Kourion

Kourion

Курион е бивш древен град, а днес е един от най-важните и най-големи археологически обекти в Кипър. От повечето от оригиналните сгради са останали само основи, дорийски колони и археологически разкопки, като изключение прави гръко-римският театър, който е напълно реставриран и днес все още служи на първоначалното си предназначение, като в него се провеждат концерти, представления и други културни събития.

Хотели и места за настаняване - Пафос

Древният град (акропол) Курион вероятно е основан през II в. пр. н. е. на 100-метрово плато, разположено непосредствено до морето. Той се намира на около 19 км от днешния град Лимасол.

Основните забележителности на акропола са останките от храма на Аполон, гореспоменатият гръко-римски театър, основите на къщата на гладиаторите или древния стадион.

Входни такси и работно време

Отворен всеки ден от 8:30 до 19:30 ч., а през зимата само до 17:00 ч. Последното влизане е винаги 30 минути преди края на работното време.

За вход се заплаща 4,50 EUR.

Официален уебсайт: mcw.gov.cy

Плаж Kourion

Под археологическия парк се намира широк плаж с гледка към фотогенични скали и твърд пясък и камъчета.

В тази част на Кипър морето не е толкова спокойно и често има по-големи вълни, идеални за бодисърфинг. Навлизането във водата е плавно през първите около 20 метра, след което дъното се спуска по-стръмно.

На плажа има и 3 ресторанта.

Как да стигнете до тук

При археологическия обект Курион и на плажа можете да паркирате лесно и безплатно на големите паркинги. Курион се намира зад село Епископи, до което има указателни табели.

От центъра на Лимасол до манастира Агиос Ермогенис се движи автобусна линия 16Б (в разписанието маршрутите до Агиос Ермогенис са отбелязани в зелено). От автобусната спирка до входа на Курион се върви около 450 метра по пътя (маршрутът до en.mapy.cz).

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Кипър.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.