Придвижване Хонконг

Хонконг

Как да се придвижваме из Хонконг е най-належащият въпрос за повечето туристи преди да посетят града.

Градът заема голяма площ, а различните забележителности са много отдалечени една от друга. Но за щастие Хонконг разполага с много модерна и доста ясна транспортна мрежа. Съществуват няколко линии на метрото, стотици автобусни линии и обществени фериботи.

Изберете хотел с изглед към Хонконг

Какви са най-добрите тарифи? Къде да ги купя? И къде да търсим официална информация? Прочетете в тази глава.

Карта Octopus - цена и къде да се купи

Ако смятате да прекарате поне един ден в Хонконг, транспортната карта "Октопод" ще бъде вашият задължителен притежател.

Плащането на билети чрез картата "Octopus" е значително по-лесно, а и по-евтино, отколкото плащането на отделни билети. Всъщност тя е полезна и за посетители, които правят само кратко пътуване от летището до центъра на града, може би при дълъг престой.

Как се използва картата Octopus?

При закупуване на картата зареждате избраната от вас сума пари, която постепенно се приспада, докато пътувате с метрото, трамвая, автобуса или ферибота.

В метрото трябва да поставите картата на турникета при влизане и излизане от станцията. В автобуса картата се прикрепя към четеца от страната на шофьора само при качване. Няма да използвате картата при излизане.

Цените на билетите за метрото са с 5% по-ниски с картата Octopus, а цените на билетите за автобуси, трамваи и фериботи са същите, както ако плащате в брой.

В Хонконг няма дневни лимити като в други градове, така че плащате точно за това, което преминавате.

Съществува целодневен туристически билет на цена 65 hkd, който в някои случаи може да бъде по-удобен от плащането с Octopus Card. Този билет не е валиден за пътуване до/от летището или с фериботи и е полезен, ако в даден ден правите 4 или повече дълги пътувания из Хонконг.

Картата Octopus може да се използва и като обикновена платежна карта и с нея може да се плаща в супермаркети, атракциони и някои ресторанти.

Къде да купя Octopus Card?

Можете да закупите картата на всички гишета на MTR в метростанциите и в мини-маркетите 7-Eleven или Circle K.

Плащането винаги е само в брой.

Колко струва картата Octopus?

За закупуването на картата се заплаща депозит от 50 хил. Когато напуснете Хонконг, можете да върнете картата на гишето на MTR на летището и ще ви бъде възстановена сумата 50 hkd + неизползваният кредит.

Винаги ще получавате пари в брой, така че може да е по-удобно да похарчите неизползвания кредит в минимаркет 7-Eleven на летището, например.

Колко пари мога да заредя в картата Octopus?

Цените на билетите за метрото и повечето автобусни линии се изчисляват според разстоянието.

По-дългите пътувания в рамките на остров Хонконг или Коулун струват средно между 12 и 20 хил. хонконгски долара. По-кратките пътувания струват между 5 и 10 hkd, а пътуване с експресен влак от/до летището струва 100 hkd.

Ако ще пътувате често с ферибот, както и с 4-5 средни или кратки пътувания из Хонконг през деня, картата Octopus определено си заслужава.

Ако планирате да пътувате на дълги разстояния с метрото или автобусите в рамките на един ден, помислете за закупуване на еднодневен туристически билет за 65 hkd.

Къде мога да заредя картата си?

Можете да зареждате картата Octopus колкото пъти пожелаете.

Можете да заредите картата си в автоматите на метростанциите или в магазините за хранителни стоки 7-Eleven или Circle K, както и в Starbucks и McDonald's.

При зареждане на картата можете да плащате само в брой.

Можете също така да използвате приложението Octopus, за да заредите картата си, но можете да се регистрирате само с телефонния си номер в Хонконг.

Метро Хонконг MTR

Гръбнакът на системата на обществения транспорт в Хонконг е метрото, което може бързо да ви превози на по-дълги разстояния.

В Хонконг има 9 линии на метрото, които обслужват всички основни райони.

Поради обширността на системата и информацията, можете да прочетете подробностите в отделна глава, Метро Хонконг.

Трамваи в Хонконг

Емблематичните двуетажни трамваи, наричани от местните жители "Динг Динг" заради постоянното им звънене, са не само туристическа атракция, но и полезно транспортно средство за по-кратки пътувания в централната част на Хонконг.

