Туристическа виза за Тайланд

Тайланд

Необходима ли ми е виза за туристическо пътуване до Тайланд? Колко време трябва да е валиден паспортът?

Виза за еднократно посещение в Тайланд до 60 дни

За най-често срещаните туристически пътувания имиграционният служител няма да изисква от вас да правите нищо. Влизането в Кралство Тайланд е безвизово с ограничение за престой от 60 дни за 93 държави.

На 1 юни 2024 г. периодът на безвизово влизане беше удължен от 30 на 60 дни.

За официална информация и списък на държавите, за които не се изисква виза за влизане в Тайланд, посетете уебсайта на тайландското Министерство на външните работи: thaievisa.go.th.

На международно летище или сухопътен граничен пункт ще получите печат в паспорта си, в който е посочена най-късната дата, на която можете да напуснете страната.

Картите за пристигане и заминаване вече не се попълват.

В много редки случаи може да бъдете помолени да представите билет за връщане или доказателство за достатъчно средства (20 000 хил. турски лири на човек или 40 000 хил. турски лири на семейство), напр. банково извлечение.

Сравнете цените на полетите до Тайланд

Повторно влизане в Тайланд в рамките на шест месеца

Ако планирате да пътувате из Югоизточна Азия и да посетите повече от една държава в района или Тайланд е вашият втори дом, не забравяйте, че максималният общ брой дни престой в рамките на 6 месеца е 90 дни.

Превишаване на максималната продължителност на престоя

Каквато и да е причината, ако се случи да напуснете Тайланд за повече от 60-дневния безвизов лимит, очаквайте да бъдете глобени. За всеки допълнителен ден ще заплатите по 500 хил. т., но минималната сума е 1 000 хил. т., а максималната - 20 000 хил. т.

В случай на грубо нарушение на продължителността на престоя в Тайланд ще бъдете изправени пред съд и експулсиране от страната със забрана за влизане за 10 години.

Виза за Тайланд за престой от 61 дни или повече

Ако искате да останете по-дълго в Тайланд, имате, практически погледнато, три възможности за удължаване на престоя си:

  • Чрез удължаване в Тайланд с още 60 дни в имиграционната служба.
  • Като кандидатствате за традиционна виза в посолството на Тайланд във вашата страна
  • като предприемете "бягство за виза".

Можете да кандидатствате за еднократна или многократна виза:

Еднократна виза за Тайланд

Така наречената еднократна туристическа виза може да бъде обработена в рамките на 3 дни срещу такса от около 1 300 хил. Тя е валидна за престой от 60 дни и можете да влезете в Тайланд в рамките на 3 месеца след издаването на визата.

Многократна входна виза за Тайланд

Така наречената многократна входна туристическа виза също се получава в рамките на 3 работни дни, но срещу такса от 5 000 хил. лв. Тя е валидна за неограничен брой влизания за период от 6 месеца след издаването на визата. Еднократният престой не може да надвишава 60 дни, но общият брой дни на престой не е ограничен.

Срок за издаване на виза

Терминът "Visa run" или "Visa running" означава просто напускане на Тайланд за друга държава и незабавно връщане.

На практика трябва само да преминете през имиграционния контрол на сухопътния пункт и да се върнете незабавно. Само в този случай митническият служител ще поиска от Вас да докажете, че сте напуснали Тайланд в рамките на 60 дни, и да покажете доказателство за пари в брой, вж. по-горе.

Идеалният вариант е да напуснете Тайланд за 1-3 дни и да отидете до някой от околните метрополиси или острови, например Сингапур, Куала Лумпур, Лангкави или Пенанг.

Валидност на паспорта

За да пътувате до Тайланд, трябва да имате паспорт, валиден поне 6 месеца след напускането му.

Обратно, няма ограничение за това колко време трябва да е стар паспортът ви, преди да можете да пътувате в страната. Можете да пътувате до Тайланд с чисто нов паспорт.

Други документи

Освен валиден паспорт, не се изискват други документи.

Препоръчително е да имате разпечатано или подръка в телефона си доказателство за пътуването на връщане или последното си банково извлечение, особено при повторно влизане.

Митнически разпоредби

Всички артикули, внасяни в Тайланд, трябва да са в разумни количества. Например за цигарите това са 200 къса на човек, а за алкохола - 1 литър на човек. Превишаването на лимита, колкото и малко да е то, води до голяма глоба. Например за 5 кутии цигари глобата е 366 евро.

Също така имайте предвид, че лимитът не може да бъде надхвърлен от едно лице, дори ако то има алкохол или цигари в багажа си за други хора, пътуващи заедно. Всяко лице трябва да е в рамките на ограничението.

Вносът и износът на наркотични вещества и порнография са напълно забранени. Износът под формата на антикварни или религиозни предмети и статуи на Буда подлежи на разрешение. Това разрешение не се отнася за малки статуи и предмети, които обикновено се купуват на туристическите пазари.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.