Cape Greco

Кейп Греко

Кейп Греко е най-източната точка на Република Кипър и един от най-посещаваните природни резервати на острова. Изкачете се на скалата и се насладете на незабравима гледка към открито море. Ще се изкачите по пътеки, водещи до високи скални отвеси, където можете да седнете на пейка и да наблюдавате безкрайното море.

Входът в Националния парк "Кейп Греко" е безплатен.

Необходимо е да се има предвид, че до самия връх на носа не може да се стигне, тъй като там е разположена военна база на британската армия.

Най-евтини хотели в Кипър

Скали, пещери и гледки

Около цялото крайбрежие на резервата "Кейп Греко" има маркирана туристическа пътека, която е доста удобна за ходене, но поне маратонките са задължителна екипировка. Основната атракция на разходката по крайбрежието са фотогеничните назъбени скали, малките морски пещери и гледки. Особено гледките към изгряващото и залязващото слънце, синьото море и пясъчножълтите хищни скали.

На наблюдателната площадка на около 1 км от автобусната спирка можете да посетите интересната скулптура Паметник на мира.

Пътеката минава на места по голи скалисти равнини, преди да се потопи в ароматни гори от ниски борове. На територията на обекта има общо 9 маркирани пътеки; основна представа за местоположението на картата ще ви даде напр. en.mapy.cz.

Плуване и море

Не очаквайте удобни плажове на нос Греко. Плуването вероятно е възможно от източната страна в Синята лагуна - малък залив с кристално чиста вода, където условията са чудесни за гмуркане с шнорхел. Достъпът до водата обаче е труден през големи и доста стръмни камъни.

Как да стигнете до там

За да стигнете до там, вземете автобуси с номера 101 и 102 от Ая Напа и Протарас и слезте на спирката на нос Греко. С този автобус ще стигнете и до най-добрите плажове в околностите на Ая Напа, като плажа Коннос или залива Фиг Tree.

Билетът струва 1,50 евро в едната посока или можете да използвате еднодневни билети, вижте информацията на място в Айя Напа.

Можете също така да шофирате директно до Cape Greco и да паркирате безплатно навсякъде.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Кипър.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.