Времето в Тайланд и най-доброто време за посещение

Тайланд

Благоприятният тропически климат в Тайланд е това, което гарантира приятен престой през цялата година. Дори и тук обаче е необходимо да се вземат предвид смяната на сезоните и влажността на въздуха между 50 и 80%. Трите сезона се делят на хладни, горещи и мусонни.

Средната температура през "хладния" сезон (ноември-февруари) е 26 °C, а през горещия сезон (февруари-май) е около 36 °C. Дъждовният сезон е топъл и много влажен, като през него падат до 1500 мм дъжд, а средната температура е 32 °C. Туристите не трябва да се притесняват за този период. Дъждът често продължава съвсем кратко или през нощта.

В сравнение с други дестинации със сух и дъждовен сезон, в Тайланд (и в Югоизточна Азия като цяло) не е така, че през сезона на мусоните да се сблъсквате само с неприятно време, изпълнено с гръмотевични бури и дъжд. Така че не се страхувайте да отидете в Тайланд извън сезона, шансовете за хубаво време все още са много високи и обратно, вероятността за природни бедствия, свързани с мусоните (големи наводнения и т.н.), е малка.

В Банкок трябва да вземете предвид силно замърсения въздух и смога, който създава парников ефект. Преходът от климатизираните помещения на сградите (16-21 °C) към открития въздух поставя значителни изисквания към организма и здравето.

По-долу описваме как обикновено изглежда средното време в Тайланд по месеци от годината. Важно е обаче да се отбележи, че описанието никога няма да бъде 100% и както през високия сезон може да получите няколко дъжда, така през сезона на мусоните слънцето може да грее непрекъснато.

Ако погледнете географската карта на Тайланд, за по-любознателните ще стане ясно, че климатът не е еднакъв в цялата страна, а се различава чувствително в рамките на западното и източното крайбрежие на Малайския полуостров. Двете крайбрежни линии често са разделени само от няколко десетки километра.

Вижте цените на полетите до Тайланд извън сезона

Региони на Тайланд с различен климат

Тайланд може да бъде разделен на 6 зони с леко различаващи се климат и време.

  1. Банкок и околностите - горещо време през цялата година, много задушно около май и юни, най-голям сезон на мусоните през септември и октомври
  2. Западно крайбрежие на Малайския полуостров (Пукет, Краби ) - стабилно горещо време през цялата година, силен мусонен сезон от май до октомври
  3. Източното крайбрежие на Малайския полуостров (Ко Самуи ) - стабилно горещо време през цялата година, средно с няколко градуса по-хладно от западното крайбрежие, умерени валежи почти през цялата година, значителни проливни дъждове от октомври до декември
  4. Централен и северен Тайланд - стабилни температури през цялата година, по-влажен сезон през лятото, но валежите не са толкова обилни
  5. Гранични планини в северната част на страната - по-хладно и много приятно време през зимата, докато през лятото има значителен сезон на мусоните
  6. Източното крайбрежие (Трат, Чантабури ) - наричано още "Дъждовното крайбрежие" поради много силния мусонен сезон от юни до октомври с проливни дъждове

Тайланд през годината

Какво е времето в Тайланд през всеки месец?

Времето през януари

Януари е пиковият сезон в почти цял Тайланд с най-голям шанс за чудесно време. Средните температури в Тайланд се движат около 27°C, като най-топло е в Банкок и централната част на страната. Въпреки това относителната влажност е на най-ниското си ниво през годината, така че жегата е поносима.

Валежите през януари са на най-ниското ниво в страната. Малко повече дъждове са вероятни по източното крайбрежие (Кох Самуи, Сурат Тани), особено в началото на януари, но това не е повод за планиране на почивка тук. Слънцето ще грее през по-голямата част от престоя ви.

На север, в Чианг Май, температурите могат да паднат под 17°C през нощта, така че е добре да опаковате по-топли дрехи.

Къдеда отидем: цял Тайланд

Времето през февруари

Дори през февруари времето в цял Тайланд е хубаво. В сравнение с януари се затопля малко и температурите обикновено могат да достигнат над 33°C в Банкок, централен или северен Тайланд, но по-ниската влажност на въздуха прави тези температури поносими.

