Дяволското гърло и каньонът Триград

Дяволското гърло

Невзрачното малко селце Триград, разположено високо в Родопите, в отдалечен район близо до гръцката граница, привлича туристите със своите спиращи дъха природни пейзажи. Най-голямата атракция е тесният Триградски каньон, дълъг над половин километър и висок 350 метра.

По дъното му тече дивата река Буйнов, а туристическа пътека води покрай нея до втората забележителност - Дяволското гърло.

Това е пещерен комплекс с дължина над един километър, в който от Триградския каньон впечатляващо пада най-големият подземен водопад на Балканския полуостров с височина 42 метра. Целият комплекс е доминиран от пещера с дължина над 100 метра и височина 35 метра. От село Триград пещерите са отдалечени на около 1,5 км по удобна туристическа пътека.

Пещерата е отворена всеки ден от 9:15 до 16:15 ч., а входната такса е 3 щ.д. или 2 щ.д. за ученици. Плащането може да се извърши само в брой.

В съседната долина, на около 30 км по пътя от Триград, се намира красивата наблюдателна площадка " Орлово око " над село Ягодина, от която се открива впечатляваща гледка към западната част на Родопите. От село Ягодина ще се изкачите стръмно нагоре по маркирана туристическа пътека за около 2 км.

Как да стигнете до там

Силно препоръчваме да наемете кола в София или Пловдив и да се отправите към планината, без да зависите от обществения транспорт.

Последният град, в който има сравнително честа автобусна линия от Пловдив или София, е Девин. Оттук можете да вземете микробус до Триград всеки делничен ден следобед и обратно рано сутринта.

Въпреки че целият район е само на кратко разстояние с кола от Гърция, най-близкият проходим граничен пункт се намира на почти 100 км.

Сравнете цените - резервирайте автомобил

Настаняване

В Триград и Ягодина има много малки къщи за гости и пансиони. Изборът е изненадващо голям, а средните цени са около 18 eur 29 eur на вечер за двойна стая.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в България.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.