроника по време на шофиране.

Сравнете цените в Кипър - Rentalcars.com

Запалването на светлините е задължително половин час след залез слънце до половин час преди изгрев слънце.

Преминаване на границата в Северен Кипър

С автомобил, нает в "гръцки" Кипър, можете да пресечете границата в Северен Кипър. Там също се шофира отляво. Имайте предвид обаче условията на отделните компании за отдаване на автомобили под наем, които могат да забранят или да таксуват пресичането на границата, особено поради ограничената помощ в случай на проблеми.

На всеки граничен пункт трябва да закупите застраховка на специален павилион, която се заплаща само в евро и в брой.

  • 3 дни - 20 eur
  • месец - 35 eur

Няма по-евтини цени.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.