Култура и история на Тайланд

Тайланд

Колко лесно е да се говори английски в Тайланд? Какви са местните жители и кога са затворени магазините в Тайланд?

10-те най-добри плажни курорта

Език

С 50 милиона потребителитайландският език е най-разпространеният официален език в страната. Той е четиритонов език, който по произход е близък до лаоския и принадлежи към тайландско-кадаиското езиково семейство.

Пише се с кръгова тайландска писменост, която произхожда от Южна Индия. Тъй като е тонален език, той е труден за изучаване, но не пречи да научите поне няколко фрази, които определено ще се харесат на местните жители, а и ще покажат уважение към тяхната култура.

Възможно ли е да се говори английски в Тайланд?

В Тайланд можете да говорите английски във всички курорти и големи градове, особено в услуги като туристически агенции, магазини и забележителности.

Извън сферата на туризма няма да говорите много английски с местните жители.

Хора

Тайландците са изключително приятелски настроени и гостоприемни хора. Не напразно Тайланд е наричан страната на усмивките. Тук се чувствате наистина добре дошли. От друга страна, те са доста горди хора и не оставят родината си на мира.

На пръв поглед може да изглеждат малко резервирани (с голяма доза скромност или срамежливост), което е свързано с дълбоко вкоренените будистки традиции. Много тайландци също така имат проблеми със себеизразяването, с публичното говорене и дори с нещо толкова банално като задаването на въпроси. Това се дължи на естествената им срамежливост и на начина, по който винаги са били възпитавани. Те са забележимо предпазливи по отношение на секса и връзките, но парадоксално много открити, например по отношение на смяната на пола - така наречените Ladyboys.

Празници

 • Нова година - 1 януари,
 • Маха Буча - датата е различна (от края на януари до началото на март),
 • Това е будистки празник, на който вярващите се събират, за да дефилират със запалени свещи,
 • Чакри - 6 април (в чест на възкачването на Рама I на престола),
 • Songkhran: 13-15 април (тайландската Нова година),
 • Ден на труда - 1 май,
 • Ден на коронацията - 5 май,
 • Visakha Bucha - датата варира (май),
 • Най-важният будистки празник, на който се честват рождението, просветлението и смъртта на Буда,
 • Асанха Буча - датата се променя (юли),
 • Годишнина от деня, в който Буда изнася първата си публична проповед. Този празник отбелязва началото на тримесечния пост на монасите,
 • Khao Phansa (будистки пост) - датата е различна (юли),
 • Рожден ден на Негово Величество кралицата - 12 август (това е и Денят на майката),
 • Чулалонгкорн - 23 октомври (денят на смъртта на Рама V),
 • Loi Krathong - Празник на светлините (празнува се на първото пълнолуние през ноември),
 • Рожден ден на Негово Величество краля - 5 декември (също и Ден на бащата),
 • Ден на Конституцията - 10 декември,
 • навечерието на Нова година - 31 декември.

Магазините обикновено остават отворени на празници. Офисите са затворени по празниците и през почивните дни, които в Тайланд се падат в събота и неделя.

История накратко

Историята на Тайланд винаги е била свързана със земеделието, особено с отглеждането на ориз. Пристигането на будистки мисионери от Шри Ланка също оказва голямо влияние върху сегашния ландшафт.

Следващите векове се характеризират с формирането на първите империи, като Сиам (XIII-XV в. сл. Хр.) с център в Сухотай и бившето кралство Аютая (XIV-XVIII в.), чието влияние се разпростира на цялата територия на днешен Тайланд. Успоредно с това в района около Чианг Май (днешен северен Тайланд) процъфтява империята Ланна (XIII-XIX в.). Нарастващите размирици в крайна сметка водят до разграбването на тогавашния център Аютая и преместването му на юг, на отсрещния бряг на река Чао Прая, където днес гордо се издига ултрамодерният Банкок.

Това е една от малкото страни от "третия свят", която никога не е ставала колония по време на експанзионистичната политика на Европа.

През 1932 г. Сиам се превръща от аболиционистка в конституционна монархия и официално става Тайланд. По време на Втората световна война Тайланд първо е окупиран от Япония, а след това (по време на Виетнамската война) става съюзник на САЩ. Едва заслугите на крал Рама IX, управлявал страната в продължение на 70 години (той почина на 13 октомври 2016 г.), слагат край на кървавите преврати и демонстрации в страната.

Днес кралството, по-точно конституционна монархия, е една от новоиндустриализираните държави в Югоизточна Азия. Днес икономиката на Тайланд е ориентирана главно към туризма, което я прави една от най-бързо развиващите се през втората половина на XX век.

Култура

Спокойствието и скромността на местните жители, придружени от вечна усмивка, са отражение на 2500-годишната будистка традиция, която е дълбоко вкоренена в местното население. Тази психофилософска система се отразява в начина им на живот и може да се усети на всяка крачка. Местните жители тук приемат живота с много по-голяма дистанцираност, отколкото в западната част на света. Те просто приемат нещата или ситуациите, които им се случват, със смирение и не им се противопоставят.

Предвид значението на будизма, при посещение на страната е важно да се запознаете с правилата, основани на него. Тук краката се смятат за мръсни, много неуважително и изключително грубо е да насочвате пръстите си към каквото и да било (статуя или изображение на Буда). От друга страна, главата се смята за свещена. Това е частта от тялото, в която се намира нашата мъдрост, затова те не смеят да се докосват. В същото време при посещение на светилища трябва да се спазва събуването на обувките преди влизане в храма или покриването на раменете и коленете (особено при жените).

Всяко изображение на Буда, голямо или малко, унищожено или поправено, се счита за свещен предмет. Публичните прояви на привързаност между мъже и жени могат да предизвикат обида, особено в селските райони. На будистките монаси не е позволено да докосват жена, камо ли да карат жена да ги докосва, или дори да приемат нещо от жена. Ако жена иска да даде нещо на монах, тя трябва първо да го даде на мъжа, който след това да ѝ го подаде, или да го постави на място близо до монаха.

Трябва също така да се помни, че кралят, когото хората буквално обичат (дори обожават), е човек номер едно и местните жители няма да го пуснат. Ето защо всяка обидна забележка по негов адрес (или по адрес на семейството му) може да бъде наказана с минимум 15 години затвор или изгонване от страната, в съответствие с т.нар. лез масти.

Туризъм

Тайланд е една от най-популярните туристически дестинации в света, която с всяка изминала година става все по-достъпна за широките маси. От всички останали страни в Югоизточна Азия туристическата индустрия тук е може би най-развита и затова тук е сравнително лесно да се уреди и организира всичко.

Услугите са на високо ниво и човек се чувства сигурен и добре дошъл тук.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.