Рилски манастир

Рилски манастир

Най-известният православен манастир в България се намира на около 120 км южно от София, сгушен в долина между върховете на Рила. Оттук идва и името му. Манастирът се намира на 1173 метра надморска височина.

Намерете места за настаняване в Рила

Манастирът е основан през X в. от Свети Иван Рилски и от 1983 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Типичната византийска архитектура на манастира е игрива, цветна и пълна със симпатични детайли. Белият, червеният и кафявият цвят на сградата символизират българската народна носия. Тук могат да се видят първият български глобус и рядка икона, а най-вече сюрреалистичните стенописи в църквата "Света Богородица".

Когато посещавате манастира, спазвайте дрескода и не влизайте на територията му с голи рамене и колене.

Входни такси и работно време

Входът за територията на манастира е безплатен.

За няколко музея и части от манастира обаче се заплаща вход:

  • Музей на Рила - само обиколки с екскурзовод (около 50 минути) срещу 25 лв. на английски или 15 лв. на български език.
  • Музей на историята на църквата - 8 лв.
  • Галерия на иконите - 3 лв.
  • Хрельовата кула (най-старата запазена част на манастира от 1335 г.) - 5 лв.

Всички части на Рилския манастир са отворени всеки ден от 8:30 до 16:30 ч.

За актуална информация посетете сайта rilskimanastir.org.

Къде да отседнете?

Определено не е задължително да отидете до манастира само за един ден от София и би било жалко. Околностите на Рила планина са спиращи дъха и приятни за хората.

Точно в долината, където се намира Рилският манастир, ще намерите няколко хубави хотела и къщи за гости с цени около 37 евро на вечер и двойна стая.

На разстояние около 4 км от манастира извън града в провинцията ще намерите два добре оценени хотела:

Как да стигнете до там

Манастирът е разположен на страничен път на около 120 км южно от София и на 40 км от Благоевград.

С кола

Най-удобната форма на транспорт определено е автомобил под наем, с който можете да пътувате из околните планини без никакви ограничения. В София ще намерите стандартен избор от мултинационални компании за коли под наем.

Сравнете цените - резервирайте кола

Обществен транспорт

Директни микробуси от София (автогара "Овча купел" в южната част на града) се обслужват от автобусната компания "Рила Бус Експрес" през юли и август. Микробусът се движи веднъж дневно, а актуалните часове на тръгване можете да намерите на уебсайта rilskimanastir.org. Цената на билета е 17 лв.

Два пъти дневно се движат и директни микробуси до Благоевград и Дупница (5 лв.), откъдето можете да вземете влака и междуградските автобуси Union Ivkoni от София.

Разписание с часовете на тръгване можете да намерите на уебсайта на манастира, но тези часове може да не са винаги актуални: rilskimanastir.org.

Туристически трансфер

Най-сигурният и скъп вариант е да използвате туристическите агенции, които организират еднодневни екскурзии от София до Рилския манастир.

Тези екскурзии винаги са с екскурзовод и обикновено спират и в Боянската църква.

Цената им е около 35 евро и могат да бъдат организирани с подобни фирми:

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в България.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.