Култура и история на Хонконг

Хонконг

Колко лесно е да се говори английски език в Хонконг? Какви са местните жители и кога са затворени магазините в Хонконг?

Изберете хотел с изглед към Хонконг

Език

Официалните езици са китайски (кантонски) и английски.

Кантонският е първият език за 92% от населението. Английският е първи език само за 5% от населението, но почти 60% от местните жители говорят английски.

Хонконг е най-лесното място в Азия, където можете да говорите английски без проблеми.

История накратко

Китайската провинция Гуандун е населявана от векове. Районът на Хонконг и устието на Перлената река са били под властта на китайски династии до края на Първата опиумна война през 1841 г., когато Великобритания претендира за контрол над остров Хонконг.

С края на Втората опиумна война и последвалия Пекински договор от 1860 г. Великобритания получава и областта Коулун в своя полза.

Районът на Новите територии е отдаден под наем през 1898 г. за първоначален период от 99 години по примера на Макао. След края на този период през 80-те години на ХХ век започват преговори между Великобритания и Китай за бъдещето на Хонконг, които завършват с връщането на Хонконг на Китай през 1997 г. съгласно конвенцията "Една държава, две системи".

По силата на това споразумение градът преминава под китайско управление, но запазва висока степен на независимост поне до 2047 г.

В повечето отношения Хонконг функционира като самостоятелна държава със собствена валута, закони, парламент, граници и полиция.

Хора и религия

По-голямата част от населението на Хонконг е местно население, предимно от китайските провинции Гуандун и Фуджиан.

В Хонконг живее и голямо малцинство от чужденци от цял свят, което се дължи на статута му на международен търговски център в Северна Азия. Филипинците също са голямо малцинство и са широко наети като домашни помощници.

Затова местните жители са свикнали с чужденците и туристите. Те не са прекалено дружелюбни, но това се дължи главно на шума и суетата на града.

В Хонконг живеят 7 500 000 души.

Религия и вяра

Религията не е силно застъпена в Хонконг.

Около 20 % от населението се придържа към будизма, 12 % към християнството, 4 % към исляма, а останалите (т.е. мнозинството) са атеисти.

Празници

Почивните дни следват най-разпространените китайски празници. Най-важният държавен празник тук е Лунната нова година (китайската нова година), която се празнува през първата половина на февруари.

През този период градът е буквално претъпкан до пръсване с туристи от континентален Китай, за които Новата година е един от малкото продължителни периоди на свободно време.

Магазините и туристическите услуги остават отворени през всички празнични дни, включително и в неделя.

Напротив, общественият транспорт дори се движи по-често през почивните дни, поне по натоварените туристически маршрути.

Туризъм

Хонконг гради икономиката си не само върху банковото дело и международната търговия, но и върху туризма. Той има какво да предложи на всеки. Независимо дали пътувате заради природата, приключенията, културата или храната, Хонконг има нещо за вас. Повечето туристи прекарват няколко дни в града по време на пътуването си до Китай или друга дестинация в Азия.

Още на летището ще намерите добре оборудван туристически офис с много любезен персонал, а навсякъде в града има малки карти на близката околност, които ще ви помогнат да не се изгубите сред местните небостъргачи.

Туристическата инфраструктура е на високо ниво, както и всички услуги в Хонконг.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.