Veliko Tarnovo

Велико Търново

Градът, разположен в северното подножие на Стара планина, е популярна забележителност не само за чуждестранните туристи, но и за българите.

Велико Търново е един от най-важните исторически райони в България и един от най-старите градове на Балканите. Осезаемите следи водят началото си от III хилядолетие пр.н.е., а по-късно (около XII в. от н.е.) градът се прочува като център на Второто българско царство.

10 най-добри хотела във Велико Търново

През 1393 г. обаче османците идват във Велико Търново и разрушават целия град. Руините на стария храм на носа Каревец и на царския дворец обаче остават и са популярна туристическа атракция и до днес. Обширният център се допълва от живописни къщи от XVIII-XIX век.

От София до града може да се стигне за около 3,5 часа с автобус или 5 часа с влак. Автобусите тръгват от централната автогара няколко пъти на час, а еднопосочният билет струва от 20 до 35 лв. в зависимост от фирмата.

От Варна пътуването е с около три четвърти час по-кратко, от централната гара тръгват чести автобуси, а цената на пътуването е между 18 и 30 лв.

Можете да намерите връзки например чрез сайта /bgrazpisanie.com.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в България.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.