Айя Напа

Айя Напа

Една от най-търсените дестинации в Кипър, Ая Напа (понякога също Агия Напа), предлага красиви плажове, десетки клубове, концерти, аквапарк или разходка с лодка.

Хотели и места за настаняване Ая Напа

Възможно е да се резервират голям брой организирани екскурзии с лодка, при които можете да отидете да видите делфини, например. За влюбените двойки препоръчваме да посетят пристанището или да посетят Моста на любовта, който се издига между скалите. Друга възможност е да посетите увеселителния парк, където можете да се насладите например на гледката от виенското колело.

Плажове и плуване

Начупената крайбрежна ивица около Ая Напа предлага плажове с фин, светъл пясък на повече от 8 км около курорта. Плажовете са разделени тук-там от фотогенични скали и всички са заобиколени от пълна гама съоръжения под формата на барове, ресторанти, шезлонги под наем и широк спектър от водни спортове. Какви плажове да посетите в Ая Напа?

 • Nissi Beach - Един от най-известните плажове в Кипър и цялото Средиземноморие, предлага идеални условия за семейства през деня и за партита до късно през нощта. Плажът е най-големият по площ от всички плажове около Ая Напа и за него сме написали специален мини пътеводител.
 • Pantachou Beach - Плажът се намира точно в центъра на града и освен всичко друго е най-лесно достъпен с обществен транспорт. Пантаху е най-добрият плаж за семейства с деца поради близостта му до центъра и много плиткото море. След Ниси този плаж е най-посещаваният и най-натовареният в цялата област.
 • Agia Thekla Beach - Най-западният от плажовете в курорта е подходящ за тези, които не обичат тълпите. Той е спокоен дори в разгара на сезона, особено поради отдалечеността си от основния хинтерланд. Въпреки това и тук можете да се възползвате от всички необходими плажни услуги.
 • Makronissos Beach - Красива плажна ивица, свързваща малък полуостров със сушата, така че да можете да плувате от двете страни на този 70-метров плаж. На малкия полуостров можете да посетите археологическия обект на погребално съоръжение от античния период. Плажът Макронисос е просторен и за него сме написали собствен мини пътеводител.
 • Landa Beach - По-малък, хубаво озеленен плаж между Ниси и Макронисос, идеален за по-спокоен ден
 • Sandy Bay (Vathia Gonia) - Красивият плаж с форма на подкова се намира в тесен плитък залив, защитен от вълните от открито море. Той има най-добрите условия за гмуркане с шнорхел и е един от най-натоварените плажове в Аяя Напа
 • Pernera Beach - малък плаж, заобиколен от палмова горичка, на половината път между центъра на Ая Напа и плажа Ниси. Идеален за тих следобед с книга, далеч от главното действие.
 • Kermia Beach - Най-източният тих плаж на около 4 км от Ая Напа привлича тези, които обичат тихата и спокойна среда с удобствата на хотелски комплекс точно на плажа.

Атракции и забележителности

Ая Напа е не само плажна дестинация, но се гордее и с красива природна среда, както и с модерен тематичен парк.

За природни красоти се насочете на изток от града. Най-близкото място, което ще откриете, е Мостът на любовта . Скален отвес, издигащ се на около 20 метра от сушата над морето, образува скална порта, до която можете удобно да се разходите и да се насладите на красива гледка към морето.

Още по-далеч към източния край на Кипър се намира националният парк Cape Greco с морски пещери Sea Caves. Кликнете върху имената, за да прочетете подробности.

От друга страна, на около 8 км западно от Ая Напа ще намерите голям воден парк WaterWorld Themed Waterpark.

Настаняване

Ая Напа е плажен курорт номер 1 в Кипър, така че можете да избирате от широка гама от всички видове настаняване. Евтини апартаментни комплекси с цени около 55 евро на вечер за студио, а също и големи хотелски комплекси на самия плаж, които в разгара на сезона можете да получите от около 115 евро на вечер за двама.

Хотели и места за настаняване в Ая Напа

За да ви помогнем да се ориентирате в обстановката, предлагаме ви няколко съвета за конкретни места за настаняване:

Транспорт

Ако се отправяте към Ая Напа с кола под наем, можете лесно да стигнете дотам директно от Ларнака, която е на 44 км, по удобна магистрала. Указателната табела за "Ая Напа" се появява още в Ларнака и е почти невъзможно да се изгубите. Повечето обществени паркинги на плажовете са безплатни.

Сравнете цените на колите под наем в Кипър

Междуградският транспорт се осигурява от автобуси Inter City от следните дестинации.

 • Ларнака (разписание: intercity-buses.com/larnaca) - 4 eur в едната посока, 7 eur дневен билет за маршрута
 • Пафос (разписание: intercity-buses.com/paphos) - 9 eur в едната посока
 • Никозия (разписание: intercity-buses.com/nicosia) - 5 eur в едната посока, 9 eur целодневен билет за маршрута

Местните автобуси се обслужват от OSEA. Еднократен билет струва 1,50 eur, а целодневен билет за обществения транспорт в Ая Напа и околностите (от OSEA) струва 5 eur. Билетите могат да бъдат закупени от шофьора само в брой.

Можете да използвате и еднодневен билет за 15 eur, валиден за всички междуградски превози в Кипър и за целия обществен транспорт в Ларнака, Никозия, Пафос, Лимасол и района на Фамагуста, който включва Ая Напа.

Списък и карта на всички автобусни маршрути в Айя Напа: osea.com.cy/en/bus-routes.

По главния маршрут от аквапарка WaterWorld, през плажа Ниси, центъра на града, нос Греко и до съседния курорт Протарас, използвайте линиите 101 и 102, които се движат веднъж на час. Въпреки това много участъци са подсилени от други местни линии, така че обикновено няма да чакате повече от 20 минути за автобус в рамките на Ая Напа.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Кипър.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.