Традиционна храна в Тайланд

Тайланд

Тайландска кухня

Храната тук е просто невероятна. Подгответе вкусовите си рецептори, защото има какво да очаквате.

От супи до юфка с различни видове и форми, ориз (много ориз), люти сосове, соя, тофу, риба и морски дарове. А за десерт - невероятно сочни и сладки плодове, лепкав ориз с манго (ориз, приготвен с кокосово мляко, поднесен с резени манго) или освежаващ кокосов сладолед. Само една кухня в света предлага всичко това в абсолютна свежест и това е тайландската. Въпреки че ястията са изключително пикантни (така че ако не обичате пикантно, трябва да го посочите при поръчката), нивото на пикантност е значително коригирано за туристите.

От всички вкусни ястия особено препоръчваме пад тай нудълите със сладък соев сос, зеленчуци и фъстъци или вкусната супа от кокосово мляко, с джинджифил, месо и лимонов ликьор том юм. Няма да сбъркате и с риба, овкусена с подправки и билки. Пърженият ориз с парчета раци или друго месо, лук, яйца и шафран, наречен kao pat, също е бързо и популярно лакомство.

Трябва да сте подготвени и за деликатеси като скакалци, бръмбари, щурци и други паразити. Тайландците просто следват мотото: "Ям всичко, което не яде мен". Човек няма да остане гладен, дори ако тайландската кухня не го спечели (което е много малко вероятно). Има международни ресторанти, които предлагат кухни от цял свят. Храната там обаче естествено е по-скъпа.

Моля, обърнете внимание: чешмяната вода не е годна за пиене.

Как да се храните като местен жител

Жителите на Тайланд много държат на етиката по време на хранене. Обикновено те сервират всички ястия наведнъж в по-големи чинии и всеки загребва заедно това, което му харесва. Обикновено се хранят с вилица или лъжица (в зависимост от консистенцията на храната). Не е необичайно да се яде и с традиционните пръчици за хранене, но не очаквайте нож на масата. Поради тази причина храната се разчупва на малки парченца (точно за устата).

Тайландците са общителни, затова не обичат да се хранят сами. За тях храненето е нещо като ежедневен ритуал, при който цялото семейство и приятелите се събират и заедно се наслаждават на вкусна храна. Супата (за разлика от нас) се консумира само като последно ястие.

Обичайни цени в ресторантите

Цените в уличните ресторанти, където е обичайно да се седи на пластмасови столове на маси, поставени точно на улицата, където се хранят местните жители, варират от 40 до 70 бата на ястие. Ресторантите от среден клас предлагат ястия от менюто на цена от 70-100 бата нагоре. Цената обикновено се посочва без гарнитурата, която трябва да се поръча отделно. Най-често това е оризът.

  • Риба - 50 бата за 100 г,
  • пад тай - 70 бата за порция,
  • Том юм - 80-100 таба за порция,
  • Печен ориз с пилешко или говеждо месо и т.н. - 70 thb / порция,
  • Печено пилешко/говеждо месо с къри подправки - 100 щ.д./ порция.
Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.