Традиционна храна в Хонконг

Хонконг

Кантонска кухня

Разнообразието на Хонконг означава, че всеки любител на кухнята може да намери нещо за себе си. Има дори чешки ресторант с наливна бира. Местната кухня е кантонска - една от основните китайски кухни. Класическите ястия включват пържени юфка или ориз с говеждо или свинско месо.

Друг местен специалитет е оризова юфка в супа с кнедли от скариди, говеждо месо, риба и др. Оризът или оризовата юфка са основната гарнитура, както е почти навсякъде в Азия. Тъй като Хонконг е на брега на морето, определено препоръчваме да опитате прясна риба и морски дарове.

Как да се храните като местен жител

Ако искате да се храните като местни, трябва да се насочите към местен ресторант. Обикновено можете да ги познаете по вида на гостите и липсата на табели на английски език. Бъдете подготвени, че никой от персонала няма да говори английски и с малко късмет ще имат меню на английски език. За щастие повечето ресторанти имат менюта с картинки, така че можете да избирате по снимките или да избирате по ястията на другите посетители. Подобно на други ресторанти в Хонконг, от клиентите се очаква да могат да се хранят с пръчици. При поискване ще ви бъдат донесени прибори за хранене.

Цената на местната храна е до 50 hkd и зависи от времето на деня, в което се храните (по-евтино е по време на обяд и следобед - в чаения сервиз, когато обикновено се включва и топла напитка). В повечето ресторанти се начислява допълнителна такса от около 3 hkd за студена напитка/напитка с лед.

Обичайни цени в ресторантите

Ако не искате да седите на една маса с местните, изберете някой от по-големите и модерни ресторанти. Цената на едно ястие в по-евтините ресторанти варира от 50 hkd нагоре, но по-скоро трябва да очаквате да платите около 100 hkd за едно хранене.

Друга алтернатива могат да бъдат ресторанти от веригата, като Green River или Café de Coral, където храната струва около 50 hkd. Тъй като пространството в Хонконг е скъпо и вие плащате основно за него, очаквайте, че особено в по-малките ресторанти персоналът активно ще ви насърчава да си тръгнете много скоро след като приключите с храненето.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.