Безопасност и сигурност в Барбадос

Барбадос

Какви са рисковете за здравето в Барбадос? Безопасен ли е и къде са местата с най-висока престъпност?

Търсене на настаняване в Барбадос

Рискове за здравето

В Барбадос няма значителни рискове за здравето. Цялото Карибско море е гореща точка за треска денга, за която все още няма ефективен антидот, така че се препоръчва постоянна употреба на репеленти и мрежи против комари (предоставяни в хотелите). Въпреки това, в Барбадос не се наблюдават големи огнища на треска денга и затова този риск не е основен проблем при планирането на почивката.

Риск за здравето е големият интензитет на слънчевото греене, особено за туристите от Европа или Канада, които не са свикнали с него. Постоянно използвайте слънцезащитни продукти, ако сте склонни към слънчеви изгаряния.

Задължителни ваксинации

Барбадос изисква задължителна ваксинация срещу жълта треска, ако пътувате от страни, в които болестта е разпространена. Това важи например при пътуване от повечето страни в Южна Америка.

В останалите случаи в Барбадос не се изискват специални ваксинации.

Рискове при плуване в морето

Плуването във водите около Барбадос е сравнително безопасно, но поради липсата на затворени заливи понякога се появяват големи опасни вълни, когато на спасителните постове се издигат черни флагове, забраняващи плуването в морето.

Цялото източно и по-голямата част от югоизточното крайбрежие са предразположени към високи вълни, както и към опасни течения.

В морето тук няма особено опасни същества. Например във водите на Барбадос никога не са регистрирани нападения на акули над хора.

Може ли да се пие вода от чешмата?

Чешмяната вода е безопасна за пиене в Барбадос.

Опасни животни

В Барбадос не живеят опасни животни.

Може да срещнете скорпион или някои видове паяци, които могат да ви ухапят, но контактът с тях не е опасен за хората.

Змиите са много малко, главно поради свръхпопулацията на мангустите - малък хищник, подобен на мартеница, който се храни основно със змии, плъхове и дребни гризачи. Мангустите са внесени на острова по време на Британската империя и напълно са доминирали в хранителната верига.

Барбадос е един от много малкото острови в Малките Антили, където почти няма да срещнете бездомни кучета.

Опасност може да ви очаква под водата, където трябва да избягвате отровни риби като лъвска риба и каменна риба. Те обаче не се срещат в изобилие тук.

Престъпления

Престъпността в Барбадос е минимална и няма особени опасности. Все пак е добра идея да пазите вещите си от джебчии по улиците и плажовете.

Употребата и пренасянето на наркотици са незаконни в Барбадос и ако бъдат открити, могат да доведат до строги и дълготрайни наказания. Всъщност престъпленията, свързани с наркотици, са най-често срещаните в Барбадос.

Престъпленията, свързани с насилие, са рядкост и са свързани почти изключително с дейността на наркобанди и не са насочени срещу туристите. Освен това Барбадос разполага с много голяма полиция и е една от най-безопасните държави в света.

В Бриджтаун, но и в други части на по-големите градове, е доста често срещано явление да срещнете бездомни или пияни хора. По правило не установявайте контакт с тях и те ще ви оставят на мира.

Риск от бедствия

В Барбадос съществува риск от урагани и е добре да сте подготвени за такива през дъждовния сезон. Затова е добре да следите сайта за актуалното време и евентуални предупреждения през този период: barbadosweather.org.

Въпреки това от всички околни острови Барбадос е най-малко застрашен от урагани и средно само веднъж на 20-30 години удрят континента.

Важни контакти

При спешни случаи се обадете на следните номера (не е необходимо да избирате националния код):

  • 211 - полиция
  • 311 - пожарна
  • 511 - линейка

Международният телефонен код за Барбадос е +1.

В Барбадос има само минимален брой чуждестранни дипломатически мисии. Посолства тук имат Великобритания, САЩ, Китай, Канада, Бразилия, Аржентина, Венецуела и Куба. Тук се намира и мисията на Европейския съюз за целия регион Кариком.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.