Folkestone Marine Park

Морски парк Фолкстоун

Бреговата линия в северния край на Холетаун е един от най-красивите плажове и особено места за гмуркане с шнорхел в Барбадос. Морският парк Фолкстоун (понякога наричан Морски резерват Фолкстоун) е място, което "трябва да се види" от всички любители на морето и подводния свят.

Търсене на настаняване в Барбадос

Спиращите дъха преживявания, които ви очакват под водата, се допълват от приятна плажна обстановка с много естествена сянка, както и от добра достъпност.

Шнорхелинг и гмуркане

Морският резерват Фолкстоун е най-доброто място за гмуркане с шнорхел в Барбадос и със сигурност е едно от най-добрите в Малките Антили. Разбира се, той вероятно не може да се сравнява с Индонезия, Палау или Белиз, но все пак заема достойно място на картата на света за гмуркане с шнорхел.

Тук назъбените коралови рифове заемат огромна площ и са напълно достъпни директно от плажа. За да се гмуркате с шнорхел, не е необходимо да плувате на повече от 10 метра от брега и ще откриете готов град от коралови рифове.

Освен това широкият кръг около плажа е защитена зона, в която не се допускат лодки, така че гмуркането с шнорхел тук е много спокойно и безопасно.

Най-добрият район е в северния край на плажа. Ако пристигате на плажа с кола, вървете на около 50 метра от паркинга вдясно, където има изключително удобен пясъчен вход към морето. Лявата (южната) част не е толкова безопасна за гмуркане с шнорхел, защото поради широките плитчини има по-големи вълни, които могат да ви надраскат лошо по коралите.

В зоната, до която има удобен достъп от плажа, ще видите предимно дребни и средни видове риби, но може да имате късмет да видите и костенурки.

Потъналия кораб MV Stavronikita

На около 200 метра от брега се намира останките на MV Stavronikita - средно голям гръцки товарен кораб, който е претърпял корабокрушение край бреговете на Барбадос през 1976 г., докато е превозвал цимент от Европа на 35 метра дълбочина.

Корабът се намира в близост до коралов риф и е едно от най-добрите места за гмуркане със стотици видове пъстри риби и изобилие от костенурки.

Училището за гмуркане Hightide е базирано точно на плажа и организира екскурзии с лодка до останките на "Ставроникита", наред с други.

Плажни съоръжения

Плажът в морския парк Фолкстън е покрит с много фин бял пясък без камъчета, а през него минава павирана пешеходна зона. Плажът е оборудван с безплатни тоалетни и душове с прясна вода.

Тук ще намерите малко бистро, а на север - елитни ресторанти на курортни хотели.

Непосредствено на плажа няма съоръжения за наемане на шезлонги и чадъри, но зрели дървета осигуряват сянка. Още по на север по крайбрежната алея ще намерите шезлонги под наем, но те са достъпни само ако гостите на местните курорти не ги използват.

Настаняване на плажа

Непосредствено в морския резерват Фолкстоун ще намерите само по-скъпите хотелски комплекси:

Транспорт до морския парк Фолкстън

Морският резерват Фолкстоун е един от най-достъпните с кола плажове по цялото западно крайбрежие на Барбадос.

С кола

Един от малкото плажове, които предлагат малък безплатен паркинг само на няколко метра от водата. Макар че той обикновено се запълва преди 9 ч. сутринта, паркингът е достъпен на тревната площ до местната църква на около 70 м от плажа.

Резервирайте кола в Барбадос

Отбивката от главния път не е добре обозначена, затова разгледайте подробната карта на маршрута от Бриджтаун на google.com/maps.

С автобус

Автобусната спирка се намира на главния път, на около 150 метра от плажа.

Всички автобуси и микробуси от Бриджтаун в посока Холтаун тръгват от автогара Принцеса Алис / Чийпсайд. Маршрутът от Бриджтаун през Холетаун по-на север е много натоварен и автобус или микробус (ZR) преминава средно на всеки 5 до 10 минути.

  • Автобусен маршрут 1C (на всеки 30 минути) - Бриджтаун, Проспект, Уестън, Спийстаун, Сикс Менс, Конелтаун (пещерата на цветята на животните)
  • Автобусна линия 27 (само сутрин и вечер) - летище, Prospect, Weston, Speighstown
  • Микробусни линии 3J, 4A, 9A, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 46, 47, 89, 90, 91, 97
  • Споделени таксита (ZR) линия 3O

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Барбадос.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.