Mae Klong

Maeklong

Невзрачният град Маеклонг (по-известен като Мае Клонг) в провинция Самут Сонгкрам привлича туристите с една необичайна атракция. Направете еднодневна екскурзия от Банкок и се насладете на адреналин при пазаруването на пазара, през чийто център минава железопътна линия.

Въпреки че железопътният пазар в Ханой, Виетнам, е по-известен, тайландският определено също си заслужава да бъде посетен. Разходете се с влак, открийте автентичната тайландска природа, изпитайте как влакът преминава само на сантиметри от вас и дори направете кратко пътуване до близкия плаващ пазар Амфава.

Пазар точно на релсите

Маеклонг (на картите често погрешно наричан провинция Самут Сонгхрам) е оживен град, в който риболовът и земеделието са основните икономически отрасли. Именно в центъра на Маеклонг местните рибари и фермери продават продукцията си всеки ден.

Тъй като в тайландските градове пространството обикновено е проблем, пазарът е възникнал донякъде спонтанно на сравнително слабо използван местен път, водещ към град Бан Лаем. Всеки път, когато влакът наближи, продавачите на пазара бързо преместват сергиите си извън обсега на вагоните, а купувачите се преместват зад червената маркирана линия, за да не бъдат блъснати от влака. След като влакът отмине, сергиите отново се поставят на мястото си, дори ако между преминаванията има само 20 минути.

Пазарът е отворен всеки ден от около 7:00 до 16:00 ч., но някои сергии са разпродадени след обяд.

Влаковете минават през пазара 8 пъти на ден. Четири пъти в едната посока и четири пъти в другата посока.

В колко часа минава влакът?

Въпреки че железопътната линия до Мае Клонг се управлява от държавните тайландски железници SRT, на официалния им уебсайт няма да намерите разписание за този маршрут.

Въпреки това часовете на преминаване са се променяли минимално през годините, преписваме настоящото разписание от 2023 г., което вероятно ще бъде валидно и през следващите години.

  • Отпътуване от Бан Лаем (обратна крайна спирка): 7:30, 10:10, 13:30, 16:40
  • Пристигане в Mae Klong (преминаване през пазара около 2 минути по-рано): 8:30, 11:10, 14:30, 17:40
  • Отпътуване от Mae Klong (преминаване през пазара около 1-2 минути по-късно): 6:20, 9:00, 11:30, 15:30
  • Пристигане в Бан Лаем (противоположния край): 7:20, 10:00, 12:30, 16:30

Какво да купите на пазара?

Пазарът Maeklong е един от най-големите пазари за прясна риба в Тайланд. Очевидно това не е много практична стока за туристите, но можете да си купите и пресни плодове, напитки, сладкиши, а също и готови ястия, идеални за лек обяд или закуска.

Пътуване до плаващите пазари в Амфава или Дамноен Садуак

Maeklong се намира близо до плаващите пазари Amphawa (7 км) и Damnoen Saduak (19 км) - два от най-известните в Тайланд. И двата пазара са отворени всеки ден приблизително от 7:30 до 17:00 ч.

До по-близкия пазар Amphawa води много по-лесен маршрут. Сините songthaews (отворени микробуси, които функционират като споделени таксита) тръгват от гарата близо до железопътния пазар(точното местоположение на картата) около 1-4 пъти на час, в зависимост от това колко са пълни. Просто кажете на шофьора, че отивате в Ампхава, и той услужливо ще ви насочи към правилния songthaew. Плащате на шофьора, след като слезете, а цената трябва да е 15 хил.

Има и миниван, който се движи веднъж на всеки два часа по маршрута Mae Klong - Amphawa - Damnoen Saduak от главната автогара(местоположението е показано на картата). Цената е 30 хил. т. до Амфава и 50 хил. т. до Дамноен Садуак.

Как да стигна до Мае Клонг?

Има няколко варианта за придвижване до "влаковия пазар" в Мае Клонг.

Организирано с туристическа агенция

По-голямата част от туристите резервират групова еднодневна екскурзия с водач от някоя от стотиците местни туристически агенции, разпръснати из Банкок (особено около основните забележителности, но също и около големите хотели).

Повечето от тези екскурзии включват "железопътния пазар" и "плаващия пазар", понякога само Амфава, понякога Дамноен Садуак. Винаги ще пътувате с климатизиран микробус, който тръгва от определени хотели в Банкок.

Цените варират, но би трябвало да са в диапазона от 60 до 75 щ.д.

На собствен ход с влак

Пътуването с влак е най-забавното и по време на него ще видите най-много. От Банкок то ще ви отнеме около 2,5 до 3 часа и ще трябва да смените веднъж влака, като използвате кратък ферибот. Но освен това ще видите оживеното рибарско градче Махачай, което е напълно свободно от туристи, и красивото тихо градче Та Чалом, където също има малко туристи.

Първо ще вземете влака от Банкок до Маха Чай. Влаковете тръгват от гара Уонгвиан Ян(как да стигнете до тук) веднъж на час през целия ден. Първата услуга от Wongwian Yan тръгва в 5:30 ч., с което лесно ще хванете първата свързваща услуга по следващата линия. Пътуването до Махачай отнема по-малко от час.

В Махачай се разходете из пазара точно до гарата и след 150 метра се качете на ферибота през реката, който се движи на всеки 5 минути през целия ден. Плащате 5 хил. т. на билетната каса при качване на борда.

Лодката ви сваля на другия бряг в град Та Чалом, през който можете да минете пеша или да се отправите направо към гарата, наречена Бан Лаем, в зависимост от времето. До нея ви водят съвсем ясни табели, които са и на английски език.

Влаковете се движат от Бан Лаем до Мае Клонг 4 пъти дневно (вижте часовете по-горе).

Винаги можете да си купите билети за влак от билетните каси на всички гари. От Банкок до Махачай и от Бан Лаем до Мае Клонг всеки от тях струва 10 хил. 25 хил. А това е около 45 пъти по-малко от цената при организирана екскурзия...

На собствен ход с автобус/миван

Много туристи избират по-бърза автобусна връзка за еднократно пътуване (обикновено обратно до Банкок). Някои връзки се обслужват от по-малки миниванове/ванове. Превозните средства обаче винаги са климатизирани и сравнително модерни.

Автогарата в Мае Клонг се намира на около 250 метра южно от тази на влака(местоположението е показано на картата), а билети могат да се закупят от павилионите под автогарата. Просто попитайте на първата будка откъде да си купите билети до Банкок и продавачите услужливо ще ви насочат към най-близкото заминаване.

В Банкок всички микробуси/автобуси спират на южната автогара, а някои тръгват от гара Мочит (за информация относно връзките с центъра на града вижте пътеводителя за Банкок ).

Цената на билета е 70 хил. т. и винаги е само в брой.

Настаняване Мае Клонг

Пътуването от Банкок на собствен ход отнема между 4 и 5 часа дотам и обратно, така че ако искате да се насладите изцяло на пазара и града, останете една нощ тук. Няма да намерите много места за настаняване точно в центъра на Маеклонг, но в околността и особено на плаващия пазар Амфава се предлагат десетки.

Бихме ви препоръчали тези места за настаняване:

  • Coco View Hotel **** - най-близо до центъра на Маеклонг (на около 2 км), хотел с добро качество и цени от 27 евро на вечер
  • Chuchaiburi Sri Amphawa ***** - луксозен 5* хотел в близост до пазара Амфава на ненадмината цена от 31 eur на вечер

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Тайланд.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.