Култура и история на Барбадос

Барбадос

Колко лесно е да се говори английски в Барбадос? Какви са жителите на Барбадос и кога са затворени магазините в Барбадос?

Търсене на настаняване в Барбадос

Език

Официалният език е английският, но местните жители говорят на свой диалект, наречен баджански. Между другото, думата bajan (понякога се изписва като baian), ще я видите на всеки ъгъл и тя изразява всичко, което е барбадоско. Въпреки това по време на разговор с турист местните жители се стараят да не използват диалекта.

Мини речник с използвания диалект:

- Hello - Marnin / How ya
- Къде е...? - Къде е...
- Можете ли да ми помогнете? - Можете ли да помогнете ма?
- Колко струва? - Колко струва това?
- Благодаря ви - Благодаря ви

Във всеки случай тук можете да се справите с обикновения английски без проблеми. Местните хора, "баджаните", са много услужливи и ако не разбирате, търпеливо ще повторят всичко по 3 пъти.

Хора

Населението на острова се състои от 93% потомци на африканци, 3% европейци, 3% смесени раси и останалия 1% азиатци (индийци, китайци). Барбадос е развита държава в рамките на Карибския басейн с развито и сравнително богато общество.

Бедността живее в по-голяма степен само в някои части на Бриджтаун, но няма да попаднете на класически бедняшки квартали или направо бедняшки квартали.

Населението на Барбадос е около 285 000 души, което прави островната държава 22-рата най-малка държава в света по брой на населението.

Баджанците (т.е. жителите на Барбадос) са лекомислени хора. Те са отзивчиви и търпеливи към туристите, но не и досадни. Ако не попитате, те са склонни да ви игнорират. Като цяло баджанците наистина са свикнали с туристите, дори и в отдалечените части на острова.

Религия

Над 75 % от местното население изповядва християнството, но е разделено на много плюс-минус равни групи. Най-големите са англикани, петдесятници, адвентисти от седмия ден, моравски братя и католици.

Около 20 % от жителите на Барбадос са атеисти, а останалите 3 % се споделят от другите световни религии.

Макар че баджанците редовно посещават църква, те не практикуват особено външно своята вяра и тя не влияе много на ежедневието им.

Празници

Празниците в Барбадос не оказват голямо влияние върху туристите. Офисите са затворени за празниците, но нормалните услуги като магазини, ресторанти, коли под наем, туристически оферти и автобуси работят нормално.

В Барбадос има общо 11 официални празника:

 • Нова година - 1 януари
 • Ден на Ерол Бароу (годишнина от рождението на първия министър-председател на страната, който има значителен принос за независимостта от Великобритания) - 21 януари
 • Разпети петък (Великден) - плаваща дата
 • Великденски понеделник - плаваща дата
 • Ден на националните герои - 28 април
 • Ден на труда - 1 май
 • Светли понеделник - плаваща дата
 • Ден на еманципацията - 1 август
 • Ден на Кадоумент (този ден бележи кулминацията на 6-седмичния фестивал Crop Over, по време на който приключва сезонът на захарната тръстика. В последния ден на фестивала (наречен Kadooment Day) празненствата достигат кулминацията си, като местните жители излизат по улиците в карнавални цветни костюми, изработени предимно от пера, за да отпразнуват тазгодишната реколта. Kadooment означава "голямо парти" на местния жаргон - първият понеделник на август.
 • Ден на независимостта - 30 ноември
 • Коледа - 25 декември
 • Ден на бокса - 26 декември

История накратко

Португалците са първите европейци, които пристигат на острова. Те му дават името Барбадос (в превод "брадат", което очевидно произлиза от лианите на смокиновите дървета, които изобилстват на острова). През 1625 г. островът става британска колония.

Британците докарват на острова роби от Африка и обработват захарна тръстика. Затова и днес по-голямата част от населението е чернокожо, тъй като в продължение на двеста години робите съставляват по-голямата част от населението.

Барбадос получава своята независимост на 30 ноември 1966 г. и става третата държава в света, която приема парламентарна демокрация.

Култура

Най-важното културно събитие през годината е гореспоменатият карнавален парад в Деня на Кадумента. Музиката има дълги корени тук. На всеки ъгъл ще чуете r'n'b, реге и хитове на местната знаменитост Риана.

Националният спорт на страната е крикетът, който е донесен на острова от англичаните по време на колонизацията.

Най-старите занаяти на острова несъмнено са производството на местния ром Mount Gay, риболовът и земеделието (предимно захарна тръстика). Островът има и пивоварна промишленост с традиции, датиращи от около 60 години. Единствената местна бира се вари тук Banks.

Туризъм

Туризмът доминира в местната икономика от много години. Разпространен е главно по западното и южното крайбрежие. Островът е много популярен сред заможна клиентела, което означава, че качеството на услугите е много добро.

Туристите летят до Барбадос главно за да посетят типичните за Карибите плажове. Всеки плаж е малко по-различен, но общото между тях е финият, чисто бял пясък, мит от лазурно синьо море.

Търсене на места за настаняване в Барбадос

Услугите тук са на сходно ниво с тези в Европа или Северна Америка, може би само с по-малък избор на ресторанти или магазини.

Супермаркети има във всеки курорт, но най-вече на западното и южното крайбрежие. Най-добре заредени са супермаркетите в Маси, които могат да се намерят на много места. По-малките магазини за хранителни стоки са разпръснати буквално на всеки ъгъл.

Ресторанти има отново само в най-големите селища, но навсякъде другаде няма да имате проблеми да се храните на местни сергии и в импровизирани заведения за бързо хранене.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.