Къде да пътувате с двуетажните трамваи? Колко се плаща за билет и къде се купува?

Къде и колко често се движат трамваите?

Двуетажните трамваи се движат само в центъра на остров Хонконг и можете да се возите на тях почти по цялата дължина на северния бряг на острова покрай пристанището Виктория.

Модерни трамваи се движат и в североизточната част на Хонконг в Туен Мун, но те нямат нищо общо с емблематичните трамваи на Хонконг.

Интерактивна карта на мрежата можете да намерите на официалния уебсайт: hktramways.com/interactive-map.

Трамваите се движат по няколко линии, но в общи линии това е един-единствен маршрут, като някои услуги завършват преди края на линията, а други отиват в района на Хепи Вали.

Точното разписание не може да бъде намерено никъде, но няма и нужда от това. Трамваите се движат средно веднъж на всеки 3-6 минути от около 6:00 ч. сутринта до полунощ.

Трамваите не са обозначени с номера на линията, а само с името на крайната спирка.

Колко струва билетът и как се плаща?

Цената на билета е една и съща за всички линии, независимо от разстоянието, на което пътувате.

 • 3 hkd - Възрастни
 • 1,50 hkd - Деца до 12 години
 • 1,30 hkd - Пенсионери над 65 години

Можете да платите билета си по няколко начина.

 • С карта Octopus
 • Обикновена карта Visa или Mastercard
 • QR код чрез мобилните приложения Alipay или UnionPay
 • С пари в брой

Парите в брой се внасят в касата при шофьора и няма възможност за възстановяване на сумата, ако платите повече от цената на билета.

Плащането се извършва винаги на излизане.

Качване и слизане

Винаги трябва да се качвате в трамвая само през задната врата. Влезте във вагона или на втория етаж и заемете място.

Трамваят спира на всички спирки, така че не е необходимо да давате знак за качване или слизане.

От друга страна, винаги можете да излезете от трамвая само през предната врата, където плащате цената на билета на гишето на шофьора. Или като прикрепите картата си към четеца, или като пуснете точната сума пари в касата.

Градски автобуси

Автобусната мрежа в Хонконг включва стотици маршрути на няколко различни превозвача. Разграничението между различните компании по време на пътуването не е много важно. Навсякъде важат едни и същи правила и възможности за плащане на цената на билета.

Съществува единна търсачка за транспорт , hkemobility.gov.hk, но тя не работи много добре. Google Maps, например, ще предостави по-точна информация.

Разписания и маршрути

Ако търсите разписания и маршрутни карти за отделните маршрути, трябва да посетите уебсайтовете на отделните превозвачи.

 • Citybus (mobile.citybus.com.hk) - маршрути на остров Хонконг (в центъра на града) и в Tseung Kwan O, с услуги главно до Коулун, но също и до Ша Тин или по-далеч
  • В Google Maps линиите на Citybus са отбелязани в жълто
 • KMB (search.kmb.hk) - оперират основно в района на Коулун и Новите територии (Tuen Mun, Sha Tin, Sai Kung и др.) с припокриващи се услуги до центъра на остров Хонконг или остров Lantau
  • Google Maps показва линиите на KMB в червено
 • New Lantao Bus (nlb.com.hk) - линии на остров Лантау
  • Google Maps показва линиите на KMB в бяло

За съжаление няма карти на всички автобуси в Хонконг.

Цени на билетите и система на таксуване

Системата за таксуване в Хонконг е доста объркваща за туристите и дори за местните жители.

Всяка отделна линия има своя собствена таблица за тарифите и особено в центъра на града, където се движат десетки различни маршрути, може да се окаже, че за едно и също разстояние по една линия плащате 5 хил. къса, а по друга - 20 хил. къса.

На автобусната спирка винаги ще намерите схема на съответната линия с тарифата, която ще платите от тази спирка.

Това се нарича тарифа за автобус в участъка.

Най-ниските тарифи за са между 3,50 hkd и 6 hkd, най-високите тарифи за маршрути из цял Хонконг достигат до 25 hkd, а за летищни маршрути - до 49 hkd.

Как да платя тарифата за участък?

Най-лесният начин за плащане на билети е чрез картата Octopus. Просто я прикрепете към четеца, когато се качвате, и не е нужно да се притеснявате за нищо.

