Времето в Барбадос и най-доброто време за посещение

Барбадос

Времето в Барбадос е тропическо. Средната температура е 30 °C през цялата година, а слънцето огрява континента в продължение на около 3 000 часа годишно. Климатът на Барбадос се влияе от приятни североизточни ветрове.

Температурата на морето варира между 26 и 30 °C.

През годината сухият сезон (декември-май) се редува с дъждовния сезон (юни-ноември). Барбадос се намира на ръба на зоната на ураганите и не е толкова податлив на катастрофални последици, колкото други карибски острови. Потенциалът за урагани преобладава от юни до септември, но окото на ураган поразява Барбадос много рядко, средно веднъж на 30 години.

Кои са най-подходящите месеци за посещение?

От декември до май преобладава постоянно време с най-малко валежи и най-приятни температури между 29 и 30°C. През този период вали средно веднъж на всеки 3 дни, обикновено вечер или през нощта. Дъждът може да бъде много силен и да започне без предупреждение. Обикновено обаче той продължава между 2 и 10 минути.

Освен това рядко вали по целия остров, а само в тесни, ограничени ивици.

Кога е дъждовният сезон в Барбадос?

Най-силните дъждове са в началото на август, а дъждовният сезон приключва в края на ноември. През тези месеци може да вали до няколко пъти на ден, но обикновено това все още са само кратки силни гръмотевични бури с продължителност до 30 минути.

Целодневните превалявания определено са по-чести, отколкото през зимата, но дори и тогава те са сравнително малко: Средно 2-3 пъти месечно.

Има ли урагани в Барбадос?

Да, но значително по-рядко, отколкото на по-северните и по-западните карибски острови. Барбадос се намира малко встрани от основния ураганен пояс.

Сезонът на ураганите продължава от август до ноември. Средно обаче ураган връхлита Барбадос веднъж на 15-30 години. Тропическите бури и ураганите често преминават на разстояние от 20 до 100 мили от острова, но обикновено не нанасят големи щети директно на Барбадос.

Време и температури през годината

Ето как изглежда времето в Барбадос през всеки месец от годината.

Времето през януари

През януари в Барбадос настъпва разгарът на сезона с много кратки периодични валежи (главно през нощта) и частично облачно или ясно небе. Температурите обикновено се движат около 29°C, като се смекчават от постоянен бриз, особено по южното и източното крайбрежие.

Температурата на морската вода е около 26 °C.

Времето през февруари

Климатът през февруари е благоприятен за непрекъсната почивка. Температурите на въздуха се движат около 29 °C, а влажността е най-ниската през годината, което в комбинация с постоянния бриз прави престоя на открито много приятен.

Дъждовете през февруари са много малко. Той се появява спорадично вечер или през нощта, в повечето случаи под формата на кратки 10-минутни дъждове.

Морето се затопля до 26 °C.

Времето през март

През март в Барбадос има идеални условия за почивка. През март се наблюдават най-малко дъждове през годината и само спорадични 10-минутни превалявания през нощта и вечерта.

Небето е ясно или частично облачно през по-голямата част от деня, като само от време на време към вечерта се появяват облаци, но само за няколко десетки минути.

Температурите са между 29 и 30 °C, а температурата на морската вода е около 26 °C.

Времето през април

Времето през април в Барбадос не се различава от това през зимата и почти няма шанс да бъде друго, освен ясно или частично облачно с температури около 30 °C по време на целия ви престой.

Проливните дъждове поддържат растителността буйно зелена, но тъй като се появяват почти изключително вечер или през нощта за не повече от 20 минути, те не влияят на спокойната почивка.

Времето през май

Дори май все още може да се класифицира като високосезонен месец в Барбадос. Въпреки че валежите са повече, отколкото през предходните месеци, все още вали обикновено през нощта и по-рядко през деня.

Температурата на въздуха не варира много, като се колебае около 30 °C, докато температурата на морската вода се покачва до 27 °C.

Времето през юни

Влажният сезон започва през юни, но ако можете да намерите евтин полет за тази дата, не се притеснявайте да отидете в Барбадос.

През юни вали приблизително всеки втори ден под формата на силни половинчасови дъждове, които понякога се появяват и през деня. Температурите се задържат в 30-те години и влажността се повишава, така че пребиваването на открито не е подходящо за чувствителни хора.

