Аютая

Аютая

Само на час и половина от Банкок се намира бившата столица на някогашното сиамско кралство Аютая, която е най-популярната туристическа спирка при пътуване из вътрешността на Тайланд.

Откриването на величествените каменни руини ще ви разкрие много тайни за някогашното материално, но най-вече духовно богатство на империята. На спокойната атмосфера най-добре ще се насладите с велосипед или от водите на река Чао Прая.

Тогавашната столица е основана през 1351 г., но се предполага, че много древни храмове и паметници са стояли на това място още през I хилядолетие пр. н. е. Старата Аютая е много голяма и добре запазена, така че не е чудно, че може да се похвали със статут на световно наследство на ЮНЕСКО.

Исторически парк или Венеция на Тайланд

Центърът на стара Аютая се намира в средата на голям меандър на река Чао Прая, която освен това е преплетена с множество изкуствени водни канали, създаващи на много места почти мистична атмосфера. Това е една от причините Аютая да е известна като "Венеция на Тайланд" или "Венеция на Изтока".

Всички храмове и важни паметници са разположени на сравнително малка площ и са включени в Историческия парк на Аютая. Въпреки че официалното наименование може да предполага фиксирана входна такса, можете да се движите из центъра на града съвсем свободно и да плащате само за влизане в отделни храмове.

Следните паметници определено не бива да се пропускат.

Големият дворец

Ват Пра Си Санфет, наричан още Големият дворец, е най-големият храм в Аютая и се намира точно в центъра на историческия квартал. Дворецът е завършен през 1351 г., но през XVIII в. почти целият е разрушен от бирманците. Частично е възстановен в историческия си вид и дори днес е най-големият храм в града.

Основната забележителност са 3-те високи чеди с останките на сиамските крале.

Храмът е отворен от 8:30 до 19:00 ч. и има входна такса 50 хил.

Ват Чайваттанарам

Вторият по големина будистки храм в Аютая датира от 1630 г. и разположението му точно на брега на река Чао Прая го прави една от основните забележителности на града. Храмът е построен в нетрадиционен (поне за Тайланд) кхмерски стил от червени тухли и в него се намират общо 120 статуи на Буда.

Той е единственият, който се намира на десния бряг на реката. Храмът е отворен от 9:00 до 17:00 ч. и за влизане в него трябва да заплатите 50 хил.

Ват Махатхат

От този храм, датиращ от 1374 г., са останали повече или по-малко само руини, но въпреки това той е едно от най-посещаваните места в града. В миналото това е бил най-важният храм на Аютая, тъй като тук са се провеждали всички кралски церемонии.

Туристите обаче са привлечени от емблематичната глава на Буда, излизаща от корените на дървото. По-рано бюстът е бил скрит в почвата, но заедно с растящото дърво постепенно пробива на повърхността.

Мястото е отворено всеки ден от 8:30 до 17:00 ч., а билетите струват 50 хил.

Ват Ратчабурана

Датиращ от 1424 г., красиво украсеният пранг, който е и най-високият от всички храмове в града, пленява туристите. Човек може да се изкачи на него и да се наслади на гледката към целия исторически парк.

Подобно на другите храмове, за влизане се заплаща такса от 50 хил.

Статуята на лежащия Буда

В останките на храма Ват Локая Сутхарам ще се натъкнете на известната 42-метрова каменна статуя на Легналия Буда. Това е един от най-фотогеничните паметници, въпреки че бронзовият Легнал Буда в храма Ват Фо в Банкок е много по-впечатляващ.

Статуята може да се види безплатно 24 часа в денонощието.

Други храмове и паметници

Но Аютая предлага още много атракции и забележителности, които не можем да поберем в този мини пътеводител. За пълен списък на всички храмове и паметници посетете официалния туристически уебсайт: tourismthailand.org.

Входни такси и работно време на паметниците

Повечето храмове и паметници в града отварят между 8:00 и 9:00 ч. сутринта всеки ден и затварят около 17:00 ч.

Билети винаги могат да се закупят отделно само за отделните храмове и струват от 20 до 50 хил. Можете да платите само в брой. Районите извън храмовете са отворени 24 часа в денонощието, като няма да плащате входна такса за историческия район на града.

Как да се придвижвате из града

До историческия център може да се стигне по три основни начина: пеша, с велосипед и с тукашен автомобил.

Разстоянията са доста големи и тъй като Аютая е разположена на равнина, идеалният вид транспорт е велосипедът. Буквално на всеки ъгъл има магазини за велосипеди под наем, като за един ден може да платите около 150 хил.

Можете да се уговорите с шофьор на тукашен автомобил, който да обиколи с вас всички големи храмове, като за цял ден приемливата сума е до 350 хил.

Настаняване Аютая

За да се насладите подобаващо на града, препоръчваме ви със сигурност да останете тук поне за една нощ. Ще намерите повече от достатъчно хостели, бюджетни и луксозни хотели. Ние бихме ви препоръчали тези места за настаняване:

  • The Park Ayutthaya Resort And Spa *** - по-малък, спокоен хостел, разположен в сърцето на историческия парк. Цени от 17 евро на вечер
  • Baan Suan Krung Thao *** - много приятен модерен пансион, който се намира само на няколко метра от спирката на микробуса за Банкок. Цени от 26 eur на вечер
  • iuDia **** - модерен бутиков хотел с изглед към река Чао Прая. Цени от 62 eur на вечер

Намерете всички места за настаняване в Аютая на booking.com или agoda.com.

Как да стигнете до Аютая

Аютая се намира на около 80 км северно от Банкок, което го прави идеално място за еднодневна или по-скоро двудневна екскурзия от столицата. С помощта на транспортните компании и търсачките понякога можете да срещнете и пълното име на града "Phra Nakhon si Ayutthaya".

С автобус

Най-честият начин да стигнете до града е с автобус или по-скоро с миниван/автобус. В Банкок всички те тръгват от централната автогара Мочит, където има специална открита зона само за по-малките микробуси. Пред пероните винаги ще намерите каси за продажба на билети.

В Аютая повечето микробуси спират на Наресуан Роуд(точното местоположение е показано на картата), някои тръгват от кръстовището на Наресуан Роуд и Сой Банг Ян(местоположението е показано на картата).

Пътуването отнема час и половина и струва 100 хил. Не е необходимо билетите да се резервират предварително.

С влак

Другият вариант е да се пътува с влак, който има предимството да спира на гари в Банкок с директни връзки с метрото (Банг Су и Хуа Ламфонг) за разлика от автобусите. Недостатъкът е значителната нередовност на разписанието, като влаковете се движат по маршрута рано сутрин, а след това чак следобед.

Влакът е почти толкова бърз, колкото и автобусът, а на гарата можете да си купите билети за вагони втора и трета класа. Билет за 3-та класа, в която има само дървени пейки в подредба 3+3, струва 25 хил. т., а за 2-ра класа в подредба 2+2 места - 65 хил. т.

Разписанията можете да намерите на уебсайта на тайландските железници: www.dticket.railway.co.th

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Тайланд.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.