Като алтернатива можете да платите в брой в касата на шофьора. Шофьорът няма възможност да дава дребни пари, така че в идеалния случай платете с точната сума. Винаги можете да видите цената, която трябва да платите, на дисплея над четеца за карти Octopus.

Можете да платите и с QR кодове от китайските приложения Alipay, UnionPay или WeChat. Някои автобуси позволяват и плащане с международни карти Visa или Mastercard, но тази опция много често не работи.

Тарифите винаги се заплащат само при качване, т.е. tap-on only.

Въпреки че на различни уебсайтове можете да прочетете, че тарифите за участъци се плащат дистанционно, като при слизане прикрепите картата Octopus към четеца, тази информация не е актуална.

Не прикрепяте Octopus Card, QR кодове или пари в брой към четеца, когато слизате.

Винаги ще заплащате сумата, посочена в разписанието за съответната спирка. Няма значение дали ще слезете на следващата спирка или ще стигнете до крайната спирка в другия край на Хонконг.

Казано по-просто, сегментната тарифа може да се нарече и такса за качване от съответната спирка.

Тарифите обикновено са създадени специално за по-дълги пътувания, така че има и ситуации, в които за много кратко пътуване по дълга автобусна линия можете да платите в пъти по-висока цена, отколкото за също толкова дълго пътуване по къса автобусна линия.

Нека вземем за пример пътуване от района Sheung Wan в централната част на Хонконг до Централните докове, което е с продължителност около 10 минути.

 • Линия 1 - плащате 4,40 hkd за целия маршрут. Това е кратък маршрут, който се движи само в рамките на центъра, без секционна тарифа.
 • Линия 113 - заплащате 11,40 hkd, тъй като това е по-дълъг маршрут, който се движи до Коулун, главно за по-дълги пътувания.

Знакови спирки

За разлика от трамваите, всички автобусни спирки са на сигнал.

За да се качите, винаги трябва да помахате на съответния автобус. Трябва да натиснете червения бутон "Стоп" доста преди да слезете (в идеалния случай в момента, в който името на следващата спирка се появи на електронното табло).

Микробуси

Освен автобусите, по улиците на Хонконг се движат и стотици малки бежови и зелени микробуси.

Никъде в интернет няма да намерите списък с маршрути или разписания. Маршрутите и часовете на микробусите обаче се появяват в търсачката за връзки hkemobility.gov.hk или в Google Maps.

Системата за таксуване е същата като при автобусите. След като се качите, прикрепяте картата Octopus към четеца или плащате в брой в касата сумата, която светва на дисплея. Когато слезете, не поставяте картата отново.

Фериботи в рамките на Хонконг

Градът е разположен на няколко острова и полуострова, поради което лодките са неразделна част от системата на обществения транспорт.

Фериботите в Хонконг се обслужват от много различни компании с различни тарифи. Не съществува единна търсачка на кораби, затова създадохме проста карта на всички обществени фериботи в града.

Най-добрите хотели с изглед към пристанище Виктория

Подробности за междудържавните фериботи до Макао и континентален Китай описваме в отделен раздел Фериботи.

Карта на корабния транспорт в Хонконг

Тъй като няма официални карти на всички обществени фериботи, създадохме наша пълна карта на всички фериботни маршрути в рамките на Хонконг.

Star Ferry

Туристите най-често използват услугата Star Ferry, която се движи между централната част на Хонконг и крайбрежната алея Цим Ша Цуй в Коулун.

Можете да се насладите на панорамно плаване през пролива Виктория Харбър с гледка към небостъргачите. По маршрута се движат исторически лодки, но цените на билетите са много ниски, а фериботът служи и като обичайно транспортно средство за местните жители.

Star Ferry плава от Цим Ша Цуй по два маршрута.

 • Централен кей (кей 7)
 • Уан Чай

Цените на билетите по двата маршрута са еднакви и струват 5 hkd през делничните дни и съответно 6,50 hkd през уикендите и официалните празници.

Лодките пътуват на всеки 6 до 15 минути от 6:30 до около 23:30 ч., а подробна информация можете да намерите на уебсайта: starferry.com.hk.

Круизът отнема около 10 минути.

Преди да се качите на кораба, все пак трябва да изберете на кея дали да преминете през коридора до горната или долната палуба.

