Какво да правите в Хонконг

Хонконг

Хонконг е голям и изненадващо разнообразен град. Въпреки че много туристи се насочват към градския живот, Хонконг е дом и на красиви плажове и дълги разходки из провинцията.

Изберете най-доброто място за настаняване с изглед към Хонконг

Symphony of Lights

От 2004 г. насам всеки ден магическо светлинно шоу осветява небето над Хонконг, съпроводено с музика от три места на крайбрежната улица на пристанището Виктория.

Симфонията на светлините дори е вписана в Книгата на рекордите на Гинес като най-голямото постоянно светлинно шоу в света.

Как изглежда Симфонията на светлините?

От покривите на 43 сгради на остров Хонконг и в Коулун светват лазерни лъчи, които танцуват в ритъма на музиката.

Шоуто винаги завършва с малък фойерверк, който се вижда само от централната част на Хонконг.

Кои са часовете на SoL?

Шоуто се провежда всеки ден от годината. Изключение правят дните, в които има тропически бури и други екстремни метеорологични условия.

Небето винаги ще се осветява в 20:00 ч.

Цялото шоу трае 10 минути.

Най-добри места за наблюдение

Можете да видите лазерните лъчи от много места по протежение на канала на пристанището Виктория, както и от връх Виктория.

Високоговорители с музикален съпровод са поставени на 3 места, откъдето могат да се видят най-голям брой сгради.

Тези места обаче са и много открити и един час преди началото на шоуто (около 19:00 ч.) най-добрите места на първите редове до парапетите вече са напълно запълнени.

Symphony of Lights също така е чудесно да се види от кея в "East Coast Park" например.

Ако изберете гледка без тонколони със саундтрак, можете да изтеглите актуалната музика за всеки ден на мобилния си телефон чрез мобилното приложение "A Symphony of Lights" (Google Play / App Store).

Плуване и плажове

Хонконг също има своите плажове, и то не само градските с фон от високи небостъргачи.

На многобройните острови извън центъра на града ще откриете много скрити и буквално уединени тропически плажове, които не бихте очаквали да намерите в голям град като Хонконг.

По-голямата част от местните плажове са покрити с фин бял пясък, влизането във водата е много леко и удобно, а пресечената брегова линия означава, че няма големи вълни. Изключение, разбира се, е сезонът на тайфуните, когато морето е бурно. Но така или иначе няма да отидете на плаж по това време.

Разходете се с кабинковия лифт The Peak Tram

Кабинков лифт от центъра на Хонконг до известния връх Victoria Peak. Предлагащ 360-градусова гледка към пристанище Виктория и южното крайбрежие, той е една от основните атракции на града.

Кабинковият лифт се нарича "Трамвай на върха", но всъщност е влакче, теглено от въже, а не обикновен трамвай.

С какво е специален трамваят "Пик"?

Кабинковият лифт е един от най-старите по рода си в света и обслужва обществеността от 1888 г. насам.

Той е популярен сред туристите заради изключително интересния си маршрут между небостъргачите и след това през открита местност до върха на връх Виктория.

На места наклонът на релсите достига до 48%, което създава оптична илюзия по време на пътуването. Поглеждайки към високите сгради, те изглеждат като наклонени към върха. В действителност, разбира се, всички сгради стоят точно вертикално.

Стъкленият покрив на кабинковия лифт позволява гледка дори на пътниците, които нямат късмета да седнат директно до прозореца.

По маршрута в момента се движат нови вагони, напълно реконструирани през 2022 г., но всички те запазват оригиналния характер на историческия кабинков лифт.

Колко е дълъг кабинковият лифт на връх Виктория? Цялото трасе е дълго 1350 метра и преодолява разлика във височината от над 350 метра.

Билети - цени и къде да закупите

Билетите за кабинковия лифт на връх Пик струват значително повече от автобусната линия 15, която се движи до връх Виктория, но препоръчваме да изберете кабинковия лифт поне за едно пътуване. Изживяването от стръмното пътуване между небостъргачите е неповторимо.