В плажните дестинации в южната част на страната, както крайбрежието на Андаманско море, така и крайбрежието на Тайландския залив са подходящи за посещение. Валежи има средно 4 дни в месеца, предимно следобедни дъждове, които няма да нарушат особено почивката ви. Температурите по западното крайбрежие се движат около 30°C, а по източното - около 27°C.

Къдеда отидем: цял Тайланд

Времето през март

Март е подходящо време за посещение на цял Тайланд. В Банкок, централен и северен Тайланд и западното крайбрежие на Андаманско море е най-топло - около 32 °C, докато на източното крайбрежие и в Патая температурите са с около 3 градуса по-комфортни.

Влажността на въздуха се поддържа на приемливи нива, както и валежите. Средно на източното крайбрежие (Тайландския залив) падат най-много дъждове, но все пак те са само около 4-5 дни в месеца, а по-голямата част от тях са само вечерни силни, но кратки дъждове.

Къдеда отидем: цял Тайланд

Резервирайте хотел в Тайланд предварително

Времето през април

През април горещият сезон преди мусоните започва да се проявява с пълна сила. Той се характеризира с повишаване на температурите и особено на влажността. Това повишение е най-забележимо в Банкок и околностите му, както и в най-източната част на Тайланд, близо до остров Кох Чанг. В тези райони температурите се покачват над 34 °C и като цяло климатът е много зноен.

На юг, в крайбрежните дестинации, времето обикновено е малко по-поносимо с температури между 30 и 33 °C (по-топло на западния бряг).

Дъждовете в Банкок, Чианг Май или край остров Кох Чанг в Източен Тайланд все още са на ниско ниво. По източното крайбрежие на Малайския полуостров има малко повече дъждове, но все още под средното за годината.

Най-много дъжд има около Пукет, като средно всеки втори ден има валежи, но обикновено за час-два следобед или през нощта, така че дори на западното крайбрежие валежите няма да повлияят драматично на почивката.

Къдеда отидем: цял Тайланд

Времето през май

Май е пиковият месец на горещия сезон преди мусоните. Температурите в Тайланд варират между 32 и 35 °C, като в Банкок и околностите му е най-неприятно да се пребивава поради високата влажност и смога. Въздухът е буквално напоен с вода, но продължителните целодневни дъждове са по-скоро рядкост, като обикновено валежите започват след 16:00 часа.

Нещо повече, статистиката показва, че май не е от най-дъждовните месеци, а по източното крайбрежие на полуострова например има много по-голям шанс за хубаво време, отколкото за дъжд през деня. Дори на западното крайбрежие често вали само следобед, макар и силно и бурно, но за не повече от 3-4 часа.

Къдеда отидем: Източното крайбрежие на Малайския полуостров(Кох Самуи, Кох Тао и др.) , северната част на Тайланд(Чианг Май), но също и западното крайбрежие(Пукет, Краби и околности)

Времето през юни

След първата половина на юни температурите отново леко се понижават, но все пак остават около 32 °C в цялата страна, дори 34 °C в Банкок и околностите.

Статистически най-малко валежи (дори не всеки втори ден) се очакват по източното крайбрежие на Малайския полуостров на прилежащите острови, най-много по западното му крайбрежие и след това в най-източната част на Тайланд и в района на Трат и Ко Чанг.

Къдеда отидем: източното крайбрежие на Малайския полуостров (Кох Самуи, Кох Тао и др.), северната част на Тайланд(Чианг Май)

Времето през юли

Въпреки многото предположения, че летните отпуски не са подходящо време за посещение на Тайланд, реалността е малко по-различна. Въпреки че температурите и влажността на въздуха са високи (30-33°C), така че особено в градовете може да е доста неприятно, но по отношение на валежите юли не е от месеците, през които е невъзможно да се пътува.

Напротив, целият източен бряг на полуострова с прилежащите острови (Ко Самуи и др.) се радват предимно на полуоблачно време с отделни вечерни гръмотевични бури, но те няма да окажат голямо влияние върху престоя. Подобно е положението и на север в Чианг Май, а западното крайбрежие също може да се ползва, въпреки че тук бурите са по-интензивни и понякога започват в ранния следобед.

