Безопасност и сигурност в България

България

Какви са рисковете за здравето в България? Безопасна ли е и къде са местата с най-висока престъпност?

Рискове за здравето

В България няма рискове за здравето, за които да се притеснявате. Съществуват сходни правила и практики (по отношение на здравните рискове), както навсякъде в ЕС.

Рисковете произтичат главно от дейностите, които ще извършвате в България.

Морето тук обикновено е сравнително спокойно, но все пак могат да се появят по-големи вълни. Ако не сте опитен плувец и морето е бурно, най-добре е да не плувате.

Когато се разхождате в планината, винаги не забравяйте да имате достатъчно вода и храна, както и да предвидите възможността за бърза и неочаквана промяна на времето.

Питейна вода

Въпреки че официално чешмяната вода е годна за пиене, по-препоръчително е да се пие бутилирана вода. Със сигурност обаче няма да имате проблем с чешмяната вода за миене на зъбите.

Опасни животни

За какви животни да внимавате, когато сте на село?

Морски животни

Плуването в морето е много безопасно в България.

В плитките води се срещат морски таралежи, а на някои места - медузи, но нито едно от тези животни не е животозастрашаващо, въпреки че може да причини болезнени наранявания.

В Черно море няма опасни акули.

Бездомни кучета

Както навсякъде на Балканите, и в България ще срещнете бездомни кучета, особено в провинцията.

В големите градове или морските курорти бездомните кучета са минимални или изобщо не съществуват.

В провинцията бездомните кучета често имат стопани. В селата обаче кучетата често се движат свободно. Бездомните кучета обикновено не са агресивни, но все пак трябва да се избягват, тъй като могат да пренасят различни инфекции.

Бясът, въпреки че не е напълно изкоренен в България, все още се среща много рядко.

Мечки, змии и други животни

В България има много големи и гъсти гори и няколко високи планински вериги, което е идеална среда за кафявата мечка.

Мечките са сравнително многобройни в България във всички планински вериги, но взаимодействието с хората е доста рядко и се избягва от мечките. Ако все пак видите мечка, определено се опитайте да избегнете контакта на всяка цена.

Добре е да носите със себе си спрей за мечки, когато се разхождате в планината, за всеки случай.

От отровните змии в България се среща рогатата усойница, както в низините, така и в планините. Тя обаче е много плашлив вид змия и ухапванията са редки.

Здравни грижи и лечение

Качеството на медицинските заведения в България е забележимо по-ниско от това в Западна Европа, но все пак е на европейско ниво и винаги ще получите сравнително качествена помощ, ако имате проблем.

Всеки гражданин на Европейския съюз има право на безплатно лечение в болници и клиники, финансирани от държавата, след представяне на застрахователна карта.

Всички туристи трябва да имат предвид, че лечението при представяне на застрахователна карта покрива само най-необходимите разходи и в случай на по-сериозни наранявания е по-добре предварително да сключите застраховка при пътуване с вашия застраховател.

В България има много аптеки и качеството им е добро.

Задължителни ваксинации

За България не се изискват задължителни ваксинации. Това е развита страна, в която не се срещат екзотични заболявания.

Престъпност

Престъпността се увеличава значително през летните месеци в туристическите райони. Те включват джебчийски кражби, обири на хотелски стаи и кражби на автомобили. Въпреки това България е много безопасна страна в световен мащаб.

Сериозните и тежките престъпления са много малко в България, но кражбите и измамите са по-често срещани, отколкото в Западна Европа или САЩ.

Резервирайте хотел на морето с отстъпка

Риск от бедствия

Рискът от природни бедствия в България е нисък.

Страната не се намира в земетръсна зона, а продължителните проливни дъждове са рядкост в България, така че и рискът от наводнения не е твърде висок.

Въпреки това през лятото може да има повишен риск от пожари, затова в никакъв случай не палете огън и не изхвърляйте угарки от цигари, докато сте на открито.

Важни контакти

Когато сте в България, трябва да знаете следните телефонни номера.

  • Европейска линия за спешни случаи: 112
  • Здравеопазване: 150
  • Полиция: 166
  • Противопожарна служба: 160
  • Пътна полиция: 165
  • Пътна помощ: 146

Международният телефонен код за България е +359.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.