Придвижване Барбадос

Барбадос

Барбадос има вероятно най-добрия обществен транспорт от всички острови на Малките Антили. Въпреки това той все още не е достигнал нивото на развитите страни и затова остава най-добрият избор за коли под наем.

С кола в Барбадос

Пътуването с автомобил из Барбадос е най-практичната форма на транспорт, но особено по западното и южното крайбрежие се сблъсква с липсата на паркинги и интензивния трафик. Въпреки това, ако искате да навлезете извън основните плажове, автомобилът определено е силно препоръчителен.

В Барбадос се кара отляво.

Резервирайте кола в Барбадос

На острова работят повечето от големите мултинационални компании за отдаване на автомобили под наем, допълнени от няколко регионални карибски компании.

Колко струва да наемете кола в Барбадос? Какво е качеството на пътищата? Какви са разпоредбите и как да получа бензин на бензиностанцията? Прочетете подробната глава за наемането на автомобили в Барбадос.

Обществен транспорт

По-евтина алтернатива за пътуване из Барбадос е автобус или микробус с фиксиран маршрут (споделени таксита, наречени ZR). Общественият транспорт се движи до всички градове и най-малките села, но особено вътрешността на острова е сравнително недостъпна, което се усложнява от несъществуващите разписания и случайните пътувания.

Търсене на най-добрия хотел на плажа

Спирки

Всяка автобусна спирка е обозначена с табела "ДО ГРАДА" или "ИЗВЪН ГРАДА". Следователно по знака можете да разберете в коя посока ще се движи автобусът от спирката. Под "Град" имаме предвид столицата Бриджтаун, тъй като дотам се движат по-голямата част от услугите.

На автобусните спирки няма да намерите разписание или информация за това коя линия преминава през тях. Можете само да сте сигурни, че това е мястото, където можете да спрете автобуса или микробуса.

Ако към спирката се приближава автобус, микробус или микробус ZR, просто махнете с ръка.

Ако сте на път да слезете, винаги трябва да натиснете малкия бял бутон отстрани, до прозорците или на тавана (за микробусите и микробусите) или червения бутон "стоп" в по-модерните автобуси.

Цени на билетите

Независимо дали сте в модерен автобус, по-стар микробус или микробус, цената е винаги една и съща: 3,50 bbd.

Няма значение дали пътувате на една спирка или от единия до другия край на острова. Винаги ще плащате една и съща сума.

Никога не се издава хартиен билет, просто плащате.

ZRs - споделени таксита

Най-разпространеният вид транспорт са малките бели микробуси с бордова ивица, които местните жители не наричат другояче освен "ZR" (Зед-р). Това наименование идва от специалните регистрационни табели, които носят всички микробуси за споделено такси: те винаги започват с буквите ZR.

ZR се движат по редовен маршрут и винаги са обозначени с номера на маршрута, който може да се намери отпред и отзад на капака в черен кръг.

За тези микробуси няма разписание. Те винаги напускат Бриджтаун, когато са напълно запълнени. В другата посока те винаги тръгват от другата крайна спирка на същия интервал, на който са пристигнали от Бриджтаун (така че обикновено няма изчакване за пълен капацитет в посока към града).

  • Списък и маршрути на линиите ZR на уебсайта ta.gov.bb/RouteTaxis

Най-натоварените маршрути на споделените таксита се движат по магистрала 7 от Бриджтаун по южното крайбрежие през Хейстингс, Рокли, Уортинг, Сейнт Лорънс до Оистинс (маршрути 3D и 11), като през деня има средно по един на всеки 5 минути.

Ако се качите по средата на маршрута, има вероятност напълно пълният ZR изобщо да не ви спре. Обикновено обаче можете да изчакате най-много 10-15 минути, а и винаги можете да се поберете в някой микробус.

