Карта и география на Хонконг

Хонконг

Търсите местоположението на Хонконг на картата? Открийте всички географски забележителности на Хонконг.

Изберете хотела с най-добро централно местоположение

Къде е Хонконг?

Хонконг е разположен в Южен Китай на малък полуостров и няколко малки острова. Бреговете му се мият от Южнокитайско море.

Градът е в непосредствена близост до континентален Китай и след изграждането на тунелно-мостовия комплекс "HZMB" има сухопътна граница със специалния административен район Макао.

Хонконг заема площ от 2 755 квадратни километра.

Онлайн карта на Хонконг

Разгледайте няколко карти на Хонконг, за да откриете лесно къде да отседнете, къде е най-голямата концентрация на забележителности или туристически маршрути.

География

Територията на Хонконг е разделена на 3 основни части - Хонконг, Коулун и Нови територии.

Хонконг - така се нарича самият остров, който е първото място в района, заселено от британците, и представлява първата и първоначална част от британската колония. Центърът на Хонконг е районът между Централ и Козуей Бей, който образува силуета на небостъргачите, показан на повечето снимки. Повечето туристи се насочват към този район.

Коулун - континенталната част, разположена на противоположната страна на остров Хонконг, става част от британската колония през втората половина на XVIII в. Той е по-скоро жилищна част на самоуправляващата се територия, но и тук има много туристически забележителности. Районът е едно от най-гъсто населените места на земята.

Новите територии- област, която съставлява около 90% от сегашния Хонконг, е взета под наем от британците от династията Чин за 99 години през 1898 г. Районът е разположен на север от Коулун. Подходяща е за пешеходен туризъм и там има няколко исторически жилища на коренното население, които представляват туристически интерес (например Пътеката на наследството на Пинг Шан).

Хонконг в цифри

В заключение на тази глава представяме и някои интересни географски данни за Хонконг.

  • Най-високата планина - Тай Мо Шан (957 м над морското равнище)
  • Най-дългата река - Шам Чун (37 км)
  • Съседни области - 2 (континентален Китай, Макао)
  • Дължина на бреговата линия - 456 км
Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.