 • На горната палуба има пейки за сядане точно до прозорците, така че местата с гледка са по-малко.
 • На долната палуба няма прозорци, а местата за сядане са точно на ръба на палубата, така че тук има по-голям шанс за хубава гледка.

Фериботи от централния док

Най-големият корабен възел се нарича "Централно пристанище" и се намира точно в центъра на Хонконг.

Освен известния "Стар ферибот", описан по-горе, могат да се използват и много други маршрути.

Времето за пътуване с ферибот е между 25 и 35 минути.

 • Остров Ламма - услугата се извършва от HKKF и се движи по два маршрута. Фериботите до двете дестинации тръгват от кей 4.
  • Yung Shue Wan (северната част на острова)
   • Честота - 40 минути
   • Цена в делничен ден - 22,10 hkd
   • Цена през уикендите и официалните празници - 30,80 hkd
  • Sok Kwu Wan (централната част на острова)
   • Честота - от 80 до 150 минути
   • Цена за делничен ден - 27,50 hkd
   • Цена през почивните и празничните дни - 38,70 hkd
  • Разписание: hkkf.com.hk
 • Хунг Хом (Коулун ) - транспортът се осигурява от Fortune Ferry. Лодките тръгват от кей 8.
  • Честота - 40 минути
  • Цена - 10,70 hkd
  • Разписание - fortuneferry.com.hk
 • Discovery Bay - Транспортът се осигурява от Discovery Bay Transport. Корабите тръгват от кей 3.
  • Честота - от 20 до 30 минути
  • Цена - 46 hkd
  • Разписание: dbcommunity.hk
 • Парк Айлънд - Транспортът се осигурява от Park Island Transport. Лодките тръгват от кей 2.
  • Честота - от 20 до 30 минути
  • Цена - 36 hkd
  • Разписание: pitcl.com.hk
 • Mui Wo - транспортът се осигурява от Sun Ferry. Лодките тръгват от кей 6.
  • Честота - от 30 до 40 минути
  • Цена - 17,20 hkd (бавна лодка), 34,10 hkd (бърза лодка)
  • Разписание: sunferry.com.hk
 • Остров Чунг Чау - транспортът се осигурява от Sun Ferry. Лодките тръгват от кей 5.
  • Честота - 45 минути
  • Цена - 14,80 hkd (бавна лодка), 29,20 hkd (бърза лодка)
  • Разписание: sunferry.com.hk
 • Остров Пенг Чау - транспортът се осигурява от Sun Ferry. Лодките тръгват от кей 6.
  • Честота - 45 минути
  • Цена в делнични дни - 19,80 hkd
  • Цена през почивните и празничните дни - 28,40 hkd
  • Разписание: hkkf.com.hk

Още фериботи в пристанище Виктория

В централната част на Хонконг има още няколко фериботни маршрута извън основното централно пристанище.

 • North Point <-> Hung Hom - маршрутът се обслужва от ферибота Sun
  • Честота - 30 минути
  • Цена - 10 хил.
  • Разписание: sunferry.com.hk
 • North Point <-> Kowloon City
  • Честота - 30 минути
  • Цена - 10 hkd
  • Разписание: sunferry.com.hk
 • North Point <-> Kwun Tong <-> Kai Tak - CKS Fortune Ferry оперира по маршрут
  • Честота - 30 минути
  • Цена - 10 hkd
  • Участъкът Kwun Tong - Kai Tak се обслужва само през почивните и празничните дни
  • Разписание: fortuneferry.com.hk
 • Sai Wan Ho <-> Kwun Tong - маршрутът се обслужва от Coral Sea Ferry
 • Sai Wan Ho <-> Sam Ka Tsuen - по маршрута плава Coral Sea Ferry

Други маршрути от остров Хонконг

От южното и източното крайбрежие на остров Хонконг се осъществяват и малки връзки до други острови.

 • Aberdeen <-> Остров Ламма (Yung Shue Wan)
  • Честота - от 40 до 90 минути
  • Цена - 19 hkd
  • Разписание: traway.com.hk
 • Aberdeen <-> Остров Ламма (Сок Кю Уан + Мо Тат)
  • Честота - от 40 до 90 минути
  • Цена за делничен ден - 12,50 hkd
  • Цена през уикендите и официалните празници - 18,70 hkd
  • Разписание: ferry.com.hk
 • Sai Wan Ho <-> Tung Lung Chau
  • Честота - 45 минути (плава само през уикендите и празничните дни)
  • Цена - 55 hkd
  • Разписание: td.gov.hk/en
 • Станли <-> Остров По Тои
  • Честота - 2 пъти дневно в събота, 4 пъти дневно в неделя и празнични дни
  • Цена - 25 hkd
  • Разписание: td.gov.hk/en

Маршрути около остров Лантау

Възползвайте се и от фериботите на остров Лантау и по-малките острови в близост до него.