Тарифата от 3,50 bbd се плаща или на кондуктора, който се вози във фургона (обикновено е облечен в жълта риза), или директно на шофьора, след като слезете от автобуса. Не е задължително да се плати директно в точната сума, обаче е за предпочитане.

Споделени таксита (ZRs) се движат от Бриджтаун от две автогари:

  • Constitution River Terminal (местоположението е на google.com/maps) - в южната половина на острова.
  • Терминал Чийпсайд (местоположение на адрес google.com/maps) - северната половина на острова.

Микробуси

Второто най-натоварено транспортно средство са микробусите, които отиват наистина до всяко кътче на Барбадос.

Те са по-големи от микробусите ZR и приличат повече на обикновени автобуси. Обикновено са боядисани в жълто със сини ивици и в Бриджтаун тръгват от същите автогари като споделените таксита:

  • Constitution River Terminal (намира се на адрес google.com/maps) - южната половина на острова
  • Терминал Чийпсайд (местоположение на google.com/maps) - северната половина на острова

Въпреки че официално микробусите имат номера на линиите и се движат по точно определен маршрут, в действителност номерът на линията не е обозначен на видно място. Вместо това зад прозореца има голяма табела с дестинацията.

Подобно на ZR, микробусите нямат разписание и тръгват по маршрута си, когато се напълнят. През повечето време обаче те не изчакват пълния си капацитет като микробусите. Средно микробусите се движат 1-2 пъти на час по всеки маршрут, но по-малко натоварените услуги до вътрешността на острова се изпълняват само няколко пъти на ден.

  • Списък и маршрути на маршрутите на микробусите ще намерите на уебсайта: ta.gov.bb/Routes/Minibus

Никъде не можете да разберете предварително часовете, трябва да попитате на автогарата или местните жители.

Можете да намерите микробусите на местната автогара или на местната автогара. 3,50 bbd се заплащат или на кондуктора, който се вози във вагона (обикновено облечен в жълта тениска), или директно на шофьора, когато слизате от автобуса. Не е задължително да се плати директно в точната сума, обаче е за предпочитане.

Автобуси

В Барбадос се движат класически автобуси, както модерни климатизирани коли (сини и жълти), така и по-стари неклиматизирани видове (обикновено чисто бели или с жълта ивица).

Класическите автобуси се движат от Бриджтаун от различни гари до микробуси или микробуси:

  • Терминал на улица Феърчайлд, също и автобусен терминал Гранвил (местоположението е на google.com/maps) - южната половина на острова
  • Терминал "Принцеса Алис" (местоположение на google.com/maps) - северната половина на острова

Автобусите са единственият вид транспорт, който има точни часове на тръгване от терминалите. В повечето случаи те се спазват, въпреки че отклонения от 5 до 10 минути не са рядкост.

Автобусните маршрути не се движат толкова често, колкото микробусите или микробусите, но пътуването с автобус е значително по-удобно и предвидимо благодарение на разписанието. Все пак часовете са посочени само за тръгване от крайната спирка. Останалите трябва да изчислите приблизително.

Недостатъкът на автобусите е необходимостта от заплащане на точната цена на билета от 3,50 bbd. Тя се заплаща, като се пуснат пари в кутията при шофьора, когато се качвате. Шофьорът няма възможност да ви върне парите при необходимост. Така че, ако не разполагате с точната сума, трябва или да смените предварително, или да пуснете в кутията по-висока тарифа. Като алтернатива изберете да вземете микробус или споделено такси, които обикновено следват маршрутите на автобусите.

Такси

Класическите таксита са в изобилие в Бриджтаун и по главните улици по курортите. Такситата са безопасни, въпреки че не са оборудвани с таксиметрови апарати.

Тарифите са фиксирани от правителството и за около 5 км пътуване ще ви струва около 30 ббд. Официалните цени можете да изтеглите от правителствения уебсайт: gisbarbados.gov.bb//new-taxi-fare. Можете да плащате само в брой както в барбадоски, така и в щатски долари.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.