Безопасност и сигурност в Хонконг

Хонконг

Какви са рисковете за здравето в Хонконг? Безопасен ли е той и къде са местата с най-висока престъпност?

Изберете хотел с изглед към Хонконг

Здравни рискове

В Хонконг не сте изложени на риск от сериозни заболявания. Както и при пътуванията навсякъде другаде, препоръчваме ви да сключите качествена туристическа застраховка и винаги да носите достатъчно пари в брой или кредитна карта в случай на внезапно нараняване или заболяване.

Туристите от други континенти понякога могат да изпитат чревни проблеми след консумация на местна храна, с която организмът им не е свикнал.

Въпреки това нивото на хигиена в Хонконг е високо и подобни проблеми обикновено изчезват бързо.

Здравни грижи и възможно лечение

Хонконг се счита за много напреднала страна с високо развито и превъзходно здравеопазване.

Всички туристи трябва да имат предвид, че всяко лечение се заплаща в брой веднага след посещението при лекаря и се работи със застрахователната компания за възстановяване на разходите едва със задна дата.

Питейна вода

Водата от водопроводната мрежа е безопасна. Хонконг е една от малкото страни в Югоизточна Азия, в които не е проблем да се пие вода от чешмата.

Опасни животни

Поради преобладаващо градската среда в Хонконг няма големи опасни животни.

Въпреки това, когато пътувате през провинцията в по-отдалечените части на Новите територии или остров Лантау, трябва да имате предвид, че в Хонконг има няколко вида отровни змии и не е препоръчително да влизате във високата трева без здрави обувки.

Идеално е да си проправяте път през обраслите с трева пътеки. Въпреки това - отново поради високата гъстота на населението - змиите не са толкова многобройни, колкото в други райони на Югоизточна Азия.

В отдалечените селски райони могат да се срещнат бездомни кучета, но те обикновено са свикнали с хората и не са агресивни.

Рискове от бедствия

През лятото в Хонконг има риск от тайфуни или проливни дъждове. И в двата случая има различна степен на опасност и ще бъдете информирани за всеки тайфун или проливен дъжд (информация в метрото, във всички обществени сгради, в търговските центрове).

Тайфуни или силни тропически бури се появяват средно 1-3 пъти годишно в Хонконг, главно между края на юли и края на септември.

Задължителни ваксинации

За Хонконг не се изискват никакви ваксинации, той е стандартна развита страна, в която няма тропически болести.

Престъпност

Престъпността и престъпността в Хонконг са минимални в сравнение с други азиатски държави.

Може да отнеме известно време, за да свикнете с новата обстановка, но иначе Хонконг е много безопасен. Препоръчваме повишено внимание в района на Монгкок, където на уличните пазари може да има джебчийски кражби.

Като цяло обаче Хонконг е един от най-безопасните метрополиси в света за туристите.

Важни контакти

Когато сте в Хонконг, трябва да знаете следните телефонни номера.

  • Пожарна команда: 999
  • Служби за спешна помощ: 999: 999
  • Полиция: 999

На тази универсална линия за спешни случаи винаги е лесно да се говори на английски език.

Международният телефонен код на Хонконг е +852.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.