Къдеда отидем: Източното крайбрежие на Малайския полуостров(Кох Самуи, Кох Тао и др.), северната част на Тайланд(Чианг Май)

Времето през август

През август започва основният сезон на мусоните в Тайланд, но дори и по това време има райони, в които можете да пътувате без страх. Температурите и изобщо престоят на открито не са толкова неприятни, колкото през май. Сутрешните дъждове се смекчават от следобедни гръмотевични бури, а температурите се задържат стабилно между 32 и 34°C в целия Тайланд, като по време на дъждовете и през нощта падат до 24°C.

Източното крайбрежие на полуострова получава най-малко валежи, като вечерните дъждове са само на всеки втори ден. В други райони на Тайланд дъждът е по-интензивен, но със сигурност не може да се каже, че пада от небето през целия ден. По-скоро очаквайте кратки, силни дъждове, редуващи се със слънчево и частично облачно време.

Къдеда отидем: Източното крайбрежие на Малайския полуостров (Кох Самуи, Кох Тао и др.)

Времето през септември

Септември е основният дъждовен сезон в Тайланд. Дъждовете са най-силни в района на Банкок и западното крайбрежие(Пукет, Краби и др.), а също и на изток, близо до границата с Камбоджа (Трат, Кох Чанг), където валежите са най-интензивни. Дори през септември обаче в тези райони може да не вали всеки ден и със сигурност не през целия ден. Въпреки че в небето има много облаци и дъждове могат да се очакват по всяко време, но целодневните дъждове са рядкост и поне за пътуване септември не е лош месец.

Нещо повече, по източното крайбрежие на Малайския полуостров валят значително по-малко дъждове и тук спокойно можете да прекарате една типична плажна почивка.

Нормалните температури не се различават много от тези през останалата част от годината и в цял Тайланд, като варират между 30 и 33°C, но по време на валежи могат да паднат до 24-25°C.

Къдеда отидем: Източното крайбрежие на Малайския полуостров(Кох Самуи, Кох Тао и др.), но и на север около Чианг Май

Времето през октомври

Октомври е последният месец от сезона на мусоните за по-голямата част от Тайланд, но до края на октомври валежите не са особено интензивни. Времето е много сходно със септември, само че статистически падат малко по-малко дъждове, с изключение на централен-северен Тайланд в района на Чианг Май, когато дъждовният сезон се оттегля много по-значително.

За разлика от тях по източното крайбрежие на полуострова и прилежащите острови дъждовният сезон бавно навлиза, но засега през октомври това обикновено означава само по-чести и по-силни гръмотевични бури в следобедните часове.

Температурите остават стабилни и се задържат над 30 °C.

Къдеда отидем: на север около Чианг Май, Малайския полуостров - Кох Самуи, Кох Тао, Пукет, Краби и други курорти (плюс или минус и по двете крайбрежия, чести, но кратки валежи)

Времето през ноември

През ноември времето често се променя като с магическа пръчка. Тук-там се появяват редовни следобедни гръмотевични бури, небето е частично облачно, а температурите падат до по-комфортни стойности между 28 и 30°C. Освен това влажността на въздуха намалява значително, което прави престоя навън направо приятен.

През ноември сезонът започва на практика в цял Тайланд. Изключение правят източното крайбрежие на Малайския полуостров и островите (Ко Самуи и др.), където, от друга страна, дъждовният сезон започва сериозно. Особено през ноември по източното крайбрежие има голяма вероятност от проливни дъждове. Достатъчно е обаче да пропътувате няколко десетки километра до другия бряг и вероятно ще се радвате на прекрасно слънчево време.

Къдеда отидете: цял Тайланд с изключение на източния бряг на полуострова

Времето през декември

Декември е един от най-хубавите месеци за времето, заедно с януари и февруари. Дори през този месец могат да се появят следобедни дъждове, но вероятността е несравнимо по-малка, отколкото през останалата част от годината. Температурите в цялата страна се задържат на комфортните 27-29 °C, а влажността не е екстремна.

Единственият дъждовен район е източното крайбрежие на Малайския полуостров, когато дъждовният сезон приключва. В началото на месеца все още могат да се появят проливни дъждове, но към края на годината те постепенно намаляват.

Къдеда отидете: цял Тайланд с изключение на източното крайбрежие на Малайския полуостров

Температура на морето в Тайланд

Докато времето в Тайланд се променя доста драстично през годината, температурата на морската вода, независимо дали се намирате на източния или на западния бряг, остава повече или по-малко постоянна.

