Troodos

Troodos

Кипър е дестинация не само за плажни ваканции, но и за красиви планински преходи и пътувания из малките селца на единствената планинска верига Троодос. Той се изкачва на максимална височина от над 1900 метра и заема почти две трети от територията на Република Кипър.

Вижте цените на хотелите - Планини Троодос

Можете да отидете в планините Троодос за еднодневна екскурзия от плажа или да летите до Кипър само за да се разходите из тези планини...

Зелени планини и долини

Пейзажът на планините рязко контрастира със сухата крайбрежна ивица и другите острови в Средиземно море. Планините Троодос изненадват с гъсто покритите си склонове с вечнозелена растителност от иглолистни дървета от смърч и бор, както и с класическите за континентална Европа широколистни дървета.

Заоблените върхове на най-високите части на планината понякога се спускат стръмно в живописни гористи долини, в които на немислими места често се появяват малки живописни селца.

Най-високият връх е планината Олимпос с височина 1 952 метра.

Села, манастири и църкви

Разпръснати като бисери из планините са живописни селца с типична селска архитектура. Някои от тях дори могат да се похвалят със статут на световно културно наследство на ЮНЕСКО, благодарение на запазените изключително интересни селски църкви от XIII-XV в., които дават представа за историята на тежкия живот в планините. Разгледайте отблизо избрани интересни места в планината Троодос.

Настаняване

Въпреки че Троодос може да не е една от най-посещаваните планини, туристическата инфраструктура е доста добре развита и има много предложения за настаняване. В повечето случаи ще намерите добре оценени къщи за гости или апартаменти, но в основните курорти можете да отседнете и в класически хотели. Цените са около 70 евро.

Транспорт

Със сигурност най-удобното средство за транспорт е автомобил под наем. Това е единственият начин да стигнете до всички места, без да зависите от разписанията, докато автобусът често пътува само до по-малките села два пъти дневно. Пътищата в планината Троодос са криволичещи и стръмни, но са добре поддържани, маркирани и до всички села се стига по редовни асфалтови пътища.

До големите села може да се стигне и с автобус:

  • Троодос: линия 64 (кликнете върху раздела за селски маршрути) до Лимасол (Лемесос), линия 408 директно до Никозия (само събота и неделя), линия 87 (делнични дни) до Какопетрия (връзка с други линии до Никозия)
  • Какопетрия: линии 405, 407, 408 до Никозия
  • Омодос: линия 40 (кликнете върху раздел "Селски маршрути") до Лимасол (Лемесос)
  • Пано Платрес: линия 64 (кликнете върху раздел "Селски маршрути") до Лимасол (Лимасос)

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Кипър.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.