Pedoulas

Pedoulas

Педулас е малко планинско селце в планината Троодос, разположено на над 1100 метра надморска височина, което е част от световното наследство на ЮНЕСКО. В малкото село, което има само 130 постоянни жители, има 12 църкви.

Вижте цените на хотелите в Троодос

Църкви в Педулас

Църквите са строени тук от XV в. до XX в., когато е построена местната катедрала " Свети Кръст " (1935 г.), която доминира над цялата долина.

Най-важната църква обаче, заради която Педулас е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е църквата "Архангел Михаил " от 1474 г., която на пръв поглед прилича по-скоро на каменна къщичка с дървен покрив. Тя е красив пример за религиозна архитектура в много отдалечено селско място.

Какви други църкви можете да откриете в Педулас?

  • Ставрос Фиткиас - една от най-видимите църкви, датираща от 1986 г., може да се похвали с 25-метров бял кръст.
  • Агиос Рафаел - новата църква датира от 1996 г. и е украсена със съвременни фрески и икони.
  • Панагия Ворини - църквата от 14-и век се намира на красиво място под зрели дъбови дървета.
  • Агиос Панайотис - най-новата църква, имитираща архитектурата на най-старите, датира от 2009 г.
  • Агиос Онуфриос - малък параклис, който се намира точно в центъра на селото и датира от 14-ти век.
  • Агия Марина - църквата с дървен покрив е построена през XIV в.
  • Агия Параскеви - параклисът от XIV в. се издига на хълмовете в северния край на селото.
  • Агиос Георгиос - живописната църква от XIV в. е в съседство с гробището, а цялото място е едно от най-красивите в Педулас.

Настаняване и транспорт

Настаняването в Педулас се осигурява от 2 хотела и няколко частни апартамента. Цените тук падат доста под 50 евро на вечер за двама.

Като алтернатива можете да изберете да живеете в близкото по-голямо село Какопетрия.

Транспортът до село Педулас е най-добър с кола. То е на около 100 км от Ларнака и Пафос. Можете да паркирате безплатно на всеки безплатен паркинг в центъра на селото и в покрайнините му.

Автобусна линия 81 се движи тук само 3 пъти дневно през уикендите и 6 пъти дневно през делничните дни, и то само от село Ацас, където можете да се прекачите на честата линия до Никозия. Единичният билет винаги струва 1,50 евро.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Кипър.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.