Коли под наем в Барбадос

Барбадос

Барбадос има сравнително добра и гъста пътна мрежа, въпреки че извън главните пътища пътищата често са пълни с дупки и неравности. Въпреки това местната пътна мрежа е една от най-добрите в Карибския басейн.

Ако искате да навлезете в гористите и хълмисти вътрешности на острова или на източния и северния бряг, автомобилът е най-добрият вариант.

В Барбадос има ляво движение.

Как и кога да резервирате кола в Барбадос

В Барбадос работят много големи мултинационални компании за коли под наем и по-малки компании от целия Карибски басейн. Наемането на автомобил тук е като във всяка друга цивилизована страна.

Въпреки това тя има спецификата на недостиг на автомобили. Резервирайте автомобил поне 2-3 месеца предварително, особено в периода декември-април. В противен случай рискувате реално никоя от компаниите за отдаване на коли под наем да няма свободен капацитет и да се окажете напълно без автомобил, което ще доведе до цялостно преразглеждане на програмата.

Вижте цените за коли под наем в Барбадос

Имахме добър опит с Hertz, Drive-A-Matic и Avis, които можете да намерите в сравнителния анализ Rentalcars.com.

Цени за коли под наем в Барбадос

Барбадос е една от по-скъпите дестинации в рамките на Карибския басейн. Цените варират значително в зависимост от сезона.

  • Седмичен наем в пиковия сезон (декември-март): от 490 USD за най-малкия автомобил
  • Седмичен наем извън сезона (от април до юни): от 270 USD за най-малкия автомобил
  • Седмичен наем извън сезона (от юли до ноември): от 240 USD за най-малкия автомобил
  • Текущи цени за наем в Барбадос

Цените на по-големите SUV автомобили са до 3 пъти по-високи от тези на най-малките автомобили.

Както навсякъде по света, и в Барбадос колкото по-дълго наемете автомобил, толкова по-ниска е цената на ден.

Освен това е изгодно да резервирате автомобил поне 2-4 месеца предварително. Обратно, ако резервирате за повече от 7 месеца, ще видите по-малко оферти и се изплаща да изчакате.

Международна и местна шофьорска книжка за 10 ббд

За да наемете автомобил в Барбадос, ще ви е необходима национална шофьорска книжка, а ако идвате от неанглоезична държава, тогава и международна шофьорска книжка, която трябва да носите винаги със себе си.

Освен това ще трябва да заплатите такса от 10 bbd / 5 usd за временна местна шофьорска книжка, която ще ви бъде издадена директно от фирмата за отдаване на автомобили под наем на място под формата на ръкописно написан лист хартия. Не е необходимо да подавате предварително заявление.

За местната шофьорска книжка не се изисква снимка.

Цени на бензина и бензиностанции

Бензинът в Барбадос е най-скъпият в Карибския басейн и в Латинска Америка като цяло.

Тук се използват американски мерни единици, така че всички цени са за галон, а не за литър. 1 галон = 3,78 литра.

В момента (2024 г.) 1 галон обикновен бензин (тук се използва терминът "бензин") струва приблизително 15,45 ббд.

Как работят бензиностанциите в Барбадос?

На Барбадос има добра гъстота на бензиностанциите и можете да намерите бензиностанция във всеки по-голям град.

Всички бензиностанции тук се обслужват от хора, все още няма бензиностанции на самообслужване.

Просто спрете до някоя колонка, отворете резервоара и кажете на служителя колко искате да заредите. Или в литри (галони), или в максимална парична стойност, или просто кажете "пълен резервоар, моля". Плащането винаги може да се извърши в щатски и барбадоски долари, а в повечето случаи и с карта. Плащате директно на служителя, който е напълнил резервоара ви, така че изобщо не се налага да напускате автомобила.

Повечето бензиностанции са оборудвани както навсякъде другаде: малък магазин със закуски и автомобилни аксесоари или кафене.

Качество и пътна маркировка

Барбадос разполага с много гъста мрежа от пътища и асфалтирани улици, така че нормален малък автомобил може да ви закара абсолютно навсякъде.

Има и четирилентова магистрала, която се движи в посока север-юг и служи за обход на Бриджтаун и връзка с летището. Магистралата е обозначена като "ABC" и е отбелязана на картите чак до Барбадос, въпреки че накрая се превръща просто в главен път.

Качеството на главните пътища като цяло е добро, но второстепенните пътища са пълни с дупки, липсващи бордюри и немаркирани неравности.

Ако напуснете главния път, определено намалете скоростта и очаквайте неравности и тесни участъци абсолютно навсякъде.

Знаците са в европейски стил. Указателните табели са с лошо качество и не присъстват на всички кръстовища.

Трафик и правила за движение

В Барбадос се шофира отляво.

Предимството на шофирането в Барбадос е голямото внимание на местните шофьори и фактът, че те разпознават чужденеца в колата от пръв поглед. Всъщност всички коли под наем имат различни регистрационни номера: синьо H с цифри на бял фон.

Местните шофьори карат внимателно. Не е нужно да се притеснявате от опасно бързо шофиране или нервно изпреварване, ако карате по-внимателно от местните. Когато изпреварвате, шофьорите обикновено ви сигнализират, но тук това е нормално: те просто ви уведомяват, че са решили да изпреварват и учтивостта е да намалите скоростта или да отбиете повече встрани от пътя.

Шофьорите, които се движат по главния път, често се съобразяват и с автомобилите, които излизат от странични улици или паркинги.

Скорости

Скоростта се измерва в километри в час, а максималните ограничения на скоростта са следните:

  • В селото - 40 км/ч (приблизително 25 мили в час)
  • извън селото - 60 км/ч (приблизително 37 мили в час)
  • По магистрала ABC - 80 км/ч (приблизително 50 мили в час)

Приоритети и кръгови кръстовища

Въпреки че има ляво движение, на кръстовища, които не се контролират от светофари или знаци, все още се прилага предимство отдясно.

Често срещани са кръговите кръстовища, при които автомобилът, движещ се по кръговото кръстовище, винаги има право на път. На кръговите кръстовища често се срещат няколко ленти за движение, като винаги се придържайте стриктно към пътните знаци. Не използвайте мигащи светлини, когато напускате кръговото кръстовище.

Алкохол, предпазни колани и говорене по телефона

Използването на предпазни колани е задължително, а говоренето по телефона по време на шофиране е строго забранено. Слушалките също не са разрешени. Използването на предпазни колани и говоренето по телефона се наказва строго от полицията и може да доведе до глоба до 1 000 bbd.

Макар че в Барбадос няма ограничение за алкохол в кръвта, ако причините произшествие, докато сте в нетрезво състояние, това е значително утежняващ фактор.

Резервиране на автомобил в Барбадос

Паркиране

Паркирането в Барбадос е една от най-големите болки на местния трафик. Особено в гъсто населената ивица по западното и южното крайбрежие, намирането на място за паркиране край плажа е истинско изкуство.

Макар че често има търговски центрове и супермаркети, където можете да паркирате безплатно и да си тръгнете за час, паркирането през целия ден може да завърши с теглене на кола.

Големи обществени паркинги тук на практика не съществуват, а когато има такива, те обикновено се пълнят около 9 часа сутринта. Безплатното паркиране на улицата е разрешено навсякъде, където не е забранено със знак, но улиците обикновено са тесни, така че не навсякъде е възможно да се паркира.

Най-добрите места за паркиране са на плажа на Морския парк на Фолкстън, в залива Карлайл или Оистинс.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.