Традиционна храна в България

България

Каква храна трябва да опитате в България? Какво най-често се продава в местните ресторанти?

Резервирайте настаняване със закуска

Българска кухня

Местната кухня се приготвя от местни продукти с много зеленчуци и салати. Ястията обикновено са леки. Основните меса, които се приготвят, са пилешко и риба.

Българската кухня се смята за една от най-здравословните в Европа.

Смята се, че големият дял на консумираните зеленчуци и млечни продукти е причина за дълголетието им.

Типични български специалитети

Българите твърдят, че са "открили" в страната си киселото мляко, което наричат kiselo mljako. Този продукт съдържа специални бактерии, които предпазват организма от токсини и дори от някои видове рак. Впоследствие този специалитет е наистина достъпен само в България. Освен това тук има големи традиции във винопроизводството, като особено червените вина са отлични.

Шопска салата - основата е балканско сирене. То се нарича "сирене" и има леко сладък до масленост вкус. Другите съставки са краставици, домати и сладък лук, маслини и малко дресинг. Просто и вкусно. Българите започват основното си хранене с това ястие (вместо с нашата супа).

Супи - в България те често представляват основно ястие, а някои от тях спадат към българските национални ястия. Типични супи са:

  • Bob čorba: Гъста боб чорба,
  • Tarator: студена супа, приготвена от кисело мляко с копър, краставици и ядки,
  • Pilšeka supa: пилешка супа,
  • Ribena supa: рибена супа,
  • Škembe čorba: супа от дреболии с чушки и малко мляко.

Кефти и кебапчета - в България месото най-често се консумира смляно и изпечено на скара.

Кефти е едно от най-традиционните евтини ястия, което можете да намерите в абсолютно всяка сергия, заведение за бързо хранене и ресторант. Това всъщност са класическите мини кюфтета, докато кебапчетата (понякога и кебапчета) са кюфтета с продълговата форма, много близки до чеверметата.

Най-честата подправка, използвана в каймата, е римският кимион или saturejka. Кебапчетата често се продават като бърза закуска в хляб или кифла, а в ресторантите преобладаващо с чипс.

Мусака - традиционно балканско ястие. Представлява смес от кайма и зеленчуци като лук, чесън, патладжан и домати. Понякога с картофи.

Баница - класически солен кекс, който можете да намерите във всяка пекарна, е типичен за България. Сладкишът е направен от тесто, наподобяващо бутер тесто, а пълнежът му е от вкусно ароматно сирене, сметана и бяло кисело мляко.

Риба - както във всяка крайбрежна страна, българските ресторанти се отличават с богат асортимент от морски дарове. Сред най-популярните са морска скумрия, много фини филета от черноморска акула или херинга на скара.

Особен деликатес е малката риба кака, която на вкус много прилича на сардина. Те се пържат в тесто и обикновено се консумират след основното ястие или просто като чипс или пуканки.

Кашкавал - е типично българско твърдо сирене, което се произвежда както от краве, така и от овче мляко. То произхожда от българските планини Рила и Пирин, но ароматният му вкус е известен в цял свят.

Напитки

Що се отнася до безалкохолните напитки, българите пият предимно минерална вода и много обичат да пият чай по време на или след хранене. Внимавайте обаче, ако си поръчате чай в ресторант, автоматично ще ви донесат местен билков чай. Ако искате класически черен чай, трябва изрично да поискате "черен чай".

Що се отнася до алкохолните напитки, местните жители най-много обичат бирата. Българската бира е доста добра, а сред най-известните местни марки са "Загорка", "Ариана" или "Бургаско". Бирата от Чехия също е много популярна в България.

Виното също е много добър български продукт. Подходящият климат и хълмистият характер на ландшафта осигуряват идеални условия за отглеждане на грозде. Виното в България е и много евтино и можете да си купите бутилка с добро качество от около 3 евро.

Специфична напитка е бозата, която вероятно произхожда от Турция, но е много популярна и тук. Това е ферментирала малцова напитка с гъста консистенция и леко кисело-сладък вкус. Съдържанието на алкохол е около 1 %.

От твърдия алкохол следните напитки са типично местни:

  • Ракия - произходът на тази спиртна напитка от грозде, сливи и смокини се обсъжда в няколко балкански страни и вероятно е невъзможно да се докаже достоверно откъде наистина произхожда. Във всеки случай това е един от най-популярните видове твърд алкохол в България,
  • Мастика - анасонова напитка, която трябва да съдържа поне 47% алкохол. Тя се сервира охладена.

Как да се храним като местни

Местните жители предпочитат да се хранят в малки сергии или малки ресторантчета с пластмасови столове в градините 4 евро.

До момента най-разпространеното българско ястие за бързо хранене е "челнча и кебапча". Това е кюфте, поставено в кифла с парче лук и краставица и полято с доматен кетчуп. Вкусът му е като на кюфте със сач.

В България има много подобни сергии и миниресторанти и можете да ги откриете във всяко по-голямо село. В най-големите курорти по Черноморието обаче те бавно отстъпват място на по-скъпите туристически ресторанти и истинска автентична България ще усетите само в мегаполисите Варна или Бургас, или в най-малките курорти.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.