Маршрути около Sai Kung

Голям брой корабни връзки се движат и в пресечената местност в североизточната част на Хонконг.

Повечето фериботи се движат само през уикендите и официалните празници.

Лодките се движат ежедневно в отдалечен селски район близо до границата с Китай.

Таксита, Uber и други приложения

Може би ще се изненадате от огромния брой таксита, които се намират по улиците на Хонконг.

Таксита ще намерите не само в центъра на града, но и в най-отдалечените селски райони на Лантау и Сай Кунг.

10-те най-луксозни хотела в Хонконг

Лесно е да намерите такси по всяко време на денонощието.

Можете да спрете автомобила си с просто махване с ръка навсякъде по улицата.

Какви са цените на такситата в Хонконг?

В Хонконг работят три различни вида таксита с малко по-различни цени.

Под "изчакване" се разбира стоенето на опашка или на светофар, например.

Червени таксита (Uran Taxi)

Тези автомобили работят в централната част на Хонконг и Коулун.

Начална цена 27 hkd
На всеки 200 метра / 1 минута чакане 1,90 hkd
На всеки 200 метра / 1 минута чакане
След достигане на 93,50 хонконгски долара
1,30 hkd

Зелени таксита (Нови територии)

Зелени автомобили ще срещнете навсякъде в Новите територии, които включват всички райони от Коулун до китайската граница (като Ша Тин и Туен Мун).

Начална цена 23,50 hkd
На всеки 200 метра / 1 минута чакане 1,70 hkd
На всеки 200 метра / 1 минута чакане
след достигане на 74,50 хонконгски долара
1,30 hkd

Сини таксита

Сините таксита се движат на остров Лантау и около летището.

Начална тарифа 22 hkd
На всеки 200 метра / 1 минута изчакване 1,70 hkd
На всеки 200 метра / 1 минута изчакване
След достигане на 175 хонконгски долара
1,50 hkd

Към основните таксиметрови тарифи обаче трябва да се добавят множество допълнителни такси и налози.

 • 1 брой багаж - 6 hkd
 • Такса за преминаване през тунелите под пристанище Виктория - 25 hkd
 • Такса за преминаване през тунела Абърдийн - 5 hkd
 • Такса за тунела Taite's Cairn - 20 hkd
 • Такса за тунела Тай Лам - 55 hkd
 • Такса за тунела Lion Rock - 8 hkd

Как мога да платя за такси?

Повечето таксита приемат само пари в брой и само малка част от тях позволяват да платите с карта Octopus или с приложения като Alipay.

Безопасни ли са такситата в Хонконг?

Да. В Хонконг изключително рядко се срещат измами или друго нелоялно поведение от страна на таксиметрови шофьори.

Те винаги карат по таксиметров апарат, така че изобщо не се налага да се пазарите за цената.

Работят ли мобилните приложения за таксита в Хонконг?

Международните приложения като Lyft, Grab, Bolt, Careem и Uber са официално незаконни.

От известните приложения тук работи Uber, но можете да извикате само обикновено такси. Този метод обаче е удобен, ако искате да платите с картата, съхранена в профила ви в Uber.

Единственото официално законно приложение за таксита е HKTaxi, но то работи само с хонконгски телефонен номер.

Central–Mid-Levels escalator

Оригиналното транспортно средство може да се използва при пътуване от централната част на Хонконг до така наречените "Mid-Levels", районът високо над центъра към връх Виктория.

С дължина над 800 метра системата от няколко покрити ескалатора е най-дългата по рода си в света и ще улесни значително изкачването на стръмния хълм.

По своята дължина ескалаторите преодоляват денивелация от 135 метра.

Пътуването с ескалатора е безплатно.

 • Ескалаторът се спуска по склона - от 6:00 до 10:00 ч.
 • Ескалатор, който се изкачва нагоре - от 10:00 до 0:00 ч.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.