Caledonia Waterfalls

Водопади Каледония

Ако обичате не много сложните, но и не много кратки преходи в гориста местност, съчетани с успокояващия звук на течаща вода, което е доста рядко срещано в Кипър, тогава се отправете към южните склонове на Троодос. Тук ще се натъкнете на 12-метровия каскаден водопад Каледония, един от най-високите в Кипър.

Резервирайте хотел в Пано Платрес

Водопадът е открит през XIX в. от експедиция екскурзианти от Шотландия и, поразени от приликата му с шотландските водопади, го кръщават на планината на границата между Шотландия и Англия.

От село Пано Платрес води маркирана пътека, откъдето тя се изкачва доста стръмно в хълмовете. След 2,5 км обаче ще стигнете до водопада, откъдето можете да следвате други пътеки по-навътре в гората и планината или да се върнете обратно.

  • Карта на маршрута от Плано Платрес: en.mapy.cz

До Плано Платрес се стига идеално с кола, на 105 км от Ларнака и на 60 км от Пафос. От Лимасол (Лемесос) има автобусна линия 62, която идва тук няколко пъти дневно.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Кипър.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.