Безопасност и сигурност в Тайланд

Тайланд

Какви са рисковете за здравето в Тайланд? Безопасен ли е и къде са местата с най-висока престъпност?

10-те най-добри хотела в Тайланд

Рискове за здравето

Здравеопазването в Тайланд е на високо ниво, а качеството на медицинските заведения е добро. В отдалечените райони здравеопазването е по-трудно достъпно. В случай на спешно нараняване грижи ще бъдат осигурени дори във военните болници.

Голямо предимство е наличието на лекарства в аптеките. Можете да си набавите лекарства без рецепта и много евтино, а мрежата от аптеки е много гъста дори в най-малките градове.

За медицинските услуги обаче трябва да се плаща; безплатни услуги няма. Затова препоръчваме добра застраховка за пътуване.

Питейна вода

Водата от водопроводната мрежа не е питейна. Препоръчваме ви да пиете бутилирана вода, която обикновено се купува в местните магазини.

Опасни животни

Тайланд се намира в тропиците, има топли тропически морета и тропически гори. Това е една от причините в Тайланд да има животни, които са опасни за хората.

От друга страна, трябва да се спомене, че поради голямата гъстота на населението туристите рядко се сблъскват с опасни животни.

Морски същества

Теоретично можете да срещнете опасни животни в морето, но обикновено не в плитчините и със сигурност не на оживените плажове.

  • Боксовата медуза - жилеща и смъртоносна медуза, която се среща в по-дълбоките води, особено около Кох Пханган и Кох Самуи, е особено активна през нощта.
  • Red lionfish - Тази красива риба може да ужили и убоде, когато бъде обезпокоена, причинявайки силна болка, но не е смъртоносна.
  • Акули - в дълбоките морета около Тайланд има много видове акули, но те рядко идват в плитките морета в близост до плажовете и островите и нападенията на акули върху хора са изключително редки в Тайланд.

Змии и отровни паяци

В Тайланд няма видове паяци, които да представляват пряка заплаха за хората. Изключение прави паякът черна вдовица, чието ухапване може да бъде потенциално смъртоносно за алергични хора, но тези паяци почти не се срещат в райони, където има хора.

От отровните змии най-опасни са кобрите, които се срещат в изобилие в джунглите и далеч от жилищата в Тайланд.

В градовете и курортите няма да срещнете змии, но ако се отправите на разходка в тропическата джунгла, бъдете предпазливи и в идеалния случай не стъпвайте във висока трева.

Комари

Комарите са причина за най-много смъртни случаи от всички животни. Те пренасят болести като треска денга и вируса Зика.

Въпреки това големите епицентрове на тези заболявания не са често срещани в Тайланд, а животозастрашаващите състояния са особено често срещани сред възрастните хора.

Използването на репеленти, когато сте извън града, е достатъчна защита срещу комарите.

Бездомни кучета

Потенциално най-големият риск от нараняване на хора не се крие в отровните змии, хищниците или морските обитатели, а в домашните животни.

Свободно скитащите кучета са многобройни в Тайланд. Някои от тях принадлежат на определени хора и охраняват домовете им, а други са бездомни кучета, които се събират на глутници.

Като цяло бездомните безстопанствени кучета са много малко агресивни и по-скоро се страхуват от хората. Също така в големите градове и курортите няма голяма опасност от кучета, защото те са свикнали с хората.

Ако обаче сте в провинцията, ще срещнете много кучета, които защитават територията си, и те могат да бъдат потенциално агресивни.

Бясът се среща в Тайланд, въпреки че през последните години той значително намалява.

Избягвайте контакт с кучета, не ги хранете и не ги галете. Малко вероятно е те да ви обърнат внимание.

Задължителни ваксинации

В Тайланд няма задължителни ваксинации. Препоръчва се обаче да се ваксинирате за хепатит А, В и коремен тиф.

Можете спокойно да оставите антималариците си у дома, рискът е минимален.

Но е необходимо да се предпазвате от ухапвания от комари с репелент, тъй като случаите на малария са рядко регистрирани (особено при пътуване в граничните райони в южната и северната част на страната).

Престъпления

Нивото на престъпност на практика не се различава от сравнимите нива в други световни столици.

Погрижете се да спазвате всички обичайни предпазни мерки. Не се препоръчва да се разхождате сами в тихи улички или обезлюдени райони. Уверете се, че всички пари, бижута, билети и паспорти са добре съхранени. Здравословната предпазливост винаги е в реда на нещата.

Тежките престъпления не са често срещани в Тайланд и със сигурност не са свързани с туризма.

Измами и туристически капани

Туристът най-вероятно ще се сблъска с дребната престъпност и с усилията на местните измамници да печелят пари от невежеството на чужденците.

Често срещани са например измамите със скутери под наем, при които ви дават назаем вече повреден мотоциклет, а при връщането му ви начисляват високи такси за повреда.

В туристическите градове много често се срещат силно завишени цени от шофьори на тукашни коли.

На различните места се наблюдават различни измами, които са описани в отделните ръководства.

Ако имате някакви проблеми, можете да се обадите на туристическата полиция на телефон 1155, за да говорите на английски език.

Риск от бедствия

Поради местоположението на Тайланд не могат да се изключат възможни наводнения и последващи свлачища, свързани с мусонния сезон.

Дъждовният сезон е особено силен от края на август до края на октомври, когато често се случват проливни дъждове.

В Тайланд не съществува риск от тайфуни или урагани.

Съществува риск от цунами, дължащ се на подводни земетресения, но опасните цунами са много редки в Тайланд. Освен това след 2004 г., когато опустошително цунами удари цяла Южна Азия, в Тайланд е разработена ефективна система за предупреждение за цунами.

Важни контакти

Когато сте в Тайланд, трябва да знаете следните телефонни номера.

  • Спасителна служба - 1669
  • Туристическа полиция (занимава се предимно с проблеми на чужденци) - 1155
  • Полиция - 191
  • Пожарна команда - 199

Международният телефонен код на Тайланд е +66.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.