Билети можете да закупите от билетните каси на двете станции. Можете да платите с пари в брой, Union Pay, Alipay или WeChat, Vista или Mastercard или Octopus Card.

Цените варират в зависимост от деня от седмицата и сезона. Пиковите дни винаги са по-скъпи. Тези дни се падат на всички съботи и недели, както и на летните празници, китайската Нова година или наближаването на Коледа. Подробна информация и списък на по-скъпите дни можете да намерите на официалния уебсайт: thepeak.com.hk.

Еднопосочен
Обикновени дни
Връщане
Обикновени дни
Еднопосочни
Peak Days
Връщане
Peak Days
Възрастни 88 hkd 62 hkd 108 хил. 76 хил.
Деца от 3 до 11 години
Възрастни хора над 65 години
44 hkd 31 хил. 54 хил. 38 хил.

Комбинирани билети с билет за гледка към "Кулата на върха" също могат да бъдат закупени на преференциална цена.

Въпреки това препоръчваме да посетите безплатно подобни красиви гледни точки в района на връх Виктория.

За предпочитане е да закупите билети онлайн на официалния уебсайт на кабинковия лифт: thepeak.com.hk/en/ticket-and-booking. Така ще си спестите чакането на опашка за билети (20-45 минути).

Разписания и време за чакане

По маршрута винаги се движат два кабинкови лифта един срещу друг (в средата на маршрута има обръщало).

Кабинковият лифт се движи приблизително на всеки 15 минути.

  • Първата връзка тръгва в 7:30 ч.
  • Последната връзка е в 23:00 ч.

В натоварени дни (особено в почивни и празнични дни) можете да прекарате повече от 60 минути на опашката. Нормалното време за чакане е между 20 и 30 минути.

Най-добрите гледки към Хонконг

Панорамата на Коулун и центъра на остров Хонконг е едно от основните неща, които привличат туристи от цял свят. Концентрацията на небостъргачи е огромна и изглежда много фотогенично.

Къде са най-добрите наблюдателни точки и гледки в Хонконг?

Имате две възможности. Или да платите, за да се качите на някой от небостъргачите и да се насладите на Хонконг отвисоко, или да се разходите по крайбрежните алеи и да видите хоризонта от естествена пешеходна перспектива.

Най-добрите гледки от небостъргачите

В случая с Хонконг има само един небостъргач, който трябва да се посочи, и той е най-високият.

В сградата ICC-100 посетете далеч най-добрата, а всъщност и една от малкото официални наблюдателни точки в сградата, наречена Sky100.

Входът е 174 хкд и ще получите перфектна 360° гледка към целия град и пристанище Виктория.

Най-добрите гледки от хълмовете

Околните хълмове предлагат възможност за естествени издигнати гледни точки, които, макар и да не предлагат 360° гледка, имат добавената стойност да съчетават гледката с пътуване в провинцията.

  • Връх Виктория - най-известният хълм в Хонконг с няколко гледни точки, туристически пътеки и емблематичен кабинков лифт. Хълмът е известен и поради това широко посещаван, а гледните точки обикновено са претъпкани с туристи.
  • Хълмът Бриймър (местоположение на google.com/maps) - наблюдателна площадка с изглед към центъра и Коулун върху скали, стърчащи от гъста гора, но лесно достъпна след около 20 минути ходене пеша от автобусната спирка "Breamer Hill" (автобусни линии 23B, 25, 25A, 27, 81A, 85, 85A, 85P, 108).

Гледки от крайбрежните алеи

Най-добрите гледни точки се намират от крайбрежните алеи по цялото протежение на пристанище Виктория.

Насладете се на разходка с двуетажния трамвай

Прочутите трамваи в Хонконг са двуетажни и са създадени по модела на лондонските автобуси и са една от основните атракции на Хонконг.

Непрекъснатото тракане е една от основните атракции в центъра на града, а гледката от втория етаж към оживените улици на Хонконг е просто феноменална.

За повече информация относно пътуването с трамвай в Хонконг вижте глава " Транспорт ".

Пешеходен туризъм и природа

Хонконг е пресечен с десетки километри маркирани и немаркирани туристически пътеки и е един от най-благоприятните за пешеходци градове.

