Метро в Хонконг

Хонконг

Метрото е най-бързият и ясен начин за придвижване из Хонконг.

Това е най-лесният начин да стигнете до повечето забележителности, а гъстата мрежа се простира до далечните предградия близо до границата с Китай. В идеалния случай изберете място за настаняване на пешеходно разстояние от метрото - тогава сте готови и придвижването из Хонконг е лесно.

Хотели в близост до станции на метрото в Хонконг

Метрото в Хонконг се управлява от MTR. За преглед на официалния уебсайт посетете: mtr.com.hk.

Карта на метрото в Хонконг и линии

Мрежата на MTR има общо 175 км релсов път и 9 линии. Транспортната система е една от най-добрите в Азия.

Официалната карта на метрото можете да намерите на адрес: mtr.com.hk/system_map.

Създадохме и наша собствена карта на метрото MTR, за да ви предоставим по-добра представа за местоположението на станциите върху реални карти на Google.

Метрото MTR управлява общо 9 метролинии, разделени по цвят и име.

 • Airport Express (тъмнозелена) - пътува от експресните станции Hong Kong Central и Kowloon West до летището
 • ЛинияТунг Чунг (оранжева) - пътува от централните станции на Хонконг и Коулун Уест до остров Лантау, като от станция Тунг Чунг има връзка с евтини автобуси до летището
 • Island Line (тъмно синьо) - централна линия, минаваща покрай северното крайбрежие на остров Хонконг (основен център на града)
 • ЛинияTsuen Wan (червена) - от централната гара през Tsim Sha Tsui и Nathan Road до квартала Tsuen Wan
 • ЛинияTuen Ma (кафява) - най-дългият маршрут, свързващ основните райони на Коулун с крайбрежната алея Tsim Sha Tsui и отдалечените квартали Tuen Mun и Sha Tin
 • ЛинияKwun Tong (зелена) - минава през Коулун под Nathan Road и продължава към Kai Tak, Kwun Tong и Tseung Kwan O
 • Източна железопътна линия (светлосиня) - дълга линия от централната гара "Адмиралтейство" през Източен Коулун до граничните пунктове в Шенжен, Китай
 • ЛинияTseung Kwan O (лилава) - свързва остров Хонконг с квартал Tseung Kwan O
 • South Island Line (жълта) - осигурява бързи връзки с централната част на Хонконг и южната част на остров Хонконг(Ocean Park)
 • ЛинияDisneyland Resort (розова) - свързва оранжевата линия Tung Chung от гара Sunny Bay с Disneyland в Хонконг

Цени на билетите - как да платите билета си

Цените на билетите винаги се изчисляват в зависимост от изминатото разстояние или броя на станциите. Трансферите не се отчитат, тъй като по време на тях не се преминава през турникети.

Колко струва да пътувате с метрото?

Средната цена е между 4,80 hkd и 15 hkd в рамките на центъра (в зависимост от разстоянието). За по-далечно пътуване очаквайте цени от около 25 hkd до 30 hkd, а най-скъпото пътуване до китайската граница струва около 50 hkd.

Специални тарифи се прилагат за линията "Airport Express", при която се заплаща 100 hkd за пътуване от центъра на града до летище HKG в Хонконг.

Интерактивна търсачка с точни цени на билетите за избраното от вас пътуване можете да намерите на официалния уебсайт: mtr.com.hk.

В метрото на Хонконг има няколко възможности за плащане на таксите.

 1. Карта Octopus
 2. Единични билети (плащат се в брой или с местни мобилни приложения)
 3. Дневен билет

Как да използвате Octopus Card в метрото?

Подробна информация за цената и начина на функциониране на Octopus Card е описана в глава " Транспорт ".

Картата Octopus Card определено е най-удобният вариант за плащане на билети във всички видове транспорт (тя е валидна и за всички автобуси, микробуси и фериботи). Освен това в метрото билетите с Octopus Card са с 5% по-евтини от единичните билети.

Картата може да бъде закупена на всяка метростанция на гише "Обслужване на клиенти" или в мини-маркетите 7-Eleven или Circle K. Плащането винаги се извършва само в брой.

Когато пътувате с метрото, просто прикрепете картата Octopus към четящото устройство на турникета на входа на перона и след това отново при слизане.

Така че в идеалния случай дръжте картата под ръка, за да можете да преминете през турникетите възможно най-бързо.

Дневен билет

За туристите, които планират да пътуват на по-дълги разстояния в даден ден (например до Туен Мун, Ша Тин или границата с Китай), може да се окаже полезно да закупят дневен билет.

Той е валиден за всички линии на метрото с изключение на Airport Express и за всички автобуси. Той обаче не е валиден за фериботите.

Дневният билет се купува от автомат за билети и се заплаща само в брой.

Цената е 65 хил.

Единични билети

Заплащането на единични билети е подходящо само за пътници, които наистина пътуват само веднъж.

За да закупите билети в автомат, изберете дестинацията си от картата на екрана. Плащането може да се извърши само в брой.

Алтернативно можете да платите билета със собствена кредитна карта (само Visa) или чрез мобилните приложения WeChat, Alipay, M Pay или Union Pay, като прикрепите QR код към четеца на турникета. Само лилавите турникети са предназначени за тази цел.

Работи ли метрото в Хонконг 24/7

Нито една от линиите на метрото не работи денонощно.

Първите влакове на метрото започват маршрута си от крайните станции около 5:30 ч., а последните влакове започват маршрута си около 0:30 ч., като последните влакове достигат центъра на града едва около 1:00 ч. и продължават до втората крайна станция.

Честотата на влаковете по централните линии варира от 2 до 5 минути в зависимост от времето на деня.

По-малко натоварените линии се движат на около 7 минути.

Как изглеждат станциите на метрото?

Станциите са много ясно обозначени и добре оборудвани.

На всяка станция ще намерите мини-маркети, в които се продават закуски и карти Octopus (обикновено 7-Eleven или Circle K), кафенета, магазини за цветя или дребна електроника.

На всяка гара има и безплатни тоалетни, а в повечето случаи и банкомати.

На гарите са поставени големи карти на района, на които изходите са обозначени с букви.

Пероните винаги са отделени от релсите със стъклена стена с автоматични врати, които се отварят сами при пристигането на влака.

Трансферните гари често са проектирани много добре, така че свързващата линия да тръгва от противоположния край на същия перон.

Входовете на метрото винаги са обозначени с голямо червено лого на MTR.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.