През най-студените зимни месеци ще се къпете в топла вода с температура 29 °C, докато в горещите летни горещини температурата на морето ще бъде около 31 °C. Следователно разликите са наистина незначителни и на практика не се забелязват.

Таблица на температурите през годината

Тайланд - Банкок и околности - Температури и сезони през годината

Месец
Времето
Air
януари
слънце
33 °C
февруари
слънце
33 °C
март
слънце
34 °C
април
слънце
36 °C
май
слънце
35 °C
юни
слънчев
34 °C
юли
дъждовен
33 °C
август
дъждовен
33 °C
септември
дъждовен
33 °C
октомври
слънчев
33 °C
ноември
слънце
33 °C
декември
слънце
32 °C

Пукет, Краби и западното крайбрежие - Температури и сезони през годината

Месец
Времето
Air
януари
слънце
31 °C
февруари
слънце
32 °C
март
слънчев
33 °C
април
дъждовен
33 °C
май
дъждовен
32 °C
юни
дъждовен
31 °C
юли
дъждовен
31 °C
август
дъждовен
30 °C
септември
дъждовен
30 °C
октомври
дъждовен
30 °C
ноември
слънце
30 °C
декември
слънце
29 °C

Кох Самуи, Сурат Тани и източното крайбрежие - Температури и сезони през годината

Месец
Времето
Air
януари
слънчев
29 °C
февруари
слънце
29 °C
март
слънце
29 °C
април
слънчев
31 °C
май
слънчев
31 °C
юни
слънчев
31 °C
юли
слънчев
31 °C
август
слънчев
31 °C
септември
дъждовен
30 °C
октомври
дъждовен
30 °C
ноември
дъжд
28 °C
декември
дъжд
28 °C

Чианг Май - северната част на Тайланд - Температури и сезони през годината

Месец
Времето
Air
януари
слънце
28 °C
февруари
слънце
31 °C
март
слънце
34 °C
април
слънчев
35 °C
май
слънчев
34 °C
юни
дъждовен
31 °C
юли
дъждовен
30 °C
август
дъждовен
30 °C
септември
дъждовен
30 °C
октомври
дъждовен
30 °C
ноември
слънце
29 °C
декември
слънце
27 °C

Тайланд - температура на морето - Подобни стойности за цялата страна

Месец
Времето
Air
януари
t.destination.weather.conditionOptions.
28 °C
февруари
t.destination.weather.conditionOptions.
28 °C
март
t.destination.weather.conditionOptions.
29 °C
април
t.destination.weather.conditionOptions.
30 °C
май
t.destination.weather.conditionOptions.
30 °C
юни
t.destination.weather.conditionOptions.
30 °C
юли
t.destination.weather.conditionOptions.
30 °C
август
t.destination.weather.conditionOptions.
30 °C
септември
t.destination.weather.conditionOptions.
30 °C
октомври
t.destination.weather.conditionOptions.
29 °C
ноември
t.destination.weather.conditionOptions.
29 °C
декември
t.destination.weather.conditionOptions.
28 °C

Кога да отидете в Тайланд

Въпреки че сезоните в Тайланд са характерни, страната може да бъде посетена през почти всеки сезон. Голямо предимство е фактът, че дори през сезона на мусоните обикновено не вали през целия ден и ако нямате нищо против облаците в небето, можете да пътувате съвсем спокойно. Валежите са най-разпространени в следобедните и нощните часове.

Най-идеалното време за посещение е през студения сезон, между ноември и февруари. Климатът е много по-приятен, по-малко влажен, с минимални валежи, а температурите са по-поносими за нашенци. Този период от годината може да се определи като пиков сезон, когато Тайланд се посещава от най-много туристи. Ето защо е необходимо да вземете предвид този факт и да сте подготвени за често изключително големи тълпи на добре познатите места.

Вижте цените на хотелите в Тайланд

По време на мусонния и дъждовния сезон ще имате най-големи шансове за красиво време за почивка по източното крайбрежие на Малайския полуостров и на островите Кох Самуи, Кох Ланта или Кох Тао. Предимството на пътуването през слабия сезон (от май до октомври) е, че има забележимо по-малко туристи и значително по-евтини места за настаняване. Освен това имате по-голям шанс да се сдобиете с изгодни билети.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.