  • Остров Ламма - остров в южната част на Хонконг. Препоръчваме ви да го посетите, ако искате да избягате от тълпите на претъпкания Хонконг и все пак да се разходите пеша сред природата. На острова ще се открият красиви гледки към морето и природата. Целият маршрут е по асфалтирана алея и има малка денивелация след главния плаж на острова.
  • Сай Кунг - Природният парк Сай Кунг е разположен в източната част на Хонконг и е един от най-малко населените райони на Хонконг. Паркът е защитен и с изключение на автобусните и таксиметровите превози, движението на превозни средства тук е забранено. Ако планирате да отидете тук, препоръчваме ви да си подготвите маршрут и да се снабдите с достатъчно храна и особено напитки. Основната маркирана пътека е пътеката Mac Lahose.
  • Остров Хонконг - Освен релаксиращите преходи около връх Виктория, можете да опитате и други туристически маршрути на острова. Една от най-популярните е Драконовият гръб в източната част на острова. Маркирана пътека ще ви отведе до върха на хълма, откъдето се открива впечатляваща гледка към околността и морето. Маршрутът е много добре описан на гореспоменатия уебсайт на местния туристически борд.
  • Остров Лантау - най-големият остров в Хонконг е рай за туристите. Пътеката Lantau Ridge Trail ще ви отведе, наред с другото, до високия 934 м връх Lantau Peak, втората по височина планина в Хонконг.

Най-добрите разходки с лодка по пристанище Виктория

Гледката на спиращия дъха силует на Хонконг със стотици небостъргачи и високи хълмове на заден план е най-хубава от лодка.

Направете обиколка с лодка по канала на пристанище Виктория, за да се насладите на най-добрите гледки към остров Хонконг и Коулун.

Редовни фериботи

Най-евтиният начин за разходка с лодка е с редовен пътнически ферибот.

С отворените кабини на историческите лодки, използването на "Star Ferry", който се движи на всеки 8 минути между Централния кей и крайбрежната алея Цим Ша Цуй в Коулун, определено е най-добрият вариант.

Пътуването струва само 5 хил. динара, а подробна информация за всички маршрути на корабчетата в Хонконг можете да намерите в раздел " Транспорт ".

Boat Tours

Тъй като пътуването с редовните фериботи отнема средно само 10 минути, много различни корабни компании предлагат и круизи за разглеждане на забележителности около пристанище Виктория с продължителност между 30 и 60 минути.

Най-популярните круизи, разбира се, са тези с традиционните дървени лодки, наречени "джонки", с типичните червени или оранжеви платна.

Тези лодки "Junk" са една от иконите на Хонконг и можете лесно да резервирате круиз с тях онлайн в две компании.

Круизите продължават около 30 минути, а цените варират от 190 hkd (дневен круиз) до 330 hkd (круиз по време на Симфонията на светлините).

Пътуване до Макао

Пътувайте от Хонконг до бившата португалска колония, която сега е световен център за казина и хазарт.

На около 50 км западно от Хонконг на два острова се намира специалният административен район Макао, който подобно на Хонконг е част от Китай, но има широка автономия и не изисква визи за по-голямата част от света.

10-те най-добри хотела в Макао

Пътуването от Хонконг до Макао може лесно да се осъществи за един ден благодарение на многобройните и бързи транспортни връзки с кораб или автобус.

Въпреки това, за да получите максимално изживяване, препоръчваме ви да останете в Макао поне за една нощ.

За любителите на авиацията

Вероятно няма нито един любител на авиацията в света, който да не е запознат с бившето легендарно летище Кай Так в Хонконг. То се намираше в самото сърце на града, в квартал Коулун. Самолетите се приземяваха само на няколко метра в гъсто застроения район, като преди кацане трябваше да направят остър десен завой в последния момент, за да избегнат хълма, известен като Checkerboard Hill (името идва от предупредителната червено-бяла "шахматна дъска", която предупреждаваше самолетите за висок терен по трасето на полета).

Сега на мястото на пистата е разположен модерен терминал за големи круизни кораби.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.