The Peak

Victoria peak - view of Hong Kong

Гледката от върха на остров Хонконг към пристанище Виктория и целия град, включително южната му част, несъмнено е една от най-красивите и великолепни в света.

Изберете най-доброто място за настаняване с изглед към Хонконг

Отправете се към връх Виктория в идеалния случай на светло и на тъмно. Разликата между деня и нощта е неописуема и двете преживявания ще се запечатат дълбоко в паметта ви.

Как изглежда връх Виктория

Не мислете за връх Виктория като за една-единствена гледка на върха на хълма. Най-високият хълм на остров Хонконг (552 м над морското равнище) се издига сред гъста гора, но самият връх е много трудно достъпен.

Всъщност на най-високата точка има няколко големи антени, които са оградени.

Основният център на туристическата дейност се намира в седловината, известна просто като "пролуката" между връх Виктория и планината Гоф. Оттук също се откриват гледки в двете посоки, както към центъра на Хонконг и Коулун, така и към Абърдийн.

Пригответе се за изключително туристическо място с тълпи и големи грозни супермаркети.

Най-добрите гледки от връх Виктория

Къде можете да намерите най-добрите гледки към Хонконг от връх Виктория и околностите?

Както вече изтъкнахме, най-високата точка е до голяма степен недостъпна, но можете да откриете гледни точки и в близост до нея.

Victoria Peak Gardens

Красивите градини във викториански стил с много цветни лехи, беседки и павилиони също ще ви предоставят панорамни гледки към южната част на остров Хонконг и остров Ламу.

От градините няма да можете да видите центъра на Хонконг или Коулун.

От станцията на кабинковия лифт ще трябва да вървите 1,5 км в едната посока нагоре по доста стръмен склон.

Lugard Road Lookout

Една от най-популярните гледки се открива от туристическата пътека около върха, известна още като "пътя на Лугард".

В един момент пътеката излиза от гората директно над центъра на Хонконг и пристанището Виктория, като предлага завладяващи гледки.

От станцията на кабинковия лифт ще изминете 1 км в едната посока повече или по-малко по равен терен със съвсем кратки промени в денивелацията.

Универсален магазин The Peak Galleria

Непосредствено срещу изхода от горната станция на кабинковия лифт се намира търговският център "Peak Galleria". В неговите недра се намира автогарата.

От покрива на търговския център се открива панорамна гледка към центъра на Хонконг, Коулун и отсреща към южния бряг около квартал Абърдийн.

За разлика от по-големия търговски център "Пик Тауър", където свършва кабинковият лифт, достъпът до гледката от покрива е свободен.

Тя е отворена всеки ден от 8:00 до 22:00 ч.

Findlay Road

От двата търговски центъра нагоре води тесен асфалтов път, от който на няколко места се открива чудесна гледка към центъра на Хонконг и Коулун.

От станцията на кабинковия лифт се стига пеша само на около 200 метра.

Недостатъкът на Финдли Роуд са сравнително малките гледни точки с по-големи тълпи.

The Peak Tower

Гледната точка с най-голямата реклама в интернет е на покрива на огромен и търговски център, който с архитектурата си изобщо не се вписва в околната природа.

Вярно е, че гледката от покрива е наистина красива и на всички страни, обаче гледката към отсрещния универсален магазин "Пик Галерия" не е значително по-лоша.

Цените на билетите за гледката са, както следва.

 • 75 хкд - единичен вход
 • 148 hkd - Вход + двупосочно пътуване с кабинковия лифт (спестявате около 10% в сравнение с отделното закупуване)
 • Работно време - от 10:00 до 22:00 ч.
 • Подробна информация и онлайн покупка: thepeak.com.hk

Карта на гледните точки

Създадохме прост преглед на основните гледни точки на връх Виктория.

Туристически пътеки

Районът около връх Виктория е чудесен и за пешеходни преходи - както за кратки разходки по равното, така и за изключително предизвикателни стръмни изкачвания.

От всички райони в Хонконг обаче връх Виктория е най-туристическото място и по пътеките винаги ще има много хора.

Кои са най-добрите пътеки в района? И колко време отнема изкачването на връх Виктория от центъра на Хонконг?

 • Victoria Peak Loop - Кръговата пътека, която обикаля отстрани на планината. Цялата е на асфалт и е предимно в сянката на гъста гора, но често ще минавате покрай красиви гледни точки.
  • Дължина - 3,5 км / 45 минути
  • Трудност - лесна
 • Central Green Trail - Популярен маршрут за тези, които искат да изкачат връх Виктория директно от центъра и да вървят покрай кабинковия лифт.
  • Дължина - 3 км / 45 минути спускане / 2 часа изкачване
  • Трудност - лесно спускане и трудно изкачване (голяма денивелация)
 • Hong Kong Trail, Section 1 - Първата част от известната пътека през Хонконг ще ви отведе от горната станция на кабинковия лифт по обиколка до язовир Пок Фу. Пътеката е отчасти по асфалт и отчасти през гората.
  • Дължина - 6,5 км / 1,5 часа спускане и около 2 часа изкачване
  • Трудност - умерена
 • Victoria Peak – stanice metra HKU - Популярен пешеходен маршрут между горната станция на кабинковия лифт през гледната точка на Лугард Роуд и след това стръмно надолу до метростанцията HKU в западната част на централен Хонконг.
  • Дължина - 5 км / 70 минути при спускане и около 105 минути при изкачване
  • Трудност - лесно спускане и умерено изкачване

Така че, ако планирате да изкачите връх Виктория пеша, без да използвате кабинковия лифт или автобуса, на по-опитните пътешественици ще им отнеме около 2 до 2,5 часа. Средностатистическият пешеходец ще изкачи много стръмния хълм за около 3,5 часа.

Как да стигнете до там

До връх Виктория се стига лесно с обществен транспорт от централната част на Хонконг.

Железопътният лифт

Стръмната въжена линия е една от основните атракции в целия Хонконг и също е разгледана подробно в раздел " Дейности ".

Кабинковият лифт се нарича "The Peak Tram" (Трамвай на върха) и се движи от централната част на Хонконг (местоположението на долната станция е приблизително между метростанциите "Central" и "Admiralty").

Кабинковият лифт ви изкачва ежедневно от 7:30 до 23:00 ч. на интервали от 15-20 минути.

Еднопосочен билет струва 62 hkd, а двупосочен билет - 88 hkd. Подробна информация можете да намерите на официалния уебсайт: thepeak.com.hk/getting-to-the-peak.

Опашките за кабинковия лифт са най-дълги вечер и през почивните дни, когато времето за чакане може да достигне до 45 минути.

Автобус

До върха може да се стигне по-евтино и по-често с автобус. Пътуването обаче е по-дълго, отколкото с кабинковия лифт, и дори за автобуса може да очаквате опашка, макар и не толкова дълга (обикновено максимум 10-20 минути).

 • Микробус 1 - експресна линия до централна гара
  • Честота - от 5 до 15 минути
  • Време за пътуване - 35 минути
  • Цена - 11,80 hkd
 • Автобус 15 - по-бавен маршрут до гара "Централна"
  • Честота - от 5 до 15 минути
  • Време за пътуване - 45 минути
  • Цена - 12,10 hkd

Настаняване на връх Виктория

В непосредствена близост до върха няма хотели или частни апартаменти.

На около 200 метра от долната станция на кабинковия лифт можете да отседнете в красив хотел Two MacDonnell Road **** с изглед към центъра.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Хонконг.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.