Времето през юли

С дългите си дни юли е месецът с най-много слънчеви часове през годината. Въпреки че всеки следобед ясното небе се разкъсва от облаци, последвани от кратък, силен дъжд, няма нужда да се притеснявате за дълготраен дъжд.

Температурите се покачват до 31 °C всеки ден, а влажността е доста висока, но постоянният целогодишен вятър прави престоя навън по-приятен.

Времето през август

Август е горещ и влажен месец с чести проливни дъждове (1-3 пъти на ден), но те обикновено продължават само няколко минути заради ветровете. През август температурата варира минимално, като през целия месец се колебае около 31 °C.

Морската вода е с температура до 29 °C.

Времето през септември

Дъждовният сезон бавно достига своя връх през септември, а в редки случаи съществува и заплаха от урагани или тропически бури. В действителност обаче катастрофалните събития обикновено избягват Барбадос и поразяват острова средно веднъж на 20-30 години.

Въпреки това бурите все още могат да бъдат силни и да се случват всеки ден. Обикновено обаче те са само в следобедните часове или по-късно вечерта и не продължават дълго.

Дори през септември слънцето грее през по-голямата част от деня, а напълно облачното небе, продължаващо повече от няколко часа, е рядкост.

Времето през октомври

Октомври е най-дъждовният и най-топлият месец в годината. Силни гръмотевични бури често се появяват всяка вечер, понякога дори по няколко пъти на ден, но дори и през октомври няма продължителни валежи.

Дори през есента духат постоянни ветрове, така че облаците и дъждът бързо - най-много в рамките на 30 минути - отново се разсейват. Средните температури са около 31 °C, а влажността на въздуха е много висока.

Ако нямате нищо против от време на време да бъдете издухани от морето от гръмотевична буря за половин час, отидете на Барбадос през октомври. Това е месецът, в който цените на нощувките са най-ниски, а сезонът на ураганите, характерен за други части на Карибите, е по-малко вероятен.

Времето през ноември

Ноември е последният месец от дъждовния сезон и се различава малко от октомври. Дъждовете са чести и проливни, но много кратки, като между тях има слънчево или частично облачно време и високи температури от около 30°C.

Морето също е топло, като се затопля до 28 °C.

Времето през декември

Декември е преходен месец между дъждовния и високия сезон, но заради Коледа това вече е месецът, в който цените на всички услуги са най-високи.

Времето е подходящо за туризъм и мързелуване край морето. Общата сума на валежите е доста висока, но е концентрирана почти изключително в кратки 20-минутни дъждове, които се случват вечер или през нощта, и то все още не всеки ден.

Температурите на въздуха се повишават до 29 °C, а на морето - до 27 °C.

Таблица на температурите през годината

Барбадос - Температури през годината

Месец
Времето
Air
Вода
януари
слънце
28 °C
27 °C
февруари
слънце
29 °C
26 °C
март
слънце
29 °C
26 °C
април
слънчев
30 °C
27 °C
май
слънчев
30 °C
27 °C
юни
слънчев
30 °C
28 °C
юли
слънчев
30 °C
28 °C
август
дъждовен
31 °C
29 °C
септември
дъждовен
31 °C
29 °C
октомври
дъждовен
30 °C
29 °C
ноември
дъждовен
30 °C
28 °C
декември
слънчев
29 °C
28 °C

Кога да отидете в Барбадос

Най-доброто време за посещение на Барбадос е от декември до май. Тогава на острова има най-малко валежи и най-много слънчеви дни.

Въпреки това Барбадос е един от малкото карибски острови, които можете да посещавате целогодишно без особени притеснения. Особено между юли и ноември може да се очаква висока влажност и високи температури, но знойното време се смекчава от постоянния вятър.

През лятото и есента също така вали значително повече, отколкото през зимата и пролетта, но в повечето случаи това са кратки (до 30 минути) дъждове, въпреки че могат да бъдат много силни.

Най-големият риск от урагани и тропически бури е от август до ноември, но Барбадос вече е извън основния ураганен пояс и затова подобно природно бедствие се случва директно на острова средно веднъж на 30 години.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.