Какво да правите в Барбадос

Барбадос

Островът е типична дестинация за почивка на море и лесни пътувания във вътрешността на страната. Кои са най-добрите неща за правене в Барбадос?

Плажове и плуване

Барбадос е известен с белите си пясъчни плажове с лазурно море. Повечето туристи се насочват към острова специално за плуване в морето, което очевидно е основната дейност. Въпреки че Барбадос обикновено се нарича част от Карибския басейн, в действителност бреговете му се къпят само от Атлантическия океан, тъй като е изместен на около 150 км източно от основния карибски островен пояс.

Търсене на най-добрия хотел на плажа

Буквално всички местни плажове са покрити с фин бял пясък, само от време на време примесен с малки камъчета или раковини (особено на слабо посещаваното източно крайбрежие).

Кои са най-добрите плажове в Барбадос?

Плажове ще откриете почти навсякъде на острова, но те се различават доста съществено от крайбрежието до крайбрежието.

Западното и южното крайбрежие

Тесни пясъчни плажове очертават почти половината от Барбадос от Спийтстаун до Silver Sands. Плажовете се простират през гъсто населени равнинни райони и са застроени с вили или курорти по почти цялата дължина на западното и южното крайбрежие.

На равни интервали обаче между къщите има пътеки за обществен достъп, които винаги са обозначени с табела "Обществен достъп до плажа".

Плажовете на западното и южното крайбрежие са най-посещаваните и на тях ще откриете много места, напълно лишени от хора, както и по-големи оживени плажове с шезлонги под наем, ресторанти и барове.

Някои от най-известните плажове в тази част на Барбадос включват залива Карлайл (плажът Пебълс), морския парк Фолкстоун, плажа Максуел и ивицата плажове около The Richard Haynes Boardwalk в района на Хейстингс и Рокли.

Морето на западния бряг е най-спокойно, а на юг вълните са по-големи, но все пак са безопасни за плувци и идеални за бодисърфинг.

Югоизточно крайбрежие

За по-различен вид плаж потърсете югоизточна посока от летището до най-източната точка на Барбадос около градовете Даймънд Вали, Харисмит или Лонг Бей.

Плажовете тук са разположени в малки открити заливи под скали, високи до 15 метра. Те са много фотогенични и повечето от тях са покрити с горичка от кокосови палми.

Повърхността на местните плажове отново е от фин бял пясък, понякога с покритие от водорасли. Плажовете в югоизточната част на страната обикновено са полупразни, с минимален брой посетители. Услугите тук се предоставят само от местните жители под формата на продажба на кокосови орехи или наемане на шезлонги.

За най-красив плаж в тази част на Барбадос бихме избрали Bottom Bay Beach.

Източното крайбрежие

Тази част на Барбадос изглежда драматична и много безлюдна. Дълги пясъчни плажове се редуват с каменисти и скалисти участъци, а хълмистият източен бряг изглежда едновременно величествен и фотогеничен.

Местните плажове, най-известният от които е The Soup Bowl в град Батшеба, са по-скоро за плуване, отколкото за къпане. Вълните могат да бъдат големи, а теченията - опасни.

Всички плажове ли са обществени?

Много плажове са заети от големи хотелски комплекси със собствени барове, шезлонги и затворен достъп откъм сушата.

По закон обаче всички плажове в Барбадос са свободни за всички посетители по цялата им дължина. Така че дори части от плажовете в хотелските курорти могат да се посещават без притеснения, дори ако сте отседнали в съвсем друг хотел.

Как са оборудвани плажовете в Барбадос?

Плажовете в хотелските комплекси и в по-големите градове са добре оборудвани с удобни шезлонги, чадъри и напълно заредени барове или ресторанти. По-големите плажове (главно на западното и южното крайбрежие) обикновено разполагат и с безплатни тоалетни и обществени душове.

Извън курортите плажовете са по-скоро естествени. Въпреки това на плажовете обикновено има шезлонги и чадъри под наем, както и повече или по-малко импровизирани заведения за бързо хранене. Все пак не е добра идея да разчитате на плажните магазини, тъй като не навсякъде ще можете да си купите нещо за ядене. Затова винаги вземайте със себе си достатъчен запас от напитки и храна.

Цената за наемане на два шезлонга и един чадър на повечето плажове е между 15 и 20 щ.д. Винаги можете да платите само в брой, както в щатски, така и в барбадоски долари.

Предимство на плажовете в Барбадос е естествената сянка от зрели дървета, които се срещат почти навсякъде.

Опитайте ром от Барбадос

Идеалните условия за отглеждане на захарна тръстика - най-големият износ на Барбадос, допринасят за традицията на производство на ром.

Истинският ром е роден на Карибите и именно в Барбадос се намира най-старата дестилерия за ром в света. Mount Gay произвежда ром тук без прекъсване от 1703 г. насам.

Посетете дестилерията и научете всичко за производството на ром на острова. Най-добрата програма се предлага от най-голямата компания Mount Gay. Популярни са и обиколките на романтично изглеждащото имение. St. Nicholas Abbey в селските райони на северен Барбадос.

В допълнение към дегустациите в дестилериите, можете да си купите ром във всеки магазин или бар. Колко се плаща за бутилка и колко за коктейл? Разгледайте главата " Пари и цени в Барбадос ".

Гмуркане с шнорхел

Барбадос е идеална дестинация за гмуркане с шнорхел, дори за начинаещи. Местните коралови рифове гарантират огромно разнообразие от подводна флора и фауна, а в същото време на няколко места те са напълно достъпни директно от плажа, без да се налага да плащате за скъпи разходки с лодка.

Гмуркането с шнорхел в Барбадос може и да не предоставя невероятните условия, които ще намерите в Червено море, Индонезия или Палау, но със сигурност е едно от най-добрите места за гмуркане с шнорхел в Карибския басейн.

Бихме ви препоръчали 2-те най-красиви места за гмуркане с шнорхел:

  • Folkestone Marine Park - Обширни коралови рифове в непосредствена близост до плажа в защитена зона без лодки.
  • Carlisle Bay - 6 потънали кораба, които са лесно достъпни от плажа (на 200 метра от брега на дълбочина от 3 до 30 метра).

Оборудване за шнорхелинг може да се закупи например в големите супермаркети (Маси) или на някои плажове, където се предлага и оборудване под наем (около 15 щ.д. за комплект на ден).

Посетете ботаническите градини

Въпреки че Барбадос може да ви направи впечатление на гъсто застроено място без намек за природа, след като пристигнете и пътувате към хотела си в южната и западната част на острова, само пропътувайте 25 км от Бриджтаун към центъра на острова и ще се озовете в хълмист район, пълен с тропически гори.

И именно тук ще попаднете на няколко малки, но зашеметяващи частни ботанически градини, където ще откриете местната и екзотичната тропическа фауна и ще се насладите на спокойствие.

Ето три от най-добрите градини в Барбадос: Flower Forest Gardens, Andromeda Botanic Gardens, Hunte's Gardens.

Резервирайте кола в Барбадос

Сърфиране

Сърфингът е един от най-популярните водни спортове на острова. В района на Бриджтаун има няколко училища за сърф, сред които:

През цялата година има идеални условия за сърфиране.

Сред опитните сърфисти гарантирано най-популярният плаж в източната част на острова е The Soup Bowl.

За по-неопитните е подходящо западното или южното крайбрежие, особено най-южната част на Барбадос около град Ойстинс, където вече има доста големи вълни.

Гмуркане

Ако нямате опит в гмуркането, можете да преминете курсове за начинаещи в местните центрове за гмуркане (напр. Barbados Blue Watersports в хотел Хилтън). Инструктор ще ви обучи в басейна преди същинското гмуркане в морето. Ако сте запалени по гмуркането, можете да се явите и на международния изпит за гмуркане PADI.

Голям брой водолази се насочват към залива Карлайл, за да се гмуркат, където на дъното има потънали кораби, някои от които вече са на дълбочина, недостъпна за гмуркане с шнорхел.

Като цяло обаче Барбадос не е една от най-добрите дестинации за гмуркане. Около острова няма толкова много коралови рифове или пък те са лесно достъпни от брега за гмуркане